Hae
Queen of Eve

Suomen kesä = iso vitsi

Ei että mua mitenkään ärsyttäisi mutta pakko sanoa että nyt ärsyttää ja niin maan perk… paljon. Voisko joku nyt tehdä jotain tälle säälle hei? Tämä on muka kesä eikä ole kesää nähnytkään. Huh huh, kyllä pistää hermot kireälle tuo ainainen sade, kylmyys, harmaus ja tuuli. Jotkut hehkuttaa että mahtavaa kun ei ole hellettä kun silloin joutuu hikoilla. Ekskusemuaa? Suomessa helteisiä päiviä ei vuodessa kovin montaa ole, joten kyllä niistä jokaisesta tulee olla kiitollinen. Täällä on helteiden lisäksi syys-loka-marras-joulu-tammi-helmi-maalis-huhti-toukokuu, eli yhdeksän fukkkkin kuukautta jolloin ei varmasti ole helle ellei ihmeitä tapahdu. Eikö riitä että 80% vuodesta sää on perseestä ja syvältä sieltä, mitä häh? Vieläkö nämä vaivaiset kolme kuukautta saisi olla viileä sää? No way I say. Ugh. Oikein pistää vihaksi nämä helteestä mussuttajat!

1524997_10153340512161668_40179428445828097_n
Mä olen sitä mieltä että me ollaan just siksi niin ankeeta, tylsää ja masentunutta itsemurhakansaa (karkeasti yleistäen) kun täällä on niin pitkään talvi. Neljä vuodenaikaa on hieno juttu jos ihan aikuisten oikeesti on neljä vuodenaikaa, ja kaikki ovat selkeästi tunnistettavissa omiksi vuodenajoikseen. Mä rakastan joulua ja lunta, mahtavaa, silloin saakin olla kylmä! Ja syksyllä syysmyrskyt ja vesisade on ihanaa, se kuuluu asiaan! Mutta hei, kuuluuko kesällä olla +10 astetta, sataa pieniä mummoja taivaalta ja tuulla niin että tukka lähtee päästä? Ei kuulu ei.

10455224_10153340512056668_767299684387575598_n
Ymmärrän että vanhuksille, ihan pienille vauvoille, raskaana oleville ja sairaille ihmisille helteet voi olla todella uuvuttavia, mutta jos nyt ihan tosissaan mietitään Suomen kesiä ja helteitä niin ei näistä turhan paljoa vaivaa ole kellekään, ainakaan kovin pitkiä jaksoja kerrassaan vaikkei helteestä välittäisikään. Ja niin, mä rakastan lämpötiloja jotka on reilusti +30 jotta varjossakin tarkenee ja illalla ja yölläkin voi olla t-paidassa, mutta en mä nyt pelkästään sitä hellettä toivo, vaan ihan normaalia lämmintä kesäsäätä. Olis edes +22, normilämpö, aurinkoa ja ei tuulisi, niin että pihalla tarkenisi ilman talvivaatteita, voisi ottaa aurinkoa, uida, istua puistossa ja piknikillä, nauttia terassilla ohikulkevan ihmisvilinän seuraamisesta jne. Nyt tuollaiset saa unohtaa koska ei tuolla vaan tarkene.

11020801_10153340511886668_3404846626627882740_n
Mä päätin että en todellakaan ala kitumaan koko kesää kylmyydessä, sillä on ihan hyvin mahdollista ettei mitään kunnollisia lämpimiä kesäsäitä ole edes tulossa. Elokuulle on nyt buukattu reissu takuuvarmaan aurinkoon ja helteeseen, ja siitä viis millaista paskasäätä Suomi tarjoaa, mä aion nauttia rantaelämästä, valosta ja poijuna lämpimissä meren aalloissa kellumisesta kaikesta huolimatta.

Onko teillä mitään kesälomasuunnitelmia ja mitkä on fiilikset säästä? Riittääkö tää ja täyttääkö nämä säät mielestänne kesän määritelmän?

18 kommenttia

 1. Huhhuh kirjoitti:

  Toivottavasti et ole tosissasi tämän kirjoituksen kanssa. Olen 22-vuotias, enkä ole vielä kertaakaan kokenut Suomessa olevan lämmintä kesäkuun aikana. Pari vuotta ulkotöitä kesällä tehneenä tiedän, että lämpimät ajat ovat vasta heinä-elokuussa. Miten se on aina aikuiselle ihmiselle niin vakiintunutta valittaa säästä? Asiasta, jolle valitettavasti ei voi tehdä yhtään mitään. Kannattaa mennä hieman itseensä – meillä Suomessa on puhdas luonto, jossa voi liikkua ja nauttia luonnosta jo aikaisin keväällä. Auringostakin pääsee nauttimaan kuitenkin suurimman osan ajasta. Kyse on asenneongelmasta, itse puen riittävästi päälleni, jos mittari näyttää +10 astetta. Yhtä mukava kesä silti joka kerta on tiedossa vaikka kesäkuu onkin AINA kylmä ja sateinen. Ei se elämä (ja Suomen iso vitsi) nyt noin kamalaa oikeasti ole:)
  Kiitos kirjoituksestasi!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Heippa ”Huh huh”. Kyllä, olen ihan tosissani, tosin, blogeja lukiessa kannattaa joskus pitää pieni suodatin päällä ja huumoriviisarit kaakossa, sillä kirjoituksissa tehokeinoina käytetään usein kärjistämistä, vinkkinä ensikertaan. Itse en tapaa valittaa säästä, vaan valitan kylmyydestä KESÄLLÄ. Mua ei haittaa kylmyys TALVELLA, vaan kylmyys kesällä.

   Kerroit olevasi 22-vuotias, etkä ole vielä kertaakaan kokenut kesäkuussa olevan lämmin. Noh, tämähän on silkka mielipidekysymys ja perustuu siis sinun henkilökohtaisiin fiiliksiisi, sillä voin kertoa että oman, lähes 36 vuoden kokemuksen mukaan Suomessa on useinkin ollut kesäkuussa lämmin. Viime vuoden kesäkuu oli alkupuolelta farssi ja juhannuskin oli kylmin kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta minä painuin fiksuna Italiaan ja Turkkiin pakoon huonoja kelejä enkä niistä hirveästi kärsinyt.

   Lämpötila ei ole aina vain ”asennekysymys”, sillä fakta on ettei puistoissa viitsi viltillä maata, lueskella kirjoja rannalla, uida meressä, ottaa aurinkoa tai pukeutua kesävaatteisiin koska lämpötila ja esim. päiväkausia jatkuvat sateet ja kova tuuli rajoittaa. Toki on paljon asioita joita voi tehdä säästä huolimatta, mutta monet kesätekemiset (kuten uiminen, piknikit, rantareissut jne) ovat sidottuja lämpimään poutasäähän.

   Pienenä knoppitietona vielä tähän loppuun: Forecan päivystävä meteorologi Olga Kukkonen kertoo, että hellerajan rikkoutumista on saanut odottaa viimeksi yhtä kauan 20 vuotta sitten eikä 25 asteen rikkoutuminen ole näköpiirissä vieläkään. Kukkosen mukaan alkukesä 2015 näyttää menevän poikkeuksellisen kylmäksi. Jos helleraja ei rikkoudu kesäkuussa laisinkaan, edellisen kerran näin olisi käynyt vuonna 1987.

   Ja tosiaan, ei tässä nyt kukaan olet juuri tuosta +25 helteen puuttumisesta nillittämässä, mut ois ees +20 ja aurinkoista. Mä kestän kyllä ilman helteitä, mutta toivoisin että kesällä olisi sen verran ok ilmat että tietyistä KESÄÄN liittyvistä aktiviteeteista voisi nauttia. Kun kesä on Suomessa niin lyhyt ja vähäluminen, niin normaalia kurjemmat säät aiheuttavat mielipahaa väkisinkin, etenkin jos on luonteeltaan kesän, lämmön ja auringon lapsi :)

 2. Mari kirjoitti:

  Mä olen sit kai yks sellanen ärsyttävä, kun mulle kelpaa hyvin nää vähän viileemmät säät. :D Oon kova lenkkeilemään koirien kanssa, ja nyt on ollut siihen tosi ihanteelliset säät: koirat ja minä ei läkähdytä, mut ei toisaalta tarvi pukea päälle enempää kuin ohut juoksutakki ja juoksuhousut. Ihan täydellistä siis! Sadesäällä vedän niskaan hyvän sadetakin, ja jollain tapaa on niin kiva tallustaa sateessakin kunnon varusteilla, kun ei kastu. Luontokin tuoksuu niin hyvältä sateen jälkeen!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   No tuollaiseen toimintaanhan ei paljoa väliä säällä olekaan, ja viileys voi olla ihan vaan kiva juttu. Mutta en usko että haluaisit istua tuntikausia puistossa piknikillä, tai mennä rannalle ottamaan aurinkoa juuri nyt ;)

   • Mari kirjoitti:

    Niin, en tietenkään menisi kaatosateessa istumaan piknikille tai näin kylmällä säällä rantsulle. Mutta eihän tässä siihen kysytty mielipidettä :D Tuskin kukaan niin tekisi. Mun kesä on 99% jotain muuta kuin edellämainittua, nautin siitä, mitä kussakin säätilassa voi tehdä ja toteuttaa. Saahan säästä valittaa, mut ei se silti sillä parane. Siksi en jaksa itse vetää mitään pillurageja tästä, vaan menen ulos nauttimaan vihreästä luonnosta, vaikka sitten olisikin viileää ja sadetta. Syksyllä on kuitenkin vielä kylmempi ja pimeämpi, joten otan nyt irti kaiken vähänkin, mitä tästä kesästä on tähän mennessä saanut.

    • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

     Tässä tapauksessa valitus perustuu nyt siis sille että kun kesä on muutenkin lyhyt ja aika näille rantsuiluille ja piknikeille rajallinen, niin on surullista että se lyhenee entisestään tämän surkean kesäkuun takia. Kesä on toki muutakin, mutta itselleni kesä on ensisijaisesti sen lämmön ja auringon imemistä itseeni ja energiavarastojen täyttämistä pitkää ja kylmää sekä harmaata loppuvuotta varten. Ei tässä mitään pillurageja ole vedettykään, ja valittamisen ohella varmistin helteet ostamalla pari ulkomaanmatkaa lohdutukseksi. Sillähän siitä selviää kun lähtee täältä pois ;)

 3. Larppa kirjoitti:

  Ite käyn etelänmatkoilla mieluummin talvisaikaan, kun on sitten oikeesti kylmä ja pimeä. :) Vähän valohoitoa synkkyyteen! Kesällä on sentään pitkät valoisat päivät, ei tarvitse käyttää toppatakkia eikä kovin usein villasukkiakaan, yritän pitää mielen positiivisena… :D

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Itseasiassa aika moni on toppatakissa kulkenut, oon huomannut ihan kadulla että jengillä on samat takit kuin tammikuussa ja karvareunuksetkin vielä hupussa :D Talvella on varmasti kiva käydä myös ulkomailla, mutta harva pystyy olemaan 1-2vko pidempään lomalla siihen aikaan, tai kaikkia matkoja talvelle suuntaamaan. Mä kyllä matkustelisin mieluusti talvellakin enemmän, mutta se edellyttäisi tuplalomia. Ei oo ihan heti näkyvissä :D

 4. Jansku kirjoitti:

  Säästä ei saisi valittaa mutta hitto soikoon kyllä tällaisesta kesäsäästä SAA valittaa! Todellakin kesäkuussa kuuluisi olla lämmin, edes välillä se 18-20 astetta ja aurinkoa, eikä joka päivä vesisade, +12 ja niin järkyttävä tuuli että pää irtoo.

  Ei näin surkeaa touko-kesäkuuta ole ollut varmaan vuosikymmeniin, eikös säätilastotkin sen kertoneet ettei tämä surkeus ole pelkkää mutua.

  On valoisaa juu ja se on ihanaa, mutta kyllä suomalainen ansaitsisi 9kk synkkyyden jälkeen myös vähän aurinkoa ja lämpöä. Mutta ei, kun edelleen aamupyöräily taittuu maaliskuisessa vaatekerrastossa ja molempiin suuntiin on arktinen vastatuuli :D

 5. taika kirjoitti:

  Kyllä tästä säästä saa ja KUULUU napista! Nyt esim kaikki marjasato ja monet kasvimaan herkut eivät onnistu ku ei oo aurinkoa ja lämpöä. Eikä todella pääse tekee mitään kesäaktiviteetteja! Ei ees oo tarvinnu ottaa kertaakaan aurinkorasvaa esille tai tallustella sandaaleissa. Kyllä tää on prsseestä!! Ottaisin heti äkkilähdön lämpöön jos ois ylimäärästä rahaa ja koirille hoitajat.

 6. saliukk kirjoitti:

  http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/tenday

  jes ens viikol vihdoinkin sitä parempaa säätä :))

 7. Eikku kirjoitti:

  Mua kans harmittaa, jos marjasato menee mönkään, kun tykkään hamstrata talven varalle kunnolla marjoja. Muuten ei ole kesäsäät haitannut, kun olen töissä ja viileiden ilmojen ystävä. Kunhan ei sada, niin kaikki ok. Nyt vielä vanha mummokoira elää viimeistä kesää ja se on selvästi virkeämpi ja reippaampi kolealla säällä, niin sen puolestakin on mukava, kun on viileää.

  Mutta ymmärrän ärsytyksen :).

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Itsekin kyllä töissä eli ei ole lomaa kesäkuussa (onneksi), mutta kyllä vaan harmittaa kun ei tarkene istua terasseilla, ottaa aurinkoa, uida, olla piknikillä jne mun lempikesäjuttuja. Marjoista mä en tiedä mitään mutta et ole ainoa joka niitä harmittelee, ilmeisesti ongelma on siis! :) Ja sekin ois hyvä jos ei satais, se sade pilaa aika pitkälle ulkona olemisen :(

 8. ritu kirjoitti:

  Juu, lähdettiin miekkosen kaa pakkasia karkuun Turkkiin. +30< joka päivä ja vanteen kiristys alkaa helpottamaan

 9. Outi Karita kirjoitti:

  Mua on itseasiassa ärsyttänyt säästä valittaminen samoin kun mua ärsyttää helteestä ärsyttäminen… :P
  Suomessa ei ole koskaan mun mielestä liian lämmin ja vaikka kesäkuu oli tuulista ja kylmää siihen nähden että oli kesä, niin must oli suurimmaksi osaksi silti hienoa säätä ja luonto… <3
  No nyt kun mulla alkoi loma niin alkoi vihdoin se "kunnon kesä" :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.