Hae
Queen of Eve

Henkeäsalpaava elämys – Ronda

Ronda tuntui jalkapohjissa asti

Huimat korkeuserot, mielettömät rotkot, upeat vanhat espanjalaiset talot sekä kulttuuri ja historia ovat Rondan valtteja. Jo itse matka Andalusiassa, Malagasta noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan 36 000 asukkaan Rondaan on upea elämys. Rondan kaupunki on korkealla ylätasangolla Málagan provinssissa ja sinne päästäkseen on edessä ajomatka huikeissa vuoristomaisemissa Serranio de Rondan mutkittelevilla vuorenrinteillä.

Maantieteellisten seikkojen takia Ronda oli pitkään vähän eristyksissä, mutta nykyisin Ronda on todella suosittu matkailukohde. Rondaan järjestetään paljon päiväreissuja ja viikonloppureissuja muista Aurinkorannikon kohteista, ja busseja kulkee päivittäin Rondaan. Me reissasimme Autokatista saamallamme autolla itsenäisesti ja kuskin paikalta voin kertoa ajomatkan olleen huisin jännittävä. Matka kohti Rondaa on mieletön kokemus ja siinä saa tuntea, kuinka henki on vain hiuskarvan varassa. Tai taitavan ja tarkkaavaisen kuskin, sillä ne matalat tienvarsikaiteet eivät pidättele Thelma&Louise elokuvan lopulta ja syöksymiseltä rotkoon, eihän niitä edes ollut kaikkialla!

Ronda oli kaikkineen aivan henkeäsalpaava elämys ja sellainen kokemus, jota ei Espanjan lomalla kannata missata. Niin kauniita maisemia en ole koskaan ennen nähnyt, ja nämä maisemat eivät pelkästäneet näkyneet vaan tuntuivat vatsanpohjassa ja aina jalkapohjissa asti. Neljäkymmentäkaksi kilometria kapeahkoa vuorenseinämiä kulkevaa mutkittelevaa tietä, jylhiä vuoria, vuoroin karua ja vehreää maisemaa sekä jyrkänteitä ja rotkoja toivat tunnelmaa torstaihimme. Rondan reissu on jo itse ajomatkallaan kaikki toiveet täyttävä ja kokemuksena täysi kymppi. Enempää en voi hehkuttaa enkä saanut kuviin vangittua sitä kaikkea, tuo paikka on pakko kokea.

Kauniita rakennuksia ja vehreitä puistoja

Henkeäsalpaavan upeassa vuoristossaä sijaitseva Rondan valkoinen kylä kohoaa noin 750 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sen halkoo yli sata metriä syvä El Tajo-niminen rotko. Rotko erottaa Rondan uuteen ja vanhaan kaupunkiin joiden välille on rakennettu mahtipontisen näköinen kaarisilta Puente Nuevo. Sillalta avautuu mahtavat näkymät rotkoon ja ympäröivälle maaseudulle.

36 000 asukkaan Ronda on kuuluisa monista asioista sijaintinsa lisäksi ja täältä löytyy mielenkiintoista tutkittavaa moneen makuun. Vaikkakin kaupungissa käy paljon turisteja, ei meidän aikana missään ollut mitään tungosta ja meno oli varsin leppoisaa. Kaduilla oli tilaa kävellä ja autonkin saimme hyvin parkkihalliin, ei siis mitään ongelmaa.

On kirkkoja ja museoita, puistoja ja sisäpihoja. Tuolla voi viettää hyvin päivän tai parikin jos haluaa kierrellä kaikki nähtävyydet, joista suosituimpia ovat mm. Santa Maria la Mayor-kirkko ja kaunis Palacio de Mondragón -palatsi vuodelta 1314. Rondasta löytyy ikiaikaista arkkitehtuuria, huimaavia korkeuseroja ja Rondassa on myös yksi Espanjan vanhimmista ja kauneimmista härkätaisteluareenoista, 1784 rakennettu Plaza de Toros ja sen sivussa on myös museo.

Puente Nuevo

Rotkon reunalta on pahimmillaan 120 metrin pudotus ja talot ovat rakennettu aivan El Tajo rotkon reunalle niin, että joistain taloista jos ikkunasta sylkäisee, lentää se yli 100 metriä rotkon pohjalle. Minä en ainakaan uskaltaisi asua tuollaisissa taloissa jotka sijaitsevat millilleen rotkon reunalla. Huh, jo pelkkä ajatus huimaa.

Rotkon yli kulkeva silta romahti vuonna 1735, vain kuusi vuotta valmistumisensa jälkeen ja siinä onnettomuudessa kuoli noin 50 ihmistä. Nykyisin paikalla oleva Puente Nuevo on siis uusi silta joka on valmistunut 1793. Noin sata metriä pitkä silta sijaitsee rotkon syvimmässä kohdassa ja sieltä avautuu henkeäsalpaavat näkymät Guadalevín-joen synnyttämään rotkoon.

Tuon rotkon reunalla seisominen ja alas katsominen, sekä mahtavat maisemat molempiin suuntiin olivat jotain ihan uskomatonta. Jos aikaa ja fyysistä kuntoa riittää, voi rotkon reunalta päästä myös alas  Camino de los Molinosin tietä pitkin. Alhaalta käsin El Tejo -rotko pääsee todella oikeuksiinsa ja keväisin upea kukkaloisto värittää kuilua ympäröivää luontoa. Camino de los Molinosin reitin pääsymaksu on vain muutaman euron, joten mistään kalliista huvista ei ole kysymys.

Niin, mitäpä tässä enempää selittelemään. Kuvat ehkä kertoo jo jotain, vaikkei se kaikki upeus kameran linssin läpi ikuistu samalla tavalla kuin itse paikalla olleena. Suosittelen ehdottomasti tätä paikkaa edes päiväretkeksi, sillä minuun se teki ihan lähtemättömän vaikutuksen. Seuraavaksi Espanjaan tullessa haluaisin viettää Rondassa ainakin yhden yön, jotta aikaa on paremmin tutkia ympäristöä ja näen sillan ja rotkon myös auringonlaskun aikaan sekä illalla valaistuna.

Korkeanpaikankammoisille tämä kaupunki ja puolentoista tunnin ajomatka sinne voi olla aikamoinen kokemus, mutta pelot kannattaa voittaa. On siellä niin kaunista!

Jos haluat seurata matkaani ja meininkiä vielä hetken niin pysy kuulolla blogissa ja siirry virtuaalisesti Espanjaan mun Instagram Storyissä. Eli laitappa queenofeve seurantaan!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *