Hae
Queen of Eve

Lentäminen saastuttaa mutta en aio lopettaa

Kotimaani onpi Suomi, Suomi armas synnyinmaa…

Lomamatkalle lentäminen on yksi tämän hetken suurimmista synneistä

Jo pidemmän aikaa suomalaisessa ja kansainvälisessä mediassa on keskusteltu IPCC:n ilmastonmuutosraportista ja siitä, millainen synkkä tulevaisuus meitä odottaa. Netissä voi tehdä useita erilaisia testejä siitä, kuinka paljon itse saastuttaa elintavoillaan ja valinnoillaan sekä mitata millaisen hiilijalanjäljen tälle maapallolle jättää. Jos alan miettimään maapallon tulevaisuutta niin mua huolestuttaa moni asia. Ilmaston lämpeneminen, otsonikerroksen oheneminen, muovijäte merissä, teollisuuden päästöt, liian voimaperäinen metsätalous ja avohakkuut jotka aiheuttavat hiilinielun häviämisen ym. Kyllä sitä surtavaa riittää.

Puhutaan paljon ekologisuudesta. Pitäisi kierrättää, tarkkailla sähkön ja veden kulutusta, vähentää lihansyöntiä (tai mieluiten lopettaa kokonaan ja alkaa vegaaniksi), lopettaa yksityisautoilu ja käyttää vain joukkoliikennettä, välttää halpavaateketjuja ja kertakäyttövaippoja ja mikäli on länsimaalainen ei itseasiassa kannattaisi lisääntyä laisinkaan (tosin tästä ei saa puhua sillä joku voi suuttua). Lapsien tekemättä jättäminen on suurin ekoteko ja siitä kirjoitinkin aiemmin postauksessa Tärkein ekoteko on tabu josta ei saa puhua. Näistä huolimatta kaikkein eniten käydään syyllistävää keskustelua lentomatkustamisesta ja kuinka sosiaalisen median vaikuttajien tulisi lopettaa lentäminen kokonaan.

LENTÄMINEN ON HELPPO TUOMITA – MUTTA NIIN ON MONI MUUKIN ASIA

Olen viimeisen puolen vuoden aikana lukenut useita blogikirjoituksia liittyen lentomatkustamiseen sekä katsellut esim. Instagramin puolella eri vaikuttajien stooreja joissa he ovat kertoneet mitä ajatuksia  lentäminen ja siihen liittyvä palaute on heissä herättänyt. Viimeksi eilen katsoin Annan stooria missä hän kertoi saaneensa todella ikävää palautetta perheensä lomamatkasta Thaimaahan. Lentämistä on käsitelty myös monissa muissa bloggaajan toimesta, kuten esim. Monnan ja Pauliinan blogeissa.

Jotkut vaikuttajat lentävät työkseen (mm. erilaiset matkabloggaajat) joten he ovat tietysti olleet aikalailla esillä lentomaileineen, mutta myös monet muut vaikuttajat ovat saaneet tästä osansa. Osa lentelee erilaisiin tapahtumiin ja osa vain lomailee, toiset enemmän, toiset vähemmän. Lentäminen onkin tällä hetkellä helppo kohta mihin osoittaa syyttävällä sormella ja tuomita, mutta harva vaatii luopumaan autosta, lopettamaan lihansyöntiä tai luoja sentään, olemaan tekemättä lapsia.

ON TÄRKEÄÄ OLLA HUOLESTUNUT JA HERÄTTÄÄ KESKUSTELUA

Mutta missä menee raja? Onko jonkun mielestä aidosti hedelmällistä kirjoittaa viestejä jollekin vaikuttajalle, että lopettakaa perheenne lomamatkat, älkää enää ikinä lähtekö Kanarialle, Kreikkaan, Thaimaahan saati sinne Dubaihin. Kuinka moni oikeasti odottaa, että jonkun lentäminen loppuu siihen kun blogin kommenttiosiossa sättii bloggaajan? Epäilen suuresti, että yksikään luopuu lomista etelässä koko loppuelämänsä ajaksi.

Tällä en todellakaan tarkoita sitä etteikö asioista saisi puhua ja tietoisuutta lisätä koska se on jotenkin hyödytöntä. Ei se ole, mutta kuka päättää mihin asiaan tartutaan ja mistä asiasta kukin kivitetään? Vaikuttajan rooli on vaikuttaa, mutta voiko vaikuttaja olla aina esimerkillinen ja kaikkien mielestä oikeita valintoja tekevä täydellinen ihminen? Mielestäni ei.

JOKAINEN VALITSEE ITSE MILLÄ TAVALLA OTTAA OSAA NÄIHIN TALKOISIIN

Sitä ei voi kukaan toinen pakottaa eikä syyllistää valinnoista. Ei lisääntymisestä, ei lentämisestä, ei autoilusta eikä lihansyönnistä. Niiden ekologisuudesta voidaan toki aina keskustella, mutta se miten asioita lähestytään on tärkeää.

Jos on jo vegaani, lapseton, käyttää vain joukkoliikennettä, asuu kommuunissa, säästää vettä ja sähköä, niin saako lentää Intiaan meditoimaan? Oikeaoppinen varmaan menisi junalla halki Siperian ja liftaisi loput.

Mikä on teidän mielipide? Loppuuko lentäminen omalta osaltanne nyt kokonaan?

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

10 kommenttia

 1. Heidi kirjoitti:

  Kukaan ei voi olla töydellinen, ja toiset ovat valmiita panostamaan toisia enemmän. Asioista tietoinen, ja niihin intohimoisesti suhtautuva matkabloggaajakin varmasti tekisi ratkaisunsa ilmaston etua ajatellen, ja vähemmän intohimolla, mutta kuitenkin auttamishalulla suhtautuva sitten varmaan tekee ekotekonsa muilla elämän osa-alueilla. Ihanteellisintahan olisi, että jokainen tekisi edes jotain, mutta ei tässä asiassa paljon pelkkien suomalaisten tekemien muutosten varaan voikaan laskea; suuria muutoksia vaaditaan myös huomattavasti enemmän saastuttavilta Kiinalta ja Intialta jne. Minun mielestäni useasti vuodessa tapahtuva hupimatkailu lentäen on aika turhaa, ja itse en lennä. Ja uskon myös, että jos tulevaisuudessa päätettäisiinkin lähteä lomalle tai tulisi työmatka ulkomailla, niin se olisi yksittäistapaus, ja arvostaisin sitä yhtä matkaa luultavasti vuosia tai vuosikymmeniä eteenpäin.

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Oot oikeassa. Toki meidän yksittäisten ihmistenkin valinnat vaikuttaa, mutta kyllä Kiina, Intia jne pitäisi saada tekemään isoja muutoksia.

 2. Inka kirjoitti:

  Lentäminen ei lopu, mutta on tärkeää silloin kiinnittää moniin muihin asioihin huomiota. Meillä esimerkiksi syödään todella harvoin lihaa ja maitotuotteetkin usein korvaan jollain muulla. Käytämme vain julkista liikennettä ja kierrätämme tarkasti jätteemme. :) Pieniä valintoja, mutta arvokkaita sellaisia!

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Joidenkin mielestä lentäminen on vain niin suuri synti, että kaikki muut oikeat ja hyvät teot ikäänkuin pyyhkiytyy pois jos erehtyy lentämään. Ei ole kuulemma väliä kierrättämisellä tai millään muullakaan kun se lentäminen on niin paha asia. Mutta mä oon samaa mieltä sun kanssa, kaikella on merkitystä ja pienetkin valinnat on hyviä.

 3. M kirjoitti:

  Minusta maapallo on päästetty niin huonoon jamaan, ettei meillä ole enää varaa itse päättää, miten tähän pelastusoperaatioon osallistuu.

  Itse päätin lopettaa lentämisen, en ole pariin vuoteen sitä tehnytkään. Ja uskon, että tällä teknologianousulla mitä meillä viimeiset 30 vuotta on ollut, ei mene kauaakaan kun ihminen keksii tavan matkustaa kuormittamatta kotiamme. Ja hitusen uskon myös, että jos lentomatkailu vähenisi merkittävästi, lentoyhtiöt yms. kiinnittäisivät asiaan huomiota herkemmin ja ratkaisu puhtaampaan matkailuun keksittäisiin ehkä nopeammin. Jos ei ole turreja, jotka haluavat lentää maapallon toiselle puolelle, lentoyhtiöt kuivuisivat kasaan.

  Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä enemmän lentäminen oksettaa minua. Minkä ihmeen takia lentää? Miksi iskeä puukkoa äitimaan rintaan? Että saa hetken ladata akkuja ja paeta arkea? Hitto, onko jonkun arki oikeasti pakenemisen arvoista? ?
  Suomessa ja lähiympäristössä on miljoonia kauniita ja uusia paikkoja, joissa itse en ainakaan ole käynyt.

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Mäkin toivoisin, että tähän keksitään parannuksia tai jotain muutoksia niin että lentäminen kuormittaisi vähemmän luontoa. Mun tarve matkustaa ei ainakaan perustu sille etten pitäisi arjesta tai haluaisin paeta jotain, vaan ihan oppiakseni elämästä, muista ihmisistä ym. Minusta on erittäin tärkeää että ihmiset näkevät ja ennen kaikkea kokevat erilaisia asioita kuin kotona ja kotimaassaan. Televisiosta toisten kulttuurien, luonnon, ilmaston ym katsominen ei ole sama asia kuin sen kokeminen. Ne tekee kaikille hyvää monella eri tasolla. Ainoa ongelma on tuo lentomatkustamisen saastuttavuus.

 4. Inka kirjoitti:

  Musta on myös hyvä muistaa se, että vaikka Kiinan ja Intian pitäisi saada laskettua päästöjään huomattavasti, niin mekin voidaan täällä vaikuttaa siihen. Esimerkiksi musta on turhaa ostaa wishiltä parin euron muovinpalasia tms. tai minkä tahansa vaateliikkeen vaatteita, jotka on tuotettu halvalla Aasiassa. Jos jokainen länsimaalainen korvaisi Kiinasta saatavat tuotteet lähempänä tuotetuilla ja eettisillä tuotteilla, se olisi jo iso askel päästöjen pienentämiseen. Tietenkään kaikkea ei voi saada ostettua läheltä, se on fakta, mutta jokaisen olisi hyvä miettiä onko tarpeellista ostaa tuotetta, jonka hiilijalanjälki on järkyttävän suuri.

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Tuokin on hyvä pointti. Kaikenlaista romua sitä ihmiset hankkii ihan pilvin pimein (itsekin olen tähän osittain syyllistynyt joskus).

 5. T kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja, mutta yksi asia nostaa vielä karvat pystyyn: syytetään isoja maita, kuten Kiinaa ja Intiaa saastuttamisesta, vaikka heidän hiilijalanjälkensä per henkilö on paljon paljon pienempi kuin meillä suomalaisilla. Ja miksi me saataisiin elää täällä ylellisyydessä, lämmitetyissä asunnoissa, ajaa omilla autoilla, matkustaa ja olla kierrättämättä, jos heillä ei ole siihen oikeutta? Nämä kehittyvät maat vain haluavat itselleen saman elintason, joka meillä on ollut jo kymmeniä vuosia. Ehkä meidän pitäisi kaikkien vetää yhtä köyttä ja miettiä, miten ilmastoa voitaisii suojella niin, että kaikilla ihmisillä olisi samanlaiset mahdollisuudet hyvään elämään?
  https://yle.fi/uutiset/3-9435708
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan
  Tämä on kyllä aihe, josta voisi keskustella vaikka kuinka pitkään, ja näkökulmia on monia.
  Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa! :)

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Hyvä kommentti ja kiitos linkeistä :) Näistä asioista tosiaan voisi puhua vaikka ja kuinka ja näkökulmia on monia. Mun mielestä on kuitenkin hyvä että jokainen yrittäisi tehdä edes jotain. Sellainen asenne ettei millään ole mitä mukaan väliä on todella haitallinen. Jos kaikki ajattelisivat niin niin oltaisi kusessa nopeammin kuin tajuaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.