Hae
Queen of Eve

Saako ylipainoinen pullukka arvostella bikini fitnestä?


Okei saa tai ei, täältä pesee. Varokaa ja varautukaa!

Olen lueskellut nyt noin kymmenisen blogipostausta menneistä kisoista. Kooste voisi olla tässä. ”Julkkikset voitti bikinin, nimellä pääsi tänä vuonna eteenpäin ja sijoitukset meni osittain pelkän julkisuusarvon perusteella. Kakkoset olis ollu oikeesti ykkösiä ja ykköset hyvä jos ees kakkosia. Jos joku kilpailija suunsa on avannut on saanut aika kovan tuomion: Sä oot selvästi kateellinen ja katkera.” Mitään muutahan ei voi olla?

Olen itse seurannut erilaisia bodykisoja aktiivisesti nyt kymmenen vuotta, joten väitän että mulla on jonkinlainen näkemys siitä millainen pitäisi olla. Mun kolme viimeisintä kumppania on entisiä tai nykyisiä raskaan sarjan kehonrakentajia/voimailijoita joilla takana on vuosikausien elämäntapa ja kilpailua, ja siinä yhteiselossa on tullut hyvin selkeästi esille millainen pitää olla menestyäkseen. Mä tiedän kehonrakennuksen osalta mille sun pitää näyttää, mitä siellä arvostellaan, ja mä osaan myös erottaa rivistä ne ketkä on hyviä ja ketkä on huonoja, ja joskus hyvinä aikoina jopa mun äitini osasi taviksena sanoa rivillisestä bodareita sen kuka on paras, etenkin jos ero muihin oli selkeä eikä jokaista lihaksen kiinnittymiskohtaa ja reiden swiippiä tarvinut erikseen tihrustaa. Sitä joskus saattaa maallikokin osata laittaa bodykilpailijoita edes jonkinlaiseen järjestykseen sen perusteella kenellä on eniten lihaksia, kirein kunto ja paras symmetria. Vaan hahaa, vaan eipäs enää olekaan!

Bikini fitness on muodostunut mun silmissä äärimmäisen hankalasti arvosteltavaksi lajiksi, enkä enää osaa sanoa kuka on paras. Ymmärrän että lajissa haetaan kokonaisuutta ja sitä parasta pakettia missä myös lavaesiintyminen on isossa osassa, eli kaikki ei vain ole lihasten koosta, mallista ja muodosta sekä kireydestä kiinni. Kasvot ja hiukset ja kaikki vaikuttaa, mutta miten se on niin sekavaa? Kehonrakennuksessa ei juuri koskaan ole tullut minun silmiini mitään mustia hevosia takavasemmalta, ainakaan siinä määrin että yleisö olisi odottanut jotain toista voittajaa ja suorastaan kohahtaa kun voittaja kuulutetaan. Toki voi olla että näin on joskus tapahtunut, mutta juuri nyt en sellaista muista. Bikinistä spekulaatiota on ollut menneinä vuosina enemmänkin, ja nyt alkaa vaikuttaa siltä että tämä on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Bodylajeja seuraavana mä koen hemmetin isoksi ongelmaksi sen etten enää osaa sanoa kuka siellä on paras, saati ketkä ovat TOP3 tai edes finaalissa. Jos mä olen ihan pihalla siitä millä kunnolla voitetaan keväällä ja millä syksyllä, niin voin vain miettiä mitä kilpailijat itse ajattelevat? Jos kansainvälisen tason kriteerit ja vaatimukset ovat lihaksikasta ja kireää, miksi meillä Suomessa preferoidaan jotain muuta, etenkin jos tarkoituksena on lähettää kilpailijoita hakemaan ulkomaista menestystä? Eikö lajia tulisi kehittää juuri siihen suuntaan mitä se on kansainvälisellä tasolla, sillä ei nämä Suomen piirit todellakaan ole ainoat, ja jos ammattilaiseksi miellät niin millään Suomi missien Eloveena-lookilla ei niitä Miss Universum kisojakaan ole kovin monesti menty voittamaan, mutta jotenkin Suomessa ei vaan osata, ei näköjään tässäkään asiassa.

Menneiden bikini fitness kilpailujen jälkipuintia on ollut paljon, ja sen lisäksi että ihmettelen että mikä se nykyinen linjaus oikein on, ihmettelen myös asennetta sitä kohtaan jos pettymyksestään tai ihmettelystään kirjoittaa asiallisesti ääneen. HYS HILJAA! Niele pettymyksesi ja parempi voitti! Sinä katkera ja kateellinen akka! Miksi? Siis mitä aktuaalista v*ttua? Mielestäni ihan näin sivusta seuraajana se ei tee kenestäkään huonoa häviäjää ja huonoa urheilijaa jos ihmettelee sijoitustaan. Kyllä, tuomarit sen päättävät ja päivän paras on päivän paras, mutta miten siihen voi suhtautua jos ei edes tiedä mitä itsessään voi muuttaa ja mihin suuntaan pitäisi kehittyä? On täysin mahdotonta menestyä kilpailijana jos puolivuosittain kriteerit vaihtuu, joten pitäisikö osan tehdä itsestään löysempiä ja lihattomampia vai mitä vattua? Mun näkemyksen mukaan kunnianhimoinen, motivoitunut ja määrätietoinen kilpailija pyrkii kehittämään fysiikkaansa kansainvälistä tasoa vastaavaksi, ja sen mukaan tulisi myös Suomessa tuomaroida, eikä niin että meillä täällä takapajulassa on aivan omat hatusta vedetyt mutu-fiilikset jotka vaihtelee päivittäin.

Mä oon jotenkin vaan hämmentynyt tästä kaikesta mutta samalla myös helpottunut siitä ettei ole oikeastaan mun ongelma. Hyväkuntoisia ja kauniita tyttöjä oli kaikki sarjat pullollaan eikä riman alituksia tainnut tänä vuonna olla ollenkaan, mutta kokonaisuudessaan toiminta on jotenkin sekavaa.

Ootteko seuranneet bikiniä tai meneillään olevaa kohua? Mitä mieltä itse olette, onko helppo arvostelulaji?

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa

12 kommenttia

 1. tiiuh kirjoitti:

  Oon täysin samaa mieltä sun kanssa! On tosiaan kummallista, että Suomen kriteerit bikini fitneksessä ovat erilaiset kuin kansainvälisissä kisoissa. Kyllä minusta tuntui, että julkisuus auttoi tänä vuonna sijoittumaan, mikä on todella surullista.
  Ja ei, en ole katkera vaikka arvostelenkin, sillä sijoitukset eivät koskettaneet minua henkilökohtaisesti mitenkään, en ole kisaaja! :D
  On kyllä totta, että joistakin haukuista ja negaatiivisista kommenteista voittajille paistaa pieni kateus, mutta mielestäni on hölmöä, että nykyään ei saa sanoa (asiallista) kritiikkiä tuomaritoiminnasta, tai ihmetellä bf:n kriteerejä ilman, että heti leimataan kateelliseksi, tai muuten vain henkisesti vajavaiseksi joka ei osaa nauttia toisen onnitumisesta! Itse vain haluaisin että Suomessa bikini fitneksen linjaus noudattaisi samaa kuin kansainvälisten kisojen. Luulisi sen helpottavan tuomarointiakin!
  Ihanaa syksyä sinulle :)

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Silleen on ihan kiva olla täällä ”turvassa” arvostelijana kun ei ainakaan ole mitenkään oma lehmä ojassa, vaan ihan vilpittömästi voi näin sivullisena hämmästellä ja kummastella ties minkälaista ihmeellistä asiaa. Hyvä kommentti. Kivat syksyt myös sulle :)

 2. viihdeurheilua kirjoitti:

  Kyse on viihdeurheilusta jossa itse tuloskin voi olla viihdeurheilun mukainen. Muutenhan voittaja voitaisiin valita 3D skannerin symmetria-analyysin ja kehonkoostumusmittauksen perusteella.

 3. tiippa kirjoitti:

  Olen seurannut muutaman vuoden bikini fitnesstä ja jaan ihmetyksen kanssasi. Ja toi hyssyttely on todella outoa. Kun kyseessä kerta on subjektiiviseen näkökulmaan perustuva arviointilaji, niin todellakin saa ja pitää voida keskustella tuloksista ja kritisoida niitä. Jos kyseessä ois objektiivisiin mittareihin perustuva arviointi ja voittaja ois se, jolla on vaikka kapein vyötärö suhteessa lantioon ja rinnanympärykseen ja pienin rasvaprosentti, niin sittenhän tässä ei ois mitään mukisemista. Mua harmittaa kisaajan puolesta, joka ois voinu menestyä kansainvälisesti, muttei pääse edustamaan, koska tuomarit täällä tykkää niin erilaisesta kunnosta. Tässä ei oo kyse mistään kateudesta..

 4. vieras kirjoitti:

  Järjetöntä touhua ja sitten ihmetellään kun ei ulkomailla pärjätä.

 5. Eveliina kirjoitti:

  Nojuu, tuntuu että joka kisoissa on ihan eri arvosteluperusteet. Joskus tuomarit sano että Virmajoen Anna vastaa sitä mitä bikinissä haetaan, mutta en kyllä muista ketään voittajaa joka olis ollu edes sitä lähellä. Esim. Sara Back on aivan erilainen kropaltaan kuin Anna, mutta silti overall voittaja hänkin! Ja myöskin Pro.

  Omaa silmää miellyttää enemmän Saran kropan malli, kuin Annan överifriikki vyötärö, mutta makuja on tässäkin monia. Ja tuomarilinjoja… Ja tottakai Annakin on upea. Ja toki arvostelut riiippuu siitä ketä sinne lavalle sattuu samaan aikaan astelemaan.

  Laji kuin laji, paskassakin kunnossa ja surkeella kropan mallilla voi voittaa, jos kilpatoverit on vielä vähemmän sitä mitä tuomarit hakee. Sehän näissä bodylajeissa onkin hauskaa, kun kisa käydään tasan just siellä lavalle, eikä missään muualla.. :D

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Joo, sen mä kyllä tajuan että päivän kunto määrittää, ja kehonrakennuksessa kunnon voi ryssiä viime metreillä esim. keräämällä hemmetisti nestettä tai poseeraamalla päin hittoa. Silloin ei paljoa auta hyvät symmetriat ym, mutta itseäni bikinissä häiritsee se että esim. TOP 6 voi olla todella kirjavaa, eikä keskenään saman tyylistä. Mun mielestä kokonaisuutta kun katsoo niin pitäisi olla sellainen selkeä käsitys että joo, nämä tyypit edustavat asiaa X ja viimeisille sijoille jääneet asiaa Y tai heiltä puuttuu sitä mitä ryhmältä X, mutta mites sitten kun mitalisijoilla on ihan yks risti kaks väkeä ja voittajat ei menesty muualla ja huonommin menestyneet menestyy taas kansainvälisissä jutuissa jne. Siinä ei vaan ole mitään hemmetin järkeä. Missä hitossa on johdonmukaisuus? Sitä ei ole.

 6. Massamustonen kirjoitti:

  Komppaan tätä postausta täysin. Ja ei, en ole itse kisaaja ja jos olisin ei bikinifitness olisi se laji vaan bodyfitness. Tuo bikini on mennyt niin ns ”pelleilyksi ”juurikin siitä syystä, että linjaus muuttuu kokoajan. Ja jotta voittaisit Suomessa, siihen riittää joku puolen vuoden bodaus jos on muuta liikuntataustaa. (näin taisi käydä viimevuonna biksujunnuissa, jos oikein muistan?) Sitten mennään edustamaan ja kilpasiskot on Suomen bodyfitness kisaajien tasoa. Huoh.. Sais tuomarit herätä todellisuuteen tai palata edes siihen mitä vaadittiin vaikka muutama vuosi takaperin. Minusta taso oli sillon kovempi mitä nyt. Hassuinta oli se, että nyt fitnessmallikisoissa oli kireempiä tyttöjä mitä bikimifitneksessä?! Ja eihän tämä ole kisaajien vika, vaan tuomarit herätys!! Olen avautunut, kylläpä helpotti. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *