Hae
Queen of Eve

Millainen on hyvä aamupala?

Hyvä aamupala aloittaa päivän

Ja myös käynnistää aineenvaihdunnan. Siltikään se ei ole kaikille mikään päivänselvä asia. Ei mullekaan. Aamiainen, englanniksi breakfast = break fast (katkaise paasto) on siis päivän ensimmäinen ateria useamman tunnin ravinnottomuuden eli paaston jälkeen. Monilla ihmisillä se voi olla vain kuppia kahvia tai sitten ei mitään ennen lounasta. Omalla kohdallani hyvä aamupala on harvinaisuus ja nautin sellaisia oikeastaan vain valmiiksi katettuna. Omaan tyyliini kuuluu nukkua mahdollisimman pitkään ja herätä aivan viime sekunneilla ennen jotain sovittuja töitä. En halua herätä aiemmin syömään vaan syön sitten joskus. Usein siihen joskus-hetkeen menee vain tolkuttomasti aikaa ja päivän ensimmäinen ateria on kaukana aamusta. Mulla on tässä ihan jatkuva tsemppaamisen paikka ja aina ei vaan jaksa.

Mistä hyvä aamupala koostuu?

Useiden ravitsemusasiantuntijoiden mukaan hyvä aamupala koostuu kolmesta asiasta jotka ovat reilu koko, selkeä proteiiniosa sekä hedelmät tai marjat jossain muodossa. Aamiaista ei kuitenkaan ole pakko syödä heti herättyään vaan sen voi syödä hieman myöhemminkin, kuitenkin mieluiten kahden tunnin sisällä heräämisestä. Itselleni hyvä hetki aamiaiselle olisi ehkä puoli tuntia tai tunti heräämisen jälkeen ja niin olen joskus tehnytkin käydessäni töissä kodin ulkopuolella. Silloin hyvä aamupala tuli syötyä hieman useammin, etenkin kun työpaikan ruokalasta sai valmista aamiaista katettuna.

Miksei ruoka maistu aamulla?

Itseni kohdalla ongelmana on usein vain iltaan painottuva syöminen. Mitä lähemmäksi nukkumaanmenoa päivä kulkee, sitä todennäköisemmin syön raskaita aterioita. Ne saavat mut uneliaaksi ja rauhoittumaan ja sitten voin nukkua hyvillä fiiliksillä sen 8-10 tuntia. Herättyäni olo voi olla jopa hieman ällöttävä ja mikäli edellisen illan ruoat ovat olleet kovin raskaita (rasvaisia ja suolaisia) voi päällä olla pieni ruokakrapula. Ei siis ihmekään ettei aamupala maistu. Asiantuntijoiden mukaan aamiaista kannattaisi kuitenkin opetella syömään ja elimistön pitäisi alkaa tottua uuteen rytmiin parissa viikossa. Itse olen hyvä (huono) esimerkki siitä, että jos aamupala jää välistä voivat päivän muut ateriat paisua liian suuriksi annoskokojen ja kalorinsaannin osalta.

Miksi hyvä aamupala on niin tärkeä?

Yön aikana elimistö menee paastotilaan ja sen vuoksi pahin vaihtoehto on se ettei syö mitään. Sen jälkeen elimistö on ihmeissään koska ei saakaan ruokaa yön paaston jälkeen. Hyvä aamupala auttaa ateriarytmin ja annoskoon ylläpidossa ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti muihin ruokavalintoihin. Verensokerin heitellessä ja nälkäkiukkuun ajautuessa tulee usein tehtyä huonoja valintoja. Tästä mä yritän saada taas itsekin kiinni koska tiedän sen auttavan napostelun vähentämiseen. Yksi keino on nyt ollut kokeilla välillä aamupalan tilaamista Woltista, se kun täällä Helsingissä on mahdollista. Aina ei tietysti ratkaisuna voi käyttää valmiita ruokia ja ravintolatilauksia, vaan itsekin olisi tässä ryhdistäydyttävä. Mä aion ainakin kokeilla tsempata!

Syöttekö te aamupalan?

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *