Hae
Queen of Eve

Ylipaino, diabetes, uniapnea

img_20160928_170504_resized_20160929_062240781
Karun kuuloinen lista. Onko tuo minunkin tulevaisuuteni vaikka tällä hetkellä koenkin nukkuvani kuin pieni murmeli? Valitettavasti nämä kolme asiaa ovat hyvin usein sidoksissa toisiinsa. Epäterveelliset elämäntavat, huono ruokavalio ja vähäinen liikunta altistavat jo itsessään erilaisille unihäiriöille, ei kahta ilman kolmatta. Ylipaino ja diabetes ovat usein samassa yhtälössä, ja 4/5 diabeetikosta sairastaa uniapneaa. Aika kamalaa.

No mitäs sitten kun minä nukun todella hyvin, ainakin omasta mielestäni? Harmillista mutta totta: hyvänkin nukkujan unet voivat joskus loppua ellei niiden saantia, jatkuvuutta ja suotuisaa ympäristöä vaalita, totesi dosentti ja unilääkäri Henri Tuomilehto minulle pitäessään esittelyä Oivauni Uniklinikan toiminnasta ja erilaisista uniongelmista.

Henri Tuomilehtoa kannattaa tosiaan kuunnella, sillä Suomen neljästä uniklinikasta kolme on klinikkaa pyörii hänen johdollaan ja hänen kauttaan kulkee noin 600-700 erilaisista unihäiriöistä kärsivää potilasta. Tämä mies todellakin tietää mistä puhuu ja osasi kertoa parituntisen ajan varsin mielenkiintoisia faktoja unesta ja nukkumisesta.

img_20160928_152836_resized_20160929_062139667

Miksi nuhaan ja flunssaan haetaan apua lääkäristä jo parin päivän potemisen jälkeen, mutta uniongelmista kärsitään jopa kymmeniä vuosia ennen kuin hoidon piiriin hakeudutaan?

Kynnys uniongelmien hoitamiselle on suuri, ja harvalla ihmisellä on Tuomilehdon mukaan hajuakaan siitä miten oikeasti nukkuu, ja saako riittävästi lepoa. Monet kertovat heräävänsä yön aikana kerran tai pari, kun unitutkimuksessa selviää että herätyksiä onkin ollut jopa 36.

Sängyssä vietetty aika ole sama asia kuin nukuttu aika, ihmiset myös siis laskevat uniaikansa täysin pieleen: se että menet sänkyyn klo 23 ja heräät kello 6 ei tarkoita että nukkuisit 7 tunnin unia. Todellisuudessa tuosta määrästä voi suorilta vähentää ainakin puolisen tuntia, ellei tunnin. Tämä kaikki aika menee nukahtamiseen ja yöllisiin heräilyihin mistä ihmisellä itsellään ei välttämättä ole mitään käsitystä.

img_20160928_153003_resized_20160929_062155655img_20160928_153720_resized_20160929_062208472

Arvosta untasi ja anna sille aikaa

Oma toiminta niin päivän ja illan aikana vaikuttaa siihen kuinka hyvin nukkuminen onnistuu. Huonosti nukkuva ihminen harvoin edes tajuaa nukkuvansa huonosti ja liian vähän, sillä monella on taipumus mukauttaa elämäänsä unitarpeen mukaan. Vireystaso on subjektiivinen kokemus, joten kannattaa kokeilla parin viikon ajan nukkumisajan lisäämistä tunnilla: mikäli sen jälkeen olet virkeämpi, paremmilla fiiliksillä ja muutenkin energisempi, olet aiemmin nukkunut liian vähän.

Muista pyhä kolminaisuus

Liikunta, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen elämänrytmi ovat hyvän nukkumisen pohja. Ratkaisu moniin uniongelmiin löytyy usein juuri niistä elämäntavoista. Älä siis jää sohvaperunaksi.

Rauhoitu iltaa kohti ja nauti ajasta ennen nukkumaanmenoa

Jokainen voi viettää mukavaa iltaa omalla tyylillään, eikä mitään yksiselitteisesti oikeaa tapaa ole. Toisille lukeminen tai myöhäisillan television katseleminen ovat rentouttavia asioita eivätkä häiritse unensaantia, mutta toisille ne eivät taas toimi. Tärkeintä on kuitenkin se ettei some ota liikaa valtaa iltaisin eikä aktiivisuustasoa pidetä yllä esim. treenaamalla liian myöhäiseen aikaan. Kaikenlainen interaktiivinen toiminta, viestittely ym netissä keskusteleminen virkistää.

img_20160928_170550_resized_20160929_062308378img_20160928_170538_resized_20160929_062255451
Tutkimusten mukaan 1/5 suomalaisista on jonkinlainen uniongelma, ja Kelan mukaan <300 000 käytää unilääkkeitä. Se on aika hurja määrä. On laskettu että työpaikoilla sairaslomien määrä laskisi 28% mikäli unen laatuun ja riittävään lepoon panostettaisiin enemmän jo etukäteen, ja ihmisiä ohjattaisi hoitoon nopeammin erilaisten unihäiriöiden ilmentyessä. Unilääkkeet harvoin ovat se oikea ja ainoa ratkaisu tilanteeseen, sillä unen laatua ja nukahtamista voi vaikeuttaa monenlaiset eri asiat elämässä.

Uniklinikoilla annetaan aina syyn mukainen hoito, ja unihäiriöiden hoito perustuu aina oikeanlaiseen diagnoosiin. Normaalisti lääkärillä käydessä hoito perustuu pelkkään potilaan omaan kertomukseen ja kuvitelmaan siitä miten sitä nukkuu, mikä ei välttämättä vastaa lainkaan todellisuutta.

img_20160928_170640_resized_20160929_062330072

Oivauni Uniklinikka toimii Kuopiossa, Tampereella ja nyt myös Helsingissä Mannerheimintie 113 osoitteessa. 

Jatkossa itsekin tulen panostamaan entistä enemmän lepoon ja pyrin nukkumaan riittävästi myös arkena, jottei viikon väsymys purkaannu viikonloppuna ja sotke unirytmiä lisää. Aion myös ehdottomasti miettiä vakavasti elintapojani ja kokonaisuutta: ruokavalion ja liikunnan merkitys unen saamiseen on suuri, ja haluan maksimoida levosta saamani hyödyn, ja olla terve ja onnellinen.

Onko teillä kokemusta uniongelmista?

 

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Yksi kommentti

  1. zansku kirjoitti:

    Oli aivan pakko kommentoida, koska itselläni on ylipaino, aikuistyypin diabetes ja vieläpä tuo uniapnea. Minulla ei nukahtamisessa ole koskaan ollut ongelmia. Voin simahtaa melkein heti. Nukun sen 7-9h yössään, mutta silti olen melko väsynyt. Uniapnea-hoito on auttanut siinä, etten herää aamulla ihan tokkurassa ja olen pirteämpi herätessä. Hyvä ruokavalio tukee paremmin omaa fyysistä olotilaa kuin liikunta. Liikkuminen uuvuttaa minua entisestään, mikä on nurinkurista, koska sitä pitäisi harrastaa säännöllisesti. Tämä on kuin noidankehä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.