Hae
Queen of Eve

Jos suinkin voit niin matkusta!

Haluan matkustaa ulkomaille.

Mä olen jo lapsesta asti reissannut vanhempien kanssa maailmalla. Ei me mitään sikarikkaita maailmanympärimatkaajia oltu, vaan ihan tavallisia ihmisiä ketkä jo 80-, ja 90-luvulla kävi aina silloin tällöin ulkomailla.

Mun lapsuuteen kuuluu paljon ihania matkamuistoja. Me käytiin Espanjan saarilla Mallorcalla ja Ibizalla, Kreikan saarilla Rodoksella. Talvilomalla Kanarialla ja kauempana pidemmällä reissulla Yhdysvalloissa. Näitä reissuja tehtiin vanhempieni kanssa ja joskus mukana oli muitakin sukulaisia, kuten isovanhemmat ja heidän sukulaispariskuntansa.

Äidin ystävättärien ja heidän lapsien kanssaan tehtiin myös parit reissut ihan naisporukalla. Käytiin mm. Saksassa ja sen ajan Neuvostoliitossa. Ruotsin risteilyilläkin tuli aina aika ajoin käytyä, ja joskus myös ihan kotimaassa. Minun ollessa ihan pieni kierrettiin vanhempieni kanssa Kalajoen hiekkasärkät ja Porin Yyterit, ja mummon ja vaarin kanssa olin jollain eläkeläisten viikon kestävällä bussimatkalla kiertämässä lappia, se oli tosi hauskaa! Mulla oli silloin ikää noin 10 vuotta ja kaikki muut olivat vähintään 50 vuotta mua vanhempia. Olin pirteä poikkeus siellä joukossa!

16-vuotiaasta lähtien aloin tekemään omia reissuja ilman vanhempia. Kävin mm.poikaystäväni kanssa kahdestaan Espanjan aurinkorannikolla (ei varmaan nykypäivänä tulisi kuuloonkaan mutta siellä me oltiin, kaksi alaikäistä kahdestaan). Miettikää, siihen aikaan ei ollut edes nettiä, ja meillä oli vain käteistä ja käytiin puhelinkioskista joka toinen päivä soittamassa kotiin ja kertomassa että kaikki kunnossa. Lupalaput meillä oli mukana ja asiaa toki helpotti se että parhaan ystäväni isä asui Espanjassa ja omisti ravintolan 30 metriä hotellimme ovelta. Hän oli turvasatamamme reissun ajan ja säilytti mm. osan käteisvarastostamme turvassa.

Täysi-ikäisyyden tultua kävin kavereiden kanssa Venäjällä Viipurissa tyttöporukalla, ja muutenkin matkustin paljon rajan taakse. Se oli jotenkin muodissa 1990-luvun lopulla. 2000-luvun puolella käytiinkin sitten Tallinnassa, ja sitten mulle kehittyi kamala lentopelko (josta kirjoitin mm. täällä) joka pilasi mun elämästä vuosikausia koska en ymmärtänyt hakea siihen apua.

Luulen että lapsuudessa saatu hyvä pohja matkustelulle on osana sitä että mä haluan matkustaa ulkomaille, ja että yleensäkin matkustamista pitää normaalina ja sitä haluaa harrastaa. Voi olla että asiat joista et tiedä ja mitä et ymmärrä eivät sinua kiinnosta ja jos ei lapsena ole päässyt minnekään ei sitä osaa myöhemminkään kaivata. Toisaalta, on myös olemassa paljon ihmisiä jotka ovat jollain tavalla katkeria vanhemmilleen omasta lapsuudestaan ja siitä kun eivät koskaan käyneet missään, ja alkavat heti matkustella kun itsenäistyvät.

Raha on aika usein tekosyy, sillä hyvin vähävarainenkin ihminen voi säästää tai tehdä jotain edullisia äkkilähtöjä ja pakettimatkoja. Moni myöskin on väärässä siinä että matkailu maksaisi paljon; siinä on todella paljon liikkumavaraa suuntaan jos toiseenkin. Matkailla voi pihistellen ja silti kaikesta täysin rinnoin nauttien, tai sitten pistämällä kunnolla rahaa palamaan, ihan miten haluaa.

Yleinen harhaluulo ulkomaanreissuista on myöskin se, että ne olisivat paljon kalliimpia kuin vaikka kotimaan matkailu, mökkivuokrat ja laivaristeilyt. Usein nämä viimeksi mainitsemani asiat ovat loppujen lopuksi niitä kaikista kalleimpia, ja etenkin Suomessa matkailu on kallista. Sillä hinnalla mitä vuokraa mökin viikoksi tai menee jonnekin laskettelemaan, tai viikonlopuksi Ruotsiin, on ihan hyvin mahdollista saada vaikkapa viikon etelänmatka, hyvällä säkällä täysihoidolla. Joka tapauksessa vaikka itse matka maksaisi enemmän, ovat kaikki palvelut ruoasta lähtien usein halvempia kuin kotimaassa. Aina näitä ei siis voi ihan suoraan laskea.

Fakta kuitenkin on että matkustaminen on niitä harvoja asioita joihin rahaa sijoittamalla et köyhdy vaan rikastut. Niitä kokemuksia ja muistoja kun ei voi rahassa mitata, eikä tehtyjä asioita ja menneitä hetkiä voi ottaa pois. Ne on korvaamattomia.

Viimeisen 3-4 vuoden aikana olen pyrkinyt matkustamaan niin paljon kuin mahdollista, ja aiemmin kokopäivätöissä ja muiden palkollisena ollessa loma-ajat ja työnantajan joustavuus tulivat toisinaan esteeksi enemmälle reissailulle. Mä haluan matkustaa ulkomaille ja olisin matkustanut mieluusti paljon enemmänkin!

Toisaalta, en myöskään halua matkustaa yksin ja kaipaan reissukaveria. Sellaisia on onneksi muutamia saatavilla, ja aina yritän vaihdella ja kysellä että kuka pääsisi mukaani milloin minnekin lähtemään, näin sinkkuna kun ei ole sitä miestä kenen kanssa muutoin varmaan suurimmaksi osaksi matkustaisi.

Mun viime vuosien saldona on

Tsekit (Praha)
Unkari (Budapest)
Englanti (Lontoo)
Ranska (Pariisi)
Kanariansaaret (Maspalomas)
Kypros (Protaras)
Italia x 2 (Milano, Rooma ja Santa Marinella)
Viro x 2 (Tallinna)
Turkki x 3 (Bodrum: Torba ja Gümbet, Alanya)

Kaupunkilomat ovat lähes poikkeuksetta olleet Norwegianin kampanjahinnoilla ostettuja, jolloin esim. pitkä viikonloppu Pariisissa lentoineen ja hotelleineen oli saman hintainen kuin viikonloppu Virossa. Lontooseenkin lennettiin 19 eurolla, joten ei voi olla kiinni rahasta.

Rahalle eniten arvoa on antaneet kuitenkin kaikki lämpimien maiden reissut eli ns. etelänmatkat. Niissä olen lähes poikkeuksetta ollut all inclusivena (tai vähintään puolihoidolla) ja varsin edullisesti on saanut reilun viikon hyvässä hotellissa ruokineen ja juomineen. On ollut ihan luksusta!

Mä haluan että säkin matkustat ulkomaille.

Paljon on paikkoja käymättä ja mä haluan matkustaa ulkomaille. Nyt olen ostanut Coca-Cola Zeroakin ihan vain sen takia että jos sattuisi vaikka matkan voittamaan. Olen hyllystä etsinyt mielenkiintoisimmat matkat pullojen kyljessä ja naputellut korkkien koodit aina Cokiksen sivuille. Harmi että monet mielenkiintoiset kohteet on siellä sokerilimsojen puolella, niitä mä en todellakaan osta pelkän korkin takia.

Jos et ole koskaan matkustanut niin mä pyydän, ihan oikeasti, lähde reissuun jos vain suinkin voit! Kuolinvuoteella tulet katumaan jos tajuat ettet koskaan ole ollut Suomen ulkopuolella. Et ole koskaan ollut keskellä vierasta kulttuuria. Et ole koskaan kellunut lämpimillä aalloilla tai nauttinut kuumasta merituulesta ja auringosta. Et ole koskaan syönyt appelsiinia suoran puusta. Et ole koskaan syönyt alkuperäistä lasagnea tai ihaillut henkeäsalpaavia näkymiä vuorenhuipulta.

On paljon asioita mitä et voi tehdä ja nähdä Suomessa ja kotona olemalla, ja joskus voi olla myöhäistä katua. Jos suinkin voisin antaisin jokaiselle sen tunteen millaista on nauttia jostain erilaisesta ja olla keskellä maisemaa jonka voit nähdä vain kuvista. Sun pitää tuntea se sun varpaissa, iholla ja hiuksissa. Nähdä omin silmin ja kuulla omin korvin.

Matkusta!

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

13 kommenttia

 1. Taru kirjoitti:

  Matkustelu on niin siistiä! Siitä saa todella paljon irti ja olen samaa mieltä, että matkustelemalla rikastuu :) Ystävä työskentelee sairaalassa ja sanoo, että moni vanhus katuu vikoina vuosinaan sitä, ettei ole matkustellut.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Tulee ihan surullinen olo kun mietin että oikeastikin joku murehtii vikoina vuosinaan sitä ettei tullut matkusteltua, mutta se on ikävä kyllä totta. Mulla on iäkäs ystävä (85v) joka on matkustellut aikoinaan, mutta enää ei sairausten takia pysty (ainakaan kovin helpolla). On kiitollinen siitä että on tullut nähtyä ja koettua kun nyt se olisi myöhäistä itkeä.

 2. Paula kirjoitti:

  Hei.
  Ihan samaa mieltä matkustamisesta! Just tulin Kroatiasta ja oli ihana paikka. Mitkä on sun parhaat vinkit/sivustot bongata halpoja matkoja? Nyt pitäs ehkä itse aktivoitua, mies on aiemmin bongannut matkoja…

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mä selaan matkanjärjestäjien omia sivuja ihan viikkotasolla, ja sitten etsin eri hotellisivustoilta ja lentotarjous-sivustoilta tietoa. Tykkään esim. Rantapallon sivuista jossa saa monen matkanjärjestäjän reissuja samaan aikaan vertailuun, ja Norwegianilta tilasin uutiskirjeen jotta saan jatkuvasti sähköpostiin ilmoituksia jos tulee tarjouslentoja.

   Pitääkin tehdä tarkempi vinkkipostaus aiheesta!

 3. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Samaa mieltä! Itse haaveilen, että olisi mahdollisuus lähteä 2 x vuodessa matkoille ja olisihan se jos säästäisi eikä hassaisi rahoja turhanpäiväisyyksiin :D Nyt oon vuoden aikana saanut aika hyvin rahaa säästöön ja itseasiassa syksyn matkarahastosta jää varmasti jonkin verran ylimääräistäkin :)

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mulle tuo kaksi kertaa vuodessa on ehdoton minimi, ja se sisältää aina jonkun lyhyemmän kaupunkimatkan ja lisäksi rantaloman, tai siis tämä on tavoite. Ihanteeni toki olisi että vuodessa olisi 2-3 lyhyttä kaupunkilomaa (3-4pv), muutama perinteinen viikon rantaloma ja yksi pidempi, 2-3vko kaukomatka. Noh, sitä unelmaa tavoitellessa :D

 4. Hansu kirjoitti:

  Mä kuulun niihin, jotka ilmoitti hyvissä ajoin teininä vanhemmilleen, että sitten kun olen aikuinen ja mulla on omat rahat, mä aion matkustaa enkä todellakaan vietä lomiani Suomessa :D . Heidän valintansa lomien viettoon kun oli se perinteinen kesämökki järven rannalla, ilman sähköä ja juoksevaa vettä, ja se ei tod. ollut mun mielestä kivaa lomien viettoa. Yksi ainoa matka mun lapsuudessa tehtiin, kun vietettiin viikko Ahvenanmaalla – sateessa hytisten sekin – ja voin oikeasti sanoa olleeni hyvin kateellinen mun luokkakavereille, jotka kävi just Mallorcalla tai Kanarialla. Ekan kerran olen päässyt ulkomaille vasta täysi-ikäisenä, koska mun vanhempia ei kiinnostanut matkustaminen yhtään.

  Nyt on ikää mittarissa lähemmäs 40 ja olen käyttänyt matkusteluun vuosien varrella ihan järkkyjä summia rahaa, mutta todellakin olen sitä mieltä, että ne on hyvin käytettyjä euroja. Ok, joku yksittäinen reissu ei ehkä ole ollut ihan unelmien täyttymys, mutta on niistä plussan puolelle jääty joka tapauksessa. Onneksi on puoliso, joka tykkää matkustelusta yhtä lailla, niin ei tarvitse neuvotella mihin säästöt käytetään ja myös lapset ovat todella innokkaita matkustamaan. Kaiken hyvän lisäksi nää mukelot on saaneet just sellaiset superhyvät matkageenit, koska nää ei ole koskaan edes kitisseet mistään reissuilla. Mä oon todennut, että saan nyt varmaan jotain kosmista hyvitystä noista omista lapsuusvuosistani ;) .

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Tosi kiva että pääsit sitten myöhemmin matkustelemaan ja löytyi kumppanikin ketä kiinnostaa samat asiat, se on tärkeetä :) Omasta mielestänikään joku normaalia arkea huonompitasoinen vapaa-ajan vietto ei ole lomaa, enkä mä halua lomillani raataa. Silloin mä haluan juurikin jotain erilaista ja parempaa, juttuja joihin ei olisi päivittäin varaa ja jotain pientä luksusta, olkoonkin se vaikka se ettei tarvi siivota tai kokata, tai että voi joka päivä uida ja nauttia lämmöstä, tai ihan mitä vaan siitä omasta elosta poikkeavaa :)

 5. viivi kirjoitti:

  Niin samaa mieltä?ja kotimaanmatkailu on järjettömän hintasta,sen skippaan suosiolla?

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Se on kyllä harmi että kotimaan matkailu on niin kallista. Tulisi varmasti kierreltyä enemmän myös Suomessa jos sillä parin päivän reissulla ei menisi yhtä paljon rahaa kuin viikossa ulkomailla.

 6. Sanna kirjoitti:

  Todellakin kannattaa matkustella! Parhaillaan lomalla Kreikassa Thassoksen saarella ja tänne tullessa mietin että oonko viime kesäreissun (Kroatia, Cavtat) jälkeen ollut lentokoneessa….(kun pari laivareissua ollut tässä) niin hups, jouluna olimme Berliinissä ja tammikuussa käväsin extemporee Thaimaassa kun matkaseuraa kyseltiin :) eikä ollut thaikkuihin eka kerta. Kotimaassa on aina puolensa, mutta eihän niitä osaa arvostaa jos ei missään käy! Itse meinasin jonkun matkapostauksen Kreikasta kirjoittaa, kolmas kerta kolmas kohde. Kiva lukea kannustusta maailman parhaaseen harrastukseen, matkusteluun :)

  http://sanseblogi.blogspot.fi

 7. Sanna kirjoitti:

  Nyt on blogissani tarinaa Thassoksesta, jota lämpimästi suosittelen kunhan osaa valita hotellin oikein ;)

  http://sanseblogi.blogspot.fi/2017/07/thassos-pala-aitoa-kreikkaa.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *