Hae
Queen of Eve

Tiesitkö Omega 3 vaaroista?

Tässä muutaman vuoden sisällä olen ollut useammissakin leikkauksissa, ja entinen erittäin hyvin (jopa liiankin kanssa) hyytyvä vereni on parissa viimeisessä leikkauksessa alkanut muuttua tihkuttelutaipuvaiseksi. Söin yhdessä vaiheessa aktiivisesti Omega 3 kapseleita mutta sittemmin se jäi, mutta siitäkin huolimatta etten ollut käyttänyt Omega 3 aksiitivesti pitempiin aikoihin lääkärit väittivät että niiden ominaisuudet voivat pysyä vuodenkin elimistössä, ja valmistetta tulisi välttää. Kotona tästä on tullut jonkin verran keskustelua (=kinaa) koska mies napsii Omegaa aktiivisesti ja haluaisi minunkin sitä syövän, mutta leikkausten jälkeen osastolla ollessani ovat kirurgit suoranaisesti tämän kieltäneet ja minulta on erikseen tultu kyselemään käytänkö kyseistä valmistetta ja kuinka paljon. Tuntuu hullulta että jokin niin terveelliseksi opetettu asia onkin samaan aikaan omaa terveyttä uhkaava asia. Voiko olla näin?

inseed background

Iltalehdessä on asiaan liittyvä juttu joka oli otsikoitu aika raflaavasti Omega-3-valmiste saattaa pahimmillaan keskeyttää leikkauksen. Otsikko ehkä asteen sensaatiohakuinen mutta tietty myös todenperäinen, ja tämä ehkä kannattaisi kuitenkin kaikkien fitness-harrastajien ja terveellisiä elämäntapoja noudattavien huomioida ja mahdollisesti tutkia asiaa hieman tarkemminkin. Harmi vaan että etukäteen ei voi aina ennakoida sitä joutuuko leikkaukseen vai ei, ja tästä voi oikeasti tulla sitten jonkinlaisia ongelmia.

Mulle on kirurgit paasanneet tästä aiheesta nyt pariinkin otteeseen viimeisen 1.5 vuoden aikana ja olen huomioinut että sairaalassa osastolla ollessa on lääkäriekierroksella useita muitakin potilaita tästä ripitetty ja hyvin vahvasti suositeltu että kyseistä valmistetta ei enää käytettäisi. Jotenkin tämä tuntuu kaksipiippuiselta jutulta, ja itseäni ehkä jossain määrin pelottaa valmisteen käyttö vaikkakin siinä on paljon hyväksi todistettuja puolia. Se on ihan typerää ja koko aiheen ajattelu alkaa rasittamaan.

77983_10152142618236668_1196706732_o
Wikipediankin mukaan ravinnon omega-rasvahapot vaikuttavat laaja-alaisesti hyvinvointiin ja terveyteen. Ne osallistuvat esimerkiksi verisuoniston, hermoston ja rauhasten toimintaan ja kehitykseen sekä auttavat alentamaan kolesterolia. Alfalinoleenihappo lievittää tulehduksen oireita, vähentää veren hyytymistä ja ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä sekä rintasyöpää. Tämä on hyvä asia, mutta ilmeisesti samalla myös hieman huono. Pitäisikö ajatella vain kaikkia plussia ja sitä että harvemmin sitä siellä leikkauksessa ollaan, vaiko sitä mahdollista yhtä tai kahta miinusta, että jos käykin huonosti silloin kun ei saisi käydä…?

Onko teillä mikä tilanne Omegan suhteen? Onko päivittäisessä käytössä vai ei? Oletteko saaneet siitä jotain palautetta? Miten suhtaudutte asiaan itse?

6 kommenttia

 1. Rilla kirjoitti:

  Itse käytän välillä säännöllisesti, väliin taas on pidempiä taukoja. Käyttäessäni yleensä syön merkeistä huolimatta vain yhden kapselin päivässä, vaikka ohje käskisi syömään vaikka 2-3. Jotenkin olen pähkäillyt etten ainakaan syö liikaa.

  Äkillisistä leikkauksista ei minulla ole kokemusta. Toissa vuonna minulle tehtiin 2 suunniteltua leikkausta ja muistaakseni ainakin toisessa käskettiin lopettamaan omega-3 -valmisteet heti kun leikkausaika minulle kerrottiin.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Joo, mäkin olen tainnut ottaa vain yhden, eli en mitään kovin suurta määrää. Aika usein noita kuitenkin kehotetaan syömään se kolmekin kappaletta päivässä. Se että on suunniteltu leikkaus ja lopettaa esim. pari viikkoa tai kuukausi ennen ei lääkärien mielestä riitä. Voi säilyä veressä kuulemma vuoden, tai näin ne on mulle sairaalassa paasanneet…

 2. outi kirjoitti:

  Tämäpä olikin mielenkiintoinen postaus. en ollut moisesta riskistä kuullutkaan…

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Semmonen on kuitenkin olemassa, ja meillä on ollut pienimuotoista kinaa kotona aiheesta. Mulle lääkärit alkoi paasaamaan aiheesta 2013 kesällä, ja sen jälkeenkin on sairaaloissa tullut siitä kuultua. Nyt sitten näemmä lehdissäkin jo kirjoitellaan, että kai siitä joku ongelmanpoikanen on kehittymässä =/

 3. Ulla kirjoitti:

  Riippuu kuin vahvoitta käyttää….näitä on niin erilaisia ja myös siitä kuinka ohut tai paksu veri itsellä on…

 4. Anu kirjoitti:

  Postaus on vanha, mutta kommentoin silti.

  Oma kokemus on, ettei elimistö tykkää mistään omega 3 sisältävästä tuotteesta. Viikon kalaöljykapselien, pellavansiemenrouheen ja chia-siementen käytön jälkeen aina sama juttu. Olo menee parissa päivässä vetämättömäksi ja viikon päästä herään runsaaseen nenäverenvuotoon.

  Ei ole yhtä asiaa, joka sopii kaikille vaan jokaisen täytyy kokeilla itse omat juttunsa ja sovitella käyttömäärät kohdilleen.

  Kiitos postauksesta, oli hyvä avain juuri tähän kohtaan hakemaani tietoon. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *