Hae
Queen of Eve

Tupakointi on mukavaa ajanvietettä

Olen joskus aiemmin kirjoittanut tupakoinnistani, ja sain pienen läksytyksen lukijoilta. Sittemmin tein postauksen siitä kun kävin tupakoitsijoille tarkoitetussa keuhkoliiton testissä puhaltelemassa mittariin ja saaneeni huippulukemat. Kyseisen postauksen omasta tupakoinnistani voit lukea tästä: 100% tupakoitsijoista kuolee. Tupakoinnistani huolimatta keuhkot olivat loistavassa kunnossa ja minulla oli suhteellisen myönteinen asenne tupakointia kohtaan, eikä se varmaan ole vieläkään muuttunut: kukin tehköön kuten haluaa.

Se mikä sen sijaan on muuttunut on se että olen lopettanut tupakoinnin. Ihan totta! Se päivä on nyt koittanut, ja se tapahtui jo ajat sitten mutta blogitaukoillessani ja pitäessäni hiljaiseloa en jaksanut alkaa siitä erikseen postausta tekemään. Nyt olen ollut polttamatta tupakkaa jo useita kuukausia, ja viimeisen tupakan taisin polttaa 07.03.2014, eli kohta viisi kuukautta sitten. Nyt tätä kirjoittaessani tajuan että siitähän on kulunut oikeasti pitkä aika, ihan huomaamattaan. Huh huh :)

IMG_20140728_133040

Tupakoinnin lopettaminen oli mulle ihan yhtä helppoa kuin kehuskelin sen aiemmin voivan olla. Lopetin vain. Ei siinä sen kummempaa. En vain ostanut enää tupakkaa enkä polttanut. So simple. Tiedän että kaikilla tupakoinnin lopettaminen ei todellakaan onnistu sormia napsauttamalla, mutta mulla se on aina onnistunut ilman mitään vieroitusoireita. Se että olen alkanut tupakoimaan myöhemmin uudestaan on ollut samanlainen valinta kuin tupakoinnin lopettaminenkin: Koska silloin on huvittanut tehdä juuri niin.

Tupakkaa en ole kaivannut päivääkään, enkä ihan äkkiä usko aloittavani uudelleen. Tällä hetkellä tuntuu siltä että nyt taisin lopettaa tupakoinnin viimeistä kertaa elämässäni, ja tämä tupakoimaton linja kantaa loppuun asti. Motivaatio tupakoimattomuuteen on niin suuri että se ylittää tupakoinnin miellyttävyyden, nyt on syytä olla polttamatta.

IMG_20140728_132938

Mikä mua sitten motivoi? Terveys toki yhtenä puolena, mutta suurin motivaattorini on raha.

Tupakointi on kohtalaisen kallis harrastus, ja siihen on yhä enenevissä määrin kulunut rahaa. Tupakkatuotteiden hinnat ovat nousseet tasaisesti koko ajan ja kohta ne varmasti hipovat pilviä. Poltin viimeiset pari vuotta Marlboron Blue Ice tupakkaa (jos edes muistan nimeä enää oikein) joka maksoi 5,60 euroa aski. Laskeskelin polttavani noin puolisen askia päivässä, joten savuna ilmaan paloi nelisen askia viikossa. Siis minimissään. Rahallisesti se on 22,40 euroa viikossa. Ei kovin paha, eihän?

Mutta tuo summa kuukaudessa on 89,60e, joka alkaa kuulostamaan jo isommalta. Lähes 100 euroa. Multa kului kuukausittain siis vähintään satasen verran rahaa tupakkaan. Todennäköisesti rahaa kului enemmänkin, sillä tarjosin tupakkaa usein työpaikan tauoilla muille, ja toisinaan poltin itsekin päivän aikana enemmän. Keskivertotupakoitsija polttaa noin askin päivässä, eli 5,60 x 31 = 173,60 euroa kuukaudessa.

IMG_20140728_132951

Miksi luettelen näitä summia? Eihän sitä rahaa edes huomaa säästävänsä, niin on muutkin tupakoinnin lopettaneet sanoneet. Tilillä ei ole yhtään sen enempää rahaa tupakoinnin lopetettua, aina ne jonnekin hupenee.

No niinhän ne hupenee ihan huomaamattaan jos niitä ei säästä. Ne pitää kirjaimellisesti säästää nähdäkseen rahan säästyvän, ja niinpä minä fiksuna likkana avasin itselleni Danske Bankin verkkopankissa maksuttoman säästötilin jonne viikottain siirsin rahaa käyttötililtäni. Jokaisesta viikosta jonka olen ollut polttamatta, on röökirahastooni kilahtanut 22,40 euroa, ja tupakoinnissa menetyn rahan on nähnyt omin silmin kasvattavan pesämunaa.

IMG_20140728_133013

Itseäni palkitakseni aloin ahneuksissani leikkimään että olen oikeasti polttanut askin päivässä vaikka en olekaan, koska se voisi olla mahdollista, ja ehkä joskus olen polttanutkin. Niinpä olen vielä kuukauden päätteeksi siirtänyt hieman lisää rahaa, niin että noin 170e/kk on laitettu sivuun. Se on kuitenkin vain keskivertomäärä, ja on olemassa paljon ihmisiä jotka polttavat puolitoista, ja jopa kaksi askia päivittäin. Se on kuukaudessa paljon, kahdessa kuukaudessa vielä enemmän, ja kolmessa…. You do the math.

Tupakoinnin luopumisen jälkeen siitä säästyvä raha on ollut siis suurin motivaattorini, sillä rahasumma on iso. Rahaa jonka voisi laittaa johonkin muuhun. Minä laitan rahani matkailuun, ja jo puolentoista kuukauden tupakoimattomuudella pääsi reiluksi viikoksi lomamatkalle etelän lämpöön (äkkilähtötarjous). Ei ihan äkkiä tule varmaan tälläistä miettineeksi, mutta sillä että on kuukauden tai kaksi polttamatta, voi todennäköisesti lähteä reissuun.

IMG_20140727_194142

Oma röökirahastoni on siis matkakassa, ja ne rahat jotka ennen katosivat kuin tuhka tuuleen, ovat nykyään niitä rahoja jotka voin sijoittaa matkusteluun. Kenties jollain muullakin tupakoitsijalla raha voisi olla se mielenkiintoinen ja kutkuttava motivaattori joka saa aidosti haluamaan tupakoinnin lopettamista? Jos et halua matkustella ympäri maailmaa ja lomailla tupakkarahoillasi, niin ehkä haluat jotain muuta. Ostaa laadukkaampaa kosmetiikkaa, käydä kuukausittain hierojalla, manikyyrissä, ripsienpidennyksessä tai kampaajalla. Ostaa merkkivaatteita tai laukkuja. Sijoittaa autoon/moottoripyörään/harrastukseen… Mitä nyt ketäkin motivoi. Avainsana on tuo säästäminen, se että oikeasti avaa sen toisen tilin jonne rahan siirtää niin että näkee sen säästyvän ja pesämunan kasvavan jatkuvalla syötöllä. Se rahavirta ei lopu koskaan jos sitä ei lopeta.

Minusta oli ihan huippumahtavaa maata reporankana rannalla +40 asteen helteessä, polskia lämpimässä merivedessä, illallistaa rantabulevardilla ja tehdä kivoja ostoksia, ja milläs muullakaan kuin röökirahalla!

Tekstin kuvat ovat muuten viimeiseltä lomapäivältäni sunnuntailta mökiltämme. Sinne pääsee ihan ilmaiseksi, ilman röökirahastoakin ;)

10 kommenttia

 1. Jonna kirjoitti:

  Mahtava postaus! Noin kun asian esitit niin se on aika iso summa minkä jengi vetää savuna ilmaan kuukausittain. Tuskin moni ajattelee sitä kuukaustasolla. Mä en ole polttanut itse vuosikausiin, mutta silti mulla ei jää mitään matkarahastoon. Täytyykin alkaa tutkimaan minne ne mun rahat oikein menee.

  Mä aloin säästämään omaan rahastoon vasta kun otettiin asuntolaina kämppää varten. Sitä ennen olin varma ettei mulla ole ”varaa” laittaa säästöön yhtään. Ensin säästin pienin summan kuussa, vaikka se tuntuikin jotenkin ”turhalta”, ja pikku hiljaa olen kasvattanut kuukausittaista sivuun laitettavaa rahamäärä. Kappas, rahastossahan alkaa olla jo sievoinen pesämuna vaikka aluksi tuntuikin ettei siitä ole mitään hyötyä.

  Jospa tekisin saman myös matkailua varten! Kiitos muistutuksesta :)

  • MissEvilEve kirjoitti:

   Kiitti :)

   Ja no siis sehän on ihan mieletön. Yks tuttu sanoi polttavansa noin kolme askia päivässä, eli kuukaudessa menee röökiin sellanen vajaa 500e joka on jo ihan hullua. Tosin tuollainen määrä savukkeita päivässä on myös hulluuden huipentuma, että siinä alkaa jo terveyskin reistaamaan ennen kuin rahat loppuu.

   Mä luulen että sun rahat menee ruokaan ja heräteostoksiin, mutta mun mielestä niihin saa ja kannattaakin panostaa. Ainahan sitä voi leikkiä että tupakoi, ja alkaa säästämään tupakkarahaa. Tai jos ei juo, niin joka viikonloppu siirtää 50e säästötilille, koska jos olisi mennyt baariin ja ottanut pari siideriä, niin toi summa siinä ois kulunu :)

   • jonna1983 kirjoitti:

    Miten niin heräteostoksiin?? :D joo, oikeesti pitäis vähän rajottaa sitäkin touhua. Tai ainakin alkaa tosissaan myymään vanhaa roinaa nurkista pois. Niilläkin rahoilla vois päästä jonnekin lämpöseen ;)

    • MissEvilEve kirjoitti:

     Huuto.nettiin vaan kuvia ja kamaa myyntiin, niin minäkin aina teen. Nykyään omaan senkin suhteen säännön: En osta koko ajan vain uutta vaan luovun myös vanhasta :)

 2. eveliina kirjoitti:

  Vautsi! :) Hyvä postaus ja todella herättävä varmasti monelle tupakoitsijalle. Aika mielettömiä summia siinä tosiaan saa kerättyä, kun noi rahat panee joka kuukausi sivuun. Sähän oot tässä ajassa kerännyt jo melkeen tonnin tilille. Sehän on melkeen kuukauden palkka perusduunarille.

  • MissEvilEve kirjoitti:

   Joo kyllähän sitä rahaa kertyy. Tosin nythän mä jo tuhlasin matkusteluun niitä, mutta nyt taas kun en toviin matkusta niin sinne sitä kertyy :) Mun mielestä aika hyvä motivaattori lopettaa tupakointi!

 3. Emmi kirjoitti:

  Mä poltan juuriki mallun ice blastia askin päiväs ja rahaa kuluu…….

  • MissEvilEve kirjoitti:

   Auts… Se on sitten se 170e palttiarallaa tuhkana tuuleen ja savuna keuhkoon. Oisko mitään muuta käyttöä rahalle? :)

 4. KaDa kirjoitti:

  Täällä kanssa.. 2.7.2014 tuli tasan 2 vuotta ilman tupakkaa. Ja vuosi sitten maksoin Tarans Mongolian junamatkan tupakkarahoillani ja vähän päälle.

  Itse tosin otin suoraa käyttöön sen lääkekuurin tupakan lopettamiseksi, koska tiesin ihan tasan tarkkaan, etten onnistu ilman sitä. Mutta pääasia, että onnistuin ja tuo konkreettinen säästäminen on hyvä! Se ei edes satu niin paljon se säästöön laittaminen, kun miettii joka kerta sitä, että ostais kuitenkin sillä rahalla ne tupakat.

  Toinen asia joka kans motivoi ainakin mua tai ylipäätään käynnisti lopetuspäätöksen (mähän olin jo päättäny, etten lopeta ikinä.) oli se, että aloin kuulostaa juoksumatolla keuhkojaan ulos räkivältä 70 vuotiaalta papalta, joka on imeny kessua 58 vuotta. Se hävetti ja häiritsi suoritusta jossa halusin olla hyvä ja parempi!

  Onnea sinne lopetuksn johdosta ja tosi hienoa, että joillain se käy ilman apuja noin helposti! :)

  http://retkivanukas.blogspot.fi

  • MissEvilEve kirjoitti:

   Wautsi! Aika hieno saavutus tuollainen matka ja fiksu päätös ollut tuo lopettaminen muutenkin, etenkin jos hapenottokykyyn ym on selkeästi vaikuttanut :) Tosiaan säästäminen on ihan sikahelppoa koska eihän tää ole mistään pois. Ennen ne rahat katosi savuna ilmaan ja nyt tosiaan sitten johonkin muuhun tekemiseen säästyvät, helppoa kuin heinänteko :) Meillä töissä työnantaja avustaa tupakoinnin lopettamisessa ja osallistuu noihin kuluihin mitä tulee siitä lääkekuurista, yksi työkaveri lopetti sen avulla muutama vuosi sitten lähes kuin seinään. Se on kyllä hyvä apu sellaisille ketkä ovat oikeasti jotenkin myös fyysisesti riippuvaisia tupakoinnista. Itselleni ei jostain syystä ole ikinä muodostunut nikotiiniriippuvaisuutta, ja tupakointi oli ennemminkin vain tapa tai harrastus, jos sitä sellaiseksi voi sanoa :D Siksipä se varmaan niin helppoa onkin kun mulle ei tule mitään oireita siitä etten polta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *