Hae
Queen of Eve

Proteiinipatukoista ja niiden terveellisyydestä

Mä oon aika huono syömään proteiinipatukoita mutta tiedän jengiä ketkä vetelee patukoita päivittäin. Kauppojen lisäravinnehyllyt onkin nykyään aika kattavat ihan pikkukaupoissakin isommista marketeista puhumattakaan, ja proteiinipatukoita on tarjolla monenlaiseen makuun. Prodepatukat on ihan jees kiireisenä välipalana silloin tällöin, tai vähän harkitumpana herkkupalana, mutta ravintoarvoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Aika monia patukoita mainostetaan juurikin nimellä PROTEIINIpatukka, mutta ovatko ne proteiinipatukoita jos tuotteet sisältävät lähinnä hiilihydraatteja ja rasvaa? Se että tuotteeseen lisätään sana proteiini ei välttämättä tee siitä mitenkään erityisen terveellistä syötävää, ja herkkujen korvaaminen prodepatukoilla saattaa ollakin aikalailla plus miinus nolla. Sama kuin olisit syönyt sittenkin sen tavallisen suklaapatukan.

20150524_202032_resized
Sain Puls Nutritionilta testiin itselleni heidän uusia patukoitaan ja firman keulakuvina toimivat fitnesskilpailija Lotta Jänne ja NHL-jääkiekkopelaaja Jori Lehterä. Ensivilkaisulta huomioin että patukoita on montaa erilaista ja kolmessa eri sarjassa, LADY, PROTEIN ja ENERGY -kategoriassa. Makutesti patukoista tuotti perinteisen tuloksen ainakin näin harvemmin proteiinipatukoita syövänä, eivätkä patukat olleet mielestäni erityisen makeita vaan hyvin neutraaleja, ihan sellaisia mitä suurin osa maistamistani patukoista. Plussaa antaisin sille että makuvaihtoehtoja on tosiaan muutakin kuin se perinteinen suklaa ja vanilja, ja näistä löytyi myös kivoja yhdistelmiä kuten suklaa, karpalo & goji ja vanilja & pähkinät millaista ei usein näe.

20150524_202137_resized
Tuotteiden ravintoarvot jäivät kuitenkin hieman mietityttämään siinä mielessä että onko proteiinipatukka juurikin proteiinipatukka, vaikka sisältää 15g proteiinimäärän lisäksi yli 22g hiilareita joka on siis enemmän kuin patukan proteiinit, eikös sen kuuluisi olla hiilaripatukka? Tuo hiilihydraattien määrä suhteessa proteiiniin korostui entisestään tarkastellessa energiapatukan arvoja, sillä siinä proteiinia on vain 4,5g ja hiilareita reilut 29g, ja tämä kaikki 40g patukassa. Energiapatukassa oli myöskin sokeria 15g ja rasvaa 10g, että loppujen lopuksi ei kovin kauas jäädä siitä että vedetään suoraan se Snickers.

Ravintoarvot eivät siis kovin kummoisia olleet, mutta en kyllä ihan kauheasti ole erilaisia patukkavaihtoehtoja tutkinutkaan kun en niitä aktiivisesti syö. Ihan hyviä nuo kuitenkin olivat joten jos patukoita harrastaa niin kannattaahan se kokeilla pistää näitäkin patukoita poskeen. Ravintoarvoista välittämättä jos jokin maistuu hyvälle niin se on hyvää ja sillä sipuli.

Puls Nutrition ja tarkemmat tiedot tuotteista löytyy osoitteesta http://www.pulsnutrition.com ja Instagramista @Pulsnutrition

Miten on, tuleeko teillä syötyä paljon patukoita ja katseletteko niiden ravintoarvoja?

7 kommenttia

 1. Ville Kaikkonen kirjoitti:

  90-luvulta välillä todella paljon pakosta työeväänä proteiinipatukoita syöneenä kommentoin ensinnäkin, että niissäkin sokerilla makeutetuissa proteiinipatukoissa on paljon parempi ravintosisältö Snickersiin tai Tuplaan verrattuna. Tsekkaa jos et usko.

  Toisekseen, mikäli proteiinipatukassa ei ole hiilaria, eli se on keinomakeutettu, niin yleensä se keinomakeutus on tehty polyoleilla, eli sokerialkoholeilla (poikkeuksena Quest). On vähän kiistanalaista, lasketaanko niitä hiilareiksi vai, mutta ilmeisesti sekä USAssa, että EUssa virallisesti ei lasketa. Itse en niitä ns. lo carb proteiinipatukoita syö ikinä, koska polyolit sotkevat mahani niin tehokkaasti. Toinen pointti on siinä, että haluan, että proteiinipatukassani on noin 400-500kcal ja saa olla hiilariakin reilusti. Se on minulle ateriankorvike ja kun yhden aterian kokonaiskalorimäärä joutaa olla siellä 500-600kcal paikkeilla ainakin, niin joku säälittävä 50-60g lo carb protupatukka ei siihen kuvioon kovin hyvin sovi, varsinkin kun sen syömisen jälkeen on ”Istun tai kävelen, perse laulaa sävelen.” meininki.

  Mitä proteiinipatukoiden makuun tulee, niin vain kahden merkkiset ovat ikinä olleet melkein yhtä hyviä kuin Snickers niistä kymmenistä, mitä olen syönyt: jenkkiläinen Oh Yeah! ja saksalainen Hy Pro Deluxe. Kaikki toki mainostavat olevansa herkullisia, mutta mainosten korulauseet eivät juuri ikinä ole totuus. Ja makeisiin protupatukoihin (niihinkin parhaimpiin) tympäytyy, jos niitä on pakko työeväänä syödä. Monen monta kertaa olen toivonut suolaisia proteiinipatukoita markkinoille, vaikka palvikinkun tai texmexin makuisina. Suomalaisen Bullet Mealin ateriankorvikkeet ovat sinne päin, mutta ovat niin kamalan makuisia, ettei niitäkään mielellään syö, paitsi hätäapuna kovassa nälässä.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Tuo Oh Yeah on todella hyvää, muistaakseni Fitnesstukusta ainakin sai tilattua. Onhan niitä tosi hyviä, myös QuestBarit mikrotettuna toimii kuin häkä, etenkin se Oreo :)

 2. sara kirjoitti:

  Syön Quest-patukoita jos jotain protskupatukkaa. On toki makeutusaineita mutta hiilaria pari hassua grammaa, reippaasti protskua ja kuitua hyvästä mausta puhumattakaan. Hintaa tottakai reilusti. Toinen lemppari on Leaderin lo-carbin (huijaava nimi….) jogurttipäällysteiset joissa on sokeria yleensä vähemmän mitä monissa muissa kavereissaan.

  Mun mielestä näistä ei kuitenkaan ole korvaamaan mitään aterioita muttei myöskään ”aitoa herkkua”. Sopii kyllä hyvin hätävarana liikkeessä, treenieväänä tms kun säilyy laukussa toisinkuin vaikka rahka.

 3. Jonna kirjoitti:

  Joo, ei mullakaan protskupatukoista ateriaa ole korvaamaan. Käytän niitä enemmänkin jälkiruokana tai kahvin kanssa kun haluan jotain hyvää, mutta en kuitenkaan suklaata, keksiä tai karkkia. Mä syön kans aika vähän enää protskupatukoita, mutta mun mielestä nämä Pulsnutritionin patukat oli varsin hyvän makuisia! Ja koska en tosiaan paljon patukoita syö niin maku on se mikä ratkaisee meikäläisen kohdalla. Mä tykkään kans Oh Yeaheista sekä Questbareista ja onko se nyt Fastin vai minkä se sellainen kunnon Deluxe-malli jota saa ihan kauppojen hyllyiltäkin! Hyviä silloin tällöin muttei todellakaan päivittäin tai edes viikottain.

 4. jonnaajon kirjoitti:

  Tulee syötyä…Questbareja :D liikaakin. Muihin patukoihin en oikeastaan edes koske. Maistaa voin, mutta kaikki muut häviävät niin ravintoarvoissa kuin maussakin. Tilaan yleensä suoraan Questiltä niin tulee halvemmaks ja maistuu paremmalta. Nyt on vaan dollarin kurssi niin huono, että ei paljoa säästä.

  Mua jotenkin oikein ”hävettää” katella kaupassa noita patukoita ja niiden sisältöä, koska hiilarit mä vielä ymmärrän, mutta sen, että niissä on ihan jäätävä määrä ihan lisättyä sokeria ja vielä pahempaa on mun mielestä tärkkelyssiirappien ja muun halvan kaman käyttö. Lisäks niitä mainostetaan aina termeillä, kuten ”luonnollinen”, täyttävä ja mainostus tapahtuu kaiken maailman korulauseiden siivittämänä ”vitamiineja, hyvää energiaa, kuituja ja mitä vielä”. Mun mielestä se on mautonta ja aina välillä mietin, et lukeeko ihmiset yhtään mitä noi sisältää. Hyvä esimerkki just nää Fitbar-patukat. Luulis, että kansan rakastamat Jutta ja Bull olis vähän kriittisempiä minne naamansa tunkee, mutta ei koska BISNES ja kai kuluttaja sitten luottaa, kun näkee nää kaverit siinä patukan kyljessä.

  Sama pätee muihinkin ruokiin. Yritetään ratsastaa jollain ainesosalla, jota on mukana ehkä 2 % koko sisällöstä…esim. ”aitoa marjaa”, proteiinia, vähäsokerinen (täynnä kaikkia keinomakeuttajia, jotka on mun mielestä suolistolle ja elimistölle vielä huonompi. Just törmäsin yhteen ”laihdutusvalmisteeseen”, jossa puhuttiin kuinka hyvä se on monipuolisen ruokavalion ohella ja sisältää kaiken tarvittavan jne…nettisivuilta selvisi kuitenkin sellaisia ainesosia, kuten maltodekstriini, sokeri,
  soijaöljy, fruktoosi ja aromi. Ei kuulosta kovin puhtaalta ja luonnolliselta. Mun kaveri myy niitä ja ne on sille lähes uskonto. Se tyrmäs heti K-Supermarket Postitalon uuden smoothiebaarin, jossa siis saa hevi-osastolta ite poimia haluamansa tuotteet ja siitä tehdään sulle smoothie, johon voidaan halutessa lisätä Foodinin tuotteita joukkoon. Hänen smoothieensa ei kuulemma lisätä mitään mömmöjä, vaan hänen ideologiansa perustuu puhtaaseen ruokaan ja laadukkaisiin Fitline-valmisteisiin. Joopajoo….

  Mulle on ihan ok, että näitä on olemassa, mutta toi niiden mainonta on välillä oikeesti jo ihan törkyä ja ihmisten älykkyyttä aliarvioivaa :D Mulle on ainakin pienenä ympäristön ja median johdosta opetettu ihan vääränlaisia käsityksiä ruoasta ja oikeastaan vasta aikuisiällä olen oppinut hahmottamaan miten ihmisen kannattaisi syödä, jotta jaksaa. Sekin ärsyttää, että joka puolella vouhkotaan aina laihdutuksesta ja painonhallinnasta, vaikka mun mielestä ruoassa tärkeintä on kuitenkin sen tuoma energia, ravinnon laatu, täyttävyys, mielihyvä ja sosiaalisuus. Lisäks tietty se, että se on kiehtova aihe. Voi olla, että kuvittelen vaan, mutta Suomessa on mun mielestä monesti se, ettei ruokaa osata edes arvostaa ja sitä en ihmettele, että sokeriset herkut maistuu kun katsoo esim. laitosruokien tasoa. Meillä ei oo omaa ruokakulttuuria ja perusruoat on tosi tylsiä ja väsyttäviä. Lisäksi hyvin syöminen tulee todella kalliiksi ja hyvin syöviä pidetään jotenkin turhamaisina. Ruoka tuntuu muutenkin nykyään olevan tosi arka aihe ja kovan kritisoinnin alla. En mä ulkomailla oo missään kokenut vastaavaa. Ihmiset on mun mielestä muualla maailmassa näin karkeasti yleistettynä rennompia, avoimempia, sosiaalisempia ruoan suhteen ja ruoka on osa kulttuuria. Lisäks ihmiset tuntuvat olevan terveempiä ja normaalipainoisempia paljon vähemmällä stressillä. Kyllä muhun ainakin vaikuttaa tää ympäröivä ruokavuohotus ja fitnessbuumi suht negatiivisesti, vaikka itse ihan hyvin syön ja en koe suurempaa ahdistusta syömisen suhteen. Joo, ahmin välillä, mutta en pode siitä morkkiksia :P. Toki itsekin vouhkoan ruoan laadusta ja terveellisyydestä, sekä monipuolisuudesta, mutta liikaajauhettuna menee sitten niin yli, että ei ymmärrä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *