Hae
Queen of Eve

Lihavuus ei ole laiskuutta – Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg

5
Eilen satuin pohtimaan blogissani sitä lihavuuden perimmäistä syytä, ja sitä miten sitä hoidetaan. Kuinka ylipainosta päästään eroon lopullisesti ja mitä muuta se vaatii kuin vähemmän ruokaa ja lisää liikuntaa. Mentaalipuolta ei voi tarpeeksi painottaa, ja hauska sattuma oli se että myös ravistsemusasiantuntija Patrik Borg puhui eilen samaa asiaa. Sain illalla ystävältäni linkin Kalevan nettisivuille Päivi Alasuutarin tekemään juttuun jonka alkuperäinen nettiversio löytyy täältä!

Patrik puhuu asiaa. Nämä on ihan samoja asioita mitä mä olen päässäni pyöritellyt ja yrittänyt jäsennellä myös tänne blogin puolelle. On mukava että myös joku ammattilainen avautuu ja korostaa niitä asioita jotka oikeasti ovat tärkeimpiä ja merkittävimpiä, mutta jotka on painettu jonnekin sivummalle ja jätetty sen kummemmin miettimättä syvällisemmin. Nämä asiat on just niitä mitä ilman tulosta ei synny, tai jos syntyy niin tulos ei ole pysyvä.

Juttu menee näin:

”Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgia surettaa ja suututtaa aina, kun joku sanoo paino-ongelmien johtuvan saamattomuudesta ja laiskuudesta. – Suurin osa ihmisistä, joilla on ongelmia painon ja syömisen kanssa, on yrittänyt koko elämänsä laihtua, sanoo Borg, joka on työskennellyt ylipainoisten ja syömishäiriöitä potevien kanssa toistakymmentä vuotta.

Borgin mukaan ihmiset eivät laihdu, koska heille tarjotaan kovin vähän hyviä ratkaisuja painonhallintaan. – Mediamaailma on syövyttänyt ajatusmallin, että kuule karkkilakkoon ja hirveästi lenkille, niin kyllä se siitä. Tiukat dieetit ja syömisen tiukka kontrollointi synnyttävät Borgin mukaan ahmimistyyppistä käyttäytymistä ja vääristävät suhdetta ruokaan.

Taustalla usein sairauksia ja hankalia elämäntilanteita

Syömisen kontrolloinnin taustalta löytyy usein myös muita ongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvitaan terapeutin apua: mitä ihminen yrittää hallita, kun hän yrittää hallita syömistään ja painoaan.

Borgin mukaan paino-ongelmien taustalla on usein traumoja, masennusta, sairauksia ja hankalia elämäntilanteita. – Ihmiset, jotka arvostelevat paino-ongelmaisia ankarasti, ajattelevat, että heillä paino pysyy hanskassa, koska he ovat niin hirveän hyviä tyyppejä. He eivät vain ole tiukkaan paikkaan joutuneetkaan, Borg lataa.

Uusi asenne liikuntaan

Borgin mukaan syömisongelmaisilla on samanlaisia ylilyöntejä myös liikunnassa. – Ihmisten liikkumisen mielikuvakin on aika totinen, sellainen, että lenkillä ja jumpissa pitäisi käydä ja jos ei hiki tule, niin eihän siitä mitään hyötyä varmasti ole.

Borg neuvoo asiakkaitaan opettelemaan uudenlaista otetta myös liikuntaan. – Tyyliin, että jospa lopettaisit tuon liikunnan, josta et oikeasti näytä tykkäävän, ja mietitään tilalle jotain sellaista, joka olisi oikeasti kivaa tai jotain sellaista, jossa voit olla perheen tai kaverien kanssa. Tuodaan liikuntaan sosiaalisuuden, nautittavuuden ja jaksamisen elementtejä ja vähennetään ajattelua, jonka keskittyy vain siihen, että miten tämä vaikuttaa painoon. Kun löytää tavan liikkua niin, että se tuntuu mukavalta, tulee seuraavat kymmenen vuottakin oltua liikkeellä.”

mental

Tuo kirjoitus tai minunkaan mielipiteet asiasta eivät ole tarkoitettu miksikään ”Yhyy voi kun mulla on rankkaa ja tässäpä taas yksi hyvä tekosyy olla läski” -puolustelulle. Tämä juttu on tarkoitettu sisäistettäväksi niin ylipainoisille itselleen kuin niille ketkä ylipainoisten kanssa tekevät työtä laihtumisen eteen. Mentaalipuoli on avainsana, vasta sen jälkeen tulee ruokavalio ja liikunta. Tämän kun vielä saisi hallintaan. Tarkoitus on tsempata niin itseään kuin muitakin, ei etsiä ymmärtäjiä ja selkääntaputtelijoita vaan oikeanlaista kannustusta.

Jos joku pääsee käsiksi Kalevan lehtiversioon jossa tästä on vielä laajempi juttu, olisin kiitollinen mikäli voisit skannata sen minulle. Yhteystietoni löytyvät sivun oikeasta laidasta.

9 kommenttia

 1. Tuikku kirjoitti:

  Tässä aihepiiriin sopiva juttu tältä päivältä. Uskoisin että ruoka- ja terveyshifistelykin tuovat melkoisen paineen normaaliin syömiseen.
  http://yle.fi/uutiset/ravitsemustieteen_professori_vaihtoehtoruokavalioita_noudattavien_mustavalkoinen_ajattelu_arsyttaa/7872943

 2. Jonna kirjoitti:

  Olipa hienoa huomata ettei kaikkien asiantuntijoiden mentaliteetti ole ”tossa ohjeet, tee niin kuin niissä sanotaan niin laihdut”. Propsit Borgille!

 3. Az kirjoitti:

  Jaan samaa syömisen tuskaa, tosin lmeisesti monta astetta lievempänä kuin sinun kuvaamat ongemat. Nuorena aina halusin olla 5 kg laihempi kuin olin ja oma kroppa inhotti ja ajatukset pyöri syömisen ympärillä, moni varmaan samaistuu ja tietää mitä se on.

  Itseäni helpotti: rasvakammoisuudesta ja välipalailusta ja kalorinlaskennasta luopuminen ja OIKEAN ruoan syönti nälän hallinta edellä. AINA kun haluaa syödä jotain kyse on NÄLÄSTÄ ja pitää syödä oikeaa ruokaa. Ei ole mitään mielitekoja joita vastaan pitää taistella vaan on vain nälkä tai ei-nälkä. Jos ei-nälkä, älä syö, jos on nälkä niin syö RUOKAA, esim. lihaa, voita, peruna ja salaattia.

  En pystyisi vieläkään ”hallitsemaan” itseäni syömällä välipalavoittoisesti kuten tässä blogissa syödään, vaikka olen ollut ongelmaton syöjä jo monta vuotta.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mitä on ”välipalavoittoinen” syöminen? Jotain mitä teen? En tunnista, tarkenna :)

   • Az kirjoitti:

    No tämmöinen kuin olet esitellyt: https://queenofeve.vaikuttajamedia.fi/2015/03/16/laskileiria-viikko-takana/. Kevyen oloiset pääateriat ja suhteessa paljon leipää, rahkaa, välipalapatukoita. Silleen miten niinku opetetaan syömään naistenlehdissä, fitneksessä ja painonvartijoissa ja mitä näitä nyt on. Jos joku laittaisi mulle tuollaisen ruokavalion niin alkaisi syöminen varmaan taas ahdistaa ja ”herkut” ja kieltäytymiset pyöriä mielessä.

    Tämä siis ihan fiilispohjalta, miten itse suhtautuisin, en tarkoita tuomita sun syömisiä (vaikka tietenkin tämä nyt siltä kuulostaa, anteeksi.)

    • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

     En kyllä usko että naistenlehdissä ja fitneksessä opetetaan syömään niin ku mä syön nyt. Aivan liian vähän, ja ihan väärin. Liian pitkiä välejä jne :D Et mun tämänhetkinen ruokavalio ei todellakaan ole mikään ihanteellinen malli, mut se ei olekaan ruokavalio. Mä syön tällä hetkellä fiilispohjalta, eli sama mielessä kuin sulla. Mä syön nyt herkkuja kuten esim. proteiinipatukkaa ja leipää, koska jos yritän tuollaisista kieltäytyä alkaa armoton ahminta välittömästi ja mun on pakko mennä ostamaan jumbojuustonaksuja viis pussia.

     Mä en kieltäydy mistään, se on just se avainsana. Syön vain kaikkea mistä tykkään ja mikä miellyttää, ja yritän valita paremmin :) Yksilöllisiä juttuhan nää on, toiselle tää on kitudieetti, toiselle hirveetä mässäystä, mulle taas… noh, ihan tavallisen ihmisen syömistä, sellaisen kuka ei stressaa syömisestään :)

    • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

     Ja no worries, en todellakaan ota minään tuomitsemisena :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *