Hae
Queen of Eve

10 asiaa joita ilman en matkusta

Tärkeimmät käsimatkatavarat eivät suinkaan ole ne ainoat mitä kannattaa olla mukana lennolla!

Niillä toki pääsee pitkälle, mutta muutamalla muullakin asialla on myös suuri vaikutus siihen, kuinka reissu sujuu. Lennolle mukaan otettavat käsimatkatavarat kannattaa miettiä huolella, sillä niiden kanssa saattaa lennon lisäksi joutua pärjäämään parikin päivää, mikäli ruumaan menevät tavarat viivästyvät tai pahimmassa tapauksessa katoavat.

Matkustaminen ja itse matkan tekeminen voi joskus olla rankkaa ja väsyttävää puuhaa eikä ihan kaikkia asioita voi laskea tavaroihin, joten kokosin tähän vinkkini niistä asioista mitkä on omasta mielestäni tärkeimmät asiat lennolla joita ilman en itse matkusta sekä sen mistä koostuu mun käsimatkatavarat.

Ensimmäiset vinkkini!

Oma asenne ja käytös

Kaikki ei aina mene kuin Strömsössä ja monet asiat lentokentillä ja lentämisessä voivat ärsyttää, mutta ärsytyksen purkaminen jatkuvalla valituksella ei taatusti auta ketään. Ei sinua itseäsi, matkakumppaniasi tai syyttömiä sivullisia jotka tätä avautumista joutuvat kuuntelemaan. On jonoa, on ruuhkaa, portit vaihtuu, pitkä matka kävellä, jännittää, väsyttää, on nälkä ja vessahätä ja sitä ja tätä. Siitä huolimatta: Huomioi muut matkustajat. Et ole ainoa etkä tärkein ihminen kentällä ja koneessa.

Ole joustava, kohtelias ja ystävällinen

Lentokoneessa on keskimäärin parisataa matkustajaa ja sinä olet vain yksi heistä. Sinulla ei ole etuoikeuksia, ellei niistä ole erikseen sovittu ja maksettu. Siitäkin huolimatta, että sellaisia on, on hyvä ottaa muut huomioon. Pääasiallisesti suurin osa väestä matkustaa ihan normaaleilla reitti- tai lomalennoilla missä istutaan kuin sillit purkissa. Huomioidaanhan siis vieruskaverin lisäksi myös edessä ja takana istuvat henkilöt.

Jos huomaat toisen yrittävän nukkua niin älä häiritse pälätykselläsi vaan tarkista onko kaveri juttutuulella. Älä tuo koneeseen haisevia eväitä jotka voivat ällöttää muita. Unohda siis voimakkaalle tuoksuvat ruoat kuten purkitetut tonnikalat sun muut jos suinkin mahdollista. Raskaana oleville ja herkästi pahoinvoiville kanssamatkustajille voimakkaat hajut voivat olla extra paha juttu. Jalkatilaa on rajoitetusti, joten ethän murskaa takana olevan polvilumpioita kallistamalla selkänojaasi ellet ole ensin tarkistanut, että se on takana olevalle ok (itse en tekisi tätä kysymättä, mutta en tee muutenkaan). Mielestäni tämä mahdollisuus saisi olla jopa kiellettyä pienissä koneissa sillä monet istuu polvet suussa jo ihan muutenkin. Omalla itsekkyydelläni en koskaan kehtaisi tuottaa muille kipua ja kärsimystä, joten tuo on ehdoton no no.

Toiset vinkkini!

Varmista, että käsimatkatavarat riittävät lennon lisäksi pariksi päiväksi

Vaikket lentäisi pelkillä käsimatkatavaroilla niin kannattaa varmistaa, että käsimatkatavarat on pakattu parin päivän matkaa ajatellen. On nimittäin mahdollista, että ruumaan menneet matkatavarasi eivät löydäkään perille ajoissa tai katoavat kokonaan, joten ensimmäisiä päiviä ei välttämättä ole mukava joutua viettämään kaupoilla kaikkea pakollista etsien.

 1. Tärkeimmät vaatteet
  Bikinit/uikkarit, pari toppia/t-paitaa, shortsit, housut/hame ja parit alushousut sekä rintaliivit ja jokin juhlallisempi/siistimpi asu ja vaihtokengät. Yhdisteltävyys on kaiken a ja o! Näillä pärjää hyvin vaikka kaikki muu katoaisi!
 2. Tarvittavat lääkkeet, silmälasit, aurinkolasit ja piilolinssit nesteineen
  Matkapahoinvointilääke, vatsalääkkeet (maitohapot ja ripulilääke), kipulääke esim. päänsäryn varalta sekä mahdolliset rauhoittavat lääkkeet lennon ajaksi ym. reseptilääkkeet pitää olla matkatavaroissa helposti esiteltävinä ja myös itsesi saatavilla.
  Mä en pysty lentämään ilman rauhoittavia koska saatan ahdistua ja saada paniikkikohtauksen jos tulee turbulenssia. Siksipä otan aina lennettäessä muutaman rauhoittavan jotta lennosta voi nauttia (mun lentopelkoa ja lääkitystä koskeva blogipostaus kannattaa tsekata täältä!) Sokeana pöllönäkään ei kukaan halua olla joten lasit ja linssit silmätippoineen ja säilytysnesteineen mukaan.

 3. Puhelimet, tabletit, läppärit, laturit ja muut piuhat
  Loogisesti käsimatkatavarat ovat oikea kohde myös kaikelle tärkeälle ja helposti hajoavalle elektroniikalle. Muutoinkin nykyään monissa lentokoneissa on wi-fi joten lennon aikana on kiva kuunnella musaa, selailla nettiä, jutella kavereiden kanssa whatsappissa tai vaikka katsella lempisarjoja tai elokuvia tabletilta. Niin tai sitten tehdä töitä läppärillä jos on oikein busy bisnesmies.
 4. Lehtiä tai kirja
  Lukemista kannattaa olla mukana, ellei sitten ole ihminen joka selaa vain nettiä ja katsoo leffoja. Mulla itselläni tuo mielenkiinto vaihtelee ja teen kumpaakin riippuen lennon pituudesta ja siitä kuinka paljon olen saanut nukuttua. Varavaihtoehtoja kannattaa kuitenkin olla, eikä joku litteä lehti tai kaksi tai pieni kirja vie juurikaan tilaa. Ei ainakaan tekeminen lopu kesken!

 5. Lentosukat/tukisukat
  Näitä ilman en enää lentäisi mistään hinnasta. En kertakaikkiaan uskaltaisi. Tukisukat parantaa jalkojen veren- ja nesteenkiertoa vähentäen jalkojen turvotusta ja väsymystä ja on erityisen hyvät myös paljon seisomatyötä- tai pelkkää istumatyötä tekeville, mutta mulle lennolla nämä on ihan ehdoton must! Mä oon hankkinut omat tukisukat netistä ihan kotiin tilaamalla ja omistan niitä monenlaisia. Yleensä perinteiset lentosukat on 18-22mmhg mutta mulla on vielä kovemmalla kompressiolla olevat 22-27mmhg sukatkin. Nuo kevyemmät on kivat muutenkin ja helpottaa väsymyksen ja turvotuksen tunnetta jaloissa reissatessa ja kävellessä paljon, mutta erityisesti lennolla kunnon tukisukat voi olla jopa elintärkeät!
  Itse aloitin käyttämään tukisukkia lennoilla pari vuotta sitten. Musta on hullua, että kukaan enää matkustaa ilman tukisukkia vaikkei mitään vaivoja olisikaan. Onhan monella paljon lentävällä kansanedustajallakin ollut keuhkoveritulpat ym joista on uutisoitu ja juuri laskimotukoksesta lähteneet. Sen jälkeen kun pari vuotta sitten parin viikon välein lenneltyäni ilman lentosukkia useita lentoja, mulle ilmestyi molempiin pohkeisiin paljon verenpurkaumia ja hirveitä mustelmia lennon jälkeen. Paineen takia pienet hiussuonet olivat ”poksahdelleet” ja tihkuttaneet verta, onneksi ei sentään mitään veritulppaa. Ystäväni ystävälle tosin kävi puolitoista vuotta sitten huonosti, ja hän kuoli perusterveenä 38-vuotiaana naisena Egyptin lomalla veritulppaan joka lähti jalasta ja meni sydämeen. Tukisukat* ovat yksi viisain hankinta lennolle ja eivät ole hinnalla pilattuja!
 6. Oma juomapullo
  Tätä ei välttämättä moni ajattele, mutta varsinkin Suomesta lähtiessä on vesi todella kallista lentokentällä, enkä tajua miksi siihen pitäisi tuhlata kymmenen euroa kun ostelee pikkuisia vesipulloja. Itse ostan ehkä yhden, mutta sen lisäksi mulla on oma iso vesipullo mukana jonka aina täytän lentokentän vessassa juuri ennen koneen nousua. Muutenkin vesipullosta on hyötyä itse matkan aikana kohteessa, niin ei aina tarvi ostella pikkupulloja vaan voi täyttää sitä omaansa, säästää samalla luontoa!

 7. Silmälaput
  Silmälaput on hyvä juttu mikäli koneessa on todella valoisaa tai muuten vaan haluaa rauhoittua ja saada ”yksityisyyttä”. Itseäni rauhoittavat lääkkeet lennolla väsyttävät jonkin verran jos vain asetun zen-moodiin ja silloin voin nukkua. Silmälaput auttaa asiaan ja tuntuu, että pääsee sellaiseen omaan tilaan.
 8. Poncho/viitta
  Itselläni koneessa on yleensä aina kuuma eikä suinkaan kylmä, mutta jonkinlainen viltti on kiva olla eikä koneen vilttejä riitä kaikille. Niinpä käytänkin aina jotain kevyehköä ponchoa/viittaa peittonani ja kääriydyn sellaisen alle nokosille.

 9. Tärkeä kosmetiikka
  Tämä on hyvin suhteellista millaista kosmetiikkaa kukin tarvii, mutta nimitetään sitä ”tärkeäksi kosmetiikaksi”. Itselleni tärkeää ei niinkään ole meikit, sillä niitä saa mistä vaan. Ylipäätään en tykkää olla pitkillä (yli 3h) lennoilla meikit kasvoilla, joten mieluusti olen mahdollisimman vähällä meikillä tai en ollenkaan.
  Mulle tärkeimmät kosmetiikkatuotteet ovat kosteat puhdistuslaput millä voi tarpeen mukaan pyyhkiä kasvojen ja kaulan lisäksi vaikka koko kropan ja hätätapauksessa käyttää vessapaperina. Käsiä, kaulaa, niskaa, rintamusta ja kasvoja pyyhin useasti pariinkiin kertaan lennon aikana. Itseäni koneen ilma ei erityisesti tunnu kuivattavan enkä ole kosteusvoiteiden suuri ystävä, mutta erilaiset kosteuttavat suihkeet ovat tosi hyvä juttu ja freesaavat nopeasti nuutunutta olemusta. Huulirasva on myös oltava, on kamalaa olla rohtuneilla huulilla.
 10. Purukumia
  Auttaa lennoilla nousun ja laskun aikana jos korvat meinaavat mennä lukkoon. Purkka on muutenkin hyvä juttu freesaamaan oloa ja tuomaan raikkautta hengitykseen. Oikein raikas minttuinen purkka auttaa myös hermostumiseen ja matkapahoinvointiin pienissä määrin, eli kannattaa jauhaa purkkaa aina välillä ja heittää sitten pois. Vesi ja purkka parhaat voitehista!

*) Tuotteet saatu

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.