Hae
Queen of Eve

Marraskuun masentavat uutiset

Surua ja ahdistusta uutisista

Eräs viime päivinä itseäni huolestuttanut asia on ollut uutisointi ja kuinka se on hetkittäin vetänyt mieleni matalaksi. Joskus maailmalla tapahtuvat raskaat asiat saavat mut tuntemaan tuskaa ja joudun toisinaan rajoittamaan uutisten seuraamista: masentavat uutiset ovat mulle vaan toisinaan liikaa. Kaukana tapahtuvat asiat eivät niin paljoa kosketa vaikka kyllä nekin välillä huolestuttavat. On niin paljon hätää kärsiviä ihmisiä, pahuutta ja väkivaltaa. Lehdet ja uutiset ovat täynnä kuvia nälänhätää kärsivistä lapsista ja tulvien sekä mutavyöryjen uhreistä ja tuhoista. Siihen ehkä myös on jollain tapaa turtunut kun sitä on nähnyt vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Sitä helposti reagoi enemmän juuri niihin lähellä tapahtuviin asioihin ja se on tietysti ihan loogista. Ne koskettavat enemmän kun tullaan lähelle sitä omaa elämää ja ympäristöä, asioita jotka voisivat tapahtua sinulle ja minulle.

Marraskuu on tuonut mukanaan taas ne masentavat uutiset

Yksi asia mikä tällä hetkellä saa mut kokemaan surua ja ahdistusta uutisista on kotimaan tapahtumat. Lähestyvä joulu ja tämä niin masentavan synkkä marraskuu tuntuu saavan jotkut ihmiset sortumaan epätoivoisiin tekoihin vuosi toisensa jälkeen. Eniten mua koskettaa laajennetut itsemurhat ja perhesurmat. Ahdistaa ja surettaa se kaikki miten ja miksi sellaiseen ratkaisuun on päädytty. Kuinka huonosti ihmiset voivat ja miten toivottomalta tulevaisuuden täytyy näyttää että se ajaa tekemään jotain sellaista. Monesti taustalla on rahaongelmia, velkoja, epäonnistumista työelämässä ja parisuhteessa. Uhkaava ero, työttömyys ja konkurssi ovat asioita jotka usein ajavat tällaisiin tekoihin. Usein mukana voi olla myös alkoholin väärinkäyttöä, vaativaa persoonallisuutta ja erilaisia mielenterveysongelmia, etenkin hoitamattomia sellaisia.

Masentavat uutiset jää mieleen pitkäksi aikaa

Mä muistan monia juttuja edelleen. Rautavaaran perhesurman missä äiti ajoi päin bussia  kyydissään kolme pientä lasta. Vain hetkeä aiemmin nainen oli käynyt bussissa riitelemässä miehensä kanssa ja sen jälkeen ohitti bussin, teki kohtalokkaan U-käännöksen ja ajoi bussia päin. Kuopion tapaus jossa kundaliinijoogaa harrastanut nainen poti jonkinlaisia mielenterveysongelmia ja huijasi miehensä ulos kaverinsa kanssa, hukuttaen sillä välin heidän yhteiset pienet lapsensa ammeeseen. Bulevardin perhesurma jossa mies tappoi vaimonsa ja kaksi lastaan kotiin ja sen jälkeen teki itsemurhan ajaen autolla päin rekkaa. Nyt uusimpana mielessä pyörii Hollolan laajennettu itsesurma jossa lahtelainen mies ohjasi auton rekan keulaan vieden mukanaan vaimonsa. Jälkeen jäi kaksi lasta.

Liika uteliaisuus koituu usein mun kohtaloksi

Välillä mä takerrun tällaisiin uutisiin liikaa. Masentavat uutiset aiheuttavat mussa usein tarpeen selvittää miksi näin kävi. Miten tämä olisi voitu estää? Huomaan löytäväni itseni Murha.infon sivuilta ja googlaamasta uhrien kuvia ja taustoja. Selaan Facebookkia ja katson heidän tilejään ja mietin tapahtunutta. En halua mitenkään revitellä ja riepotella. He ovat minulle vieraita ihmisiä enkä syytä ketään tai koe ketään kohtaa vihaa. Ainoastaan surua ja ihmetystä. Ehkä se onkin se syy miksi haluan näitä asioita tutkia: jotta löytäisi ihmismielen käytökselle jonkin selityksen.

Toivon että ihmiset hakisivat apua

On olemassa auttavia puhelimia, nettisivuja ja keskusteluapua. Voi mennä vaikka terveyskeskuksen päivystykseen ja sanoa suoraan, että nyt en jaksa. Minulla on suisidaalisia ajatuksia. Ei kannata pelätä, että nyt lapset huostaanotetaan eikä niitä saa takaisin koskaan. Eikä sitä että nyt koko kylä nauraa kun firma menee konkurssiin ja meistä tulee köyhiä. Nämä asiat ovat kaikki korjattavissa vaikkei siltä heti aluksi tuntuisikaan. Ahdistukseen on saatavilla apua.

 • Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 arkisin klo 9-07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15-07. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.
 • Arabiankielinen kriisipuhelin 040 195 8202ma, ti, to, pe klo 11.00–15.00 ja ke klo 17.00–21.00. Soittaa voi myös englanniksi.
 • Kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin 010 190 071 su–to klo 18–01, pe ja la 18–03 ja ruotsinkielinen kirkon palveleva puhelin 010 190 072.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelin 0800 92277, ma klo 10–13 ja 17–20, ti 10–13 ja 17–20, ke 10–13 ja to 14–20.
 • Päihdeneuvonta.fi Päihdeneuvontaa numerosta 0800 900 45. Ilmaiseksi, anonyymisti, vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.
 • Kriisikeskuksia netissä

  • www.tukinet.net
   Apua arkielämän kriisitilanteissa
  • www.mielenterveysseura.fi
   Vertaistukea mm. itsemurhan tehneiden läheisille (myös lapsille ja nuorille), kadonneiden läheisille, henkirikoksen uhrien läheisille sekä maahanmuuttajille.
  • www.apua.info
   Tukea jaksamiseen (mm. kriisit, suru, pelot, väkivalta, avioero, itsemurha, lapsen hyvinvointi, masennus, nettiriippuvuus, päihdeongelmat, stressi)

Yritetään tehdä loppuvuodesta hyvä itsellemme ja läheisillemme, eikä anneta marraskuun masentaa. Toivoa ja valoa on aina vaikkei siltä jokainen hetki vaikuttaisikaan!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Yksi kommentti

 1. Emma kirjoitti:

  <3 ihana kun jaoit noi yhteystiedot! Toivottavasti joku tarvitsevö tarttuu puhelimeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *