Hae
Queen of Eve

Oon aktivisti ja väittelijä, entä sä?

*Sisältää mainoslinkkejä

AKTIVISTI JA VÄITTELIJÄ LUONTEELTAAN

Mä haluan kuulla mikä sä oot persoonallisuustyypiltäsi? Uskon, että aika monet teistä mun lukijoistakin on varmaan tehneet erilaisia persoonallisuustestejä joten mua kiinnostaisi kuulla millaiset ihmiset on kiinnostuneita lukemaan mun juttuja? Mä itse olen tehnyt useamman kerran mm. Myers Briggs (MBTI) testin, ensimmäistä kertaa jo reilusti yli kymmenen vuotta sitten työpaikalla. Mä saan aina kaksi tulosta ja se tulos vaihtelee riippuen päivästä. Ilmeisesti muutama vastaukseni on ihan hilkulla koko ajan ja riippuu sen hetkisestä tuntemuksestani mihin kohtaan vastaukseni sijoitan. Tulokseni persoonallisuustestissä on aina  joko AKTIVISTI  tai VÄITTELIJÄ.

En ala nyt käymään kaikkea yksityiskohtaisesti läpi sillä uskon, että lukijoiden kannalta se voisi käydä tylsäksi, mutta poimin joitain kohtia jotka kertovat paljon minusta ja kommentoin niitä. Jos aihe kiinnostaa enemmän niin kaikki persoonallisuustyypit ja niiden vaikutuksen eri osa-alueisiin aina työelämästä parisuhteeseen löytyvät yksityiskohtaisemmin täältä!

Aktivisti (ENFP-A / ENFP-T)

Innostuneet, luovat ja sosiaaliset vapaat sielut jotka aina löytävät syyn hymyillä.

Aktivisti on hyvin vapaa sielu joka nauttii huvista ja hetken mielihyvästä, mutta sitäkin enemmän sosiaalisista kontakteista ja saavuttamastaan tunneyhteydestä. Aktivisti on myötätuntoinen, parhaimmillaan energinen tyyppi jonka läsnäolo huomataan aina. Aktivistit ovat pelkäämättömän itsenäisiä ja kaipaavat luovuutta ja vapautta enemmän kuin vakautta ja turvallisuutta.

Tämä pitää todella hyvin paikkansa. Itsekin kuvaisin itseäni vapaaksi sieluksi ja myötätuntoiseksi ihmiseksi. Kaipaan luovia juttuja ja vapaus tehdä mitä haluan on mulle yksi tärkein asia.

Aktivisteja luonnehtii visionäärisyys, jonka ansiosta he ovat kykeneviä lukemaan rivien välistä uteliaina ja energisinä. Jos aktivisti on löytänyt aiheen, joka ruokkii hänen mielikuvitustaan, hän kehittää energian, joka usein sysää hänet valokeilaan ja jonka vuoksi häntä pidetään johtajana ja guruna, vaikka itsenäisyyttä rakastava aktivisti ei tätä aina haluakaan. Vielä ikävämpää on, jos aktivistit joutuvat hallinnollisiin tai rutiinitehtäviin, jotka saattavat olla osa johtajan työtä. Aktivistien on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivinen. He menettävät helposti kärsivällisyytensä ja intonsa joutuessaan tylsiin tehtäviin.

Kirjaimellisesti juuri näin. Olen varmasti jonkin sortin visionääri ja utelias tarkkailija. Mä tykkään olla valokeilassa ja esillä, siksi myöskin kirjoitan blogia. Mä pyydän apua liian harvoin ja yritän viimeiseen asti pärjätä aina omillani, joten liika itsenäisyys kyllä näkyy minussa. Usein juuri se, että mua saatetaan pitää joissain asioissa todella guruna (mitä voin ollakin) tuo joskus liikaa paineita ja vastuuta, sillä en halua tehdä esim. hallinnollisia rutiinitehtäviä ja vihaan sellaista. Mä haluan vain innovatiivisesti huseerata ympäriinsä koska mulla palaa hermo nopeasti moneen asiaan. Etenkin jos on yhtään tylsää!

Älä menetä pientä hulluuden kipinää!

Aktivistit osaavat rentoutua ja myötäelää muiden tunteita, minkä ansiosta he saavat arvokasta tietoa ystäviensä ja työtovereidensa motiiveista. Aktivistit uskovat, että jokaisen pitäisi ottaa aikaa tunteidensa tutkimiseen ja ilmaisemiseen, ja empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa vuoksi se on heille luonnollinen keskustelunaihe. Sosiaalinen stressi on kiusa, joka pitää tämän harmoniaan pyrkivän tyypin valveilla öisin. Aktivistit ovat erittäin tunteellisia ja herkkiä. Aktivistit viettävät paljon aikaa sosiaalisten suhteiden, tunteiden ja ideoiden tutkimiseen, ennen kuin he löytävät sen, mikä heistä tuntuu todella todelliselta. Mutta kun tämän persoonallisuustyypin edustajat vihdoin löytävät paikkansa maailmassa, heidän mielikuvituksensa, empatiansa ja rohkeutensa tuottaa uskomattomia tuloksia.

No semmonen oon. Ihan totta. Minä jos kuka osaan rentoutua ja voin myötäelää muiden tunteita todella vahvastikin. Itsensä tutkiminen ja analysointi on kivaa. Stressiä joskus vaan pukkaa liika sosiaalisuus, sillä en koe itseäni täysin ekstrovertiksi vaan olen pikemminkin ambivertti, eli puolet minusta on introvertin ”vikaa”.

Aktivistin vahvuudet

Utelias
Tarkkaavainen
Energinen ja innostunut
Erinomainen kommunikoimaan
Osaa rentoutua
Hyvin suosittu ja ystävällinen

Aktivistin heikkoudet

Heikko käytännön toteutus
Huono keskittymään
Stressaantuu helposti
Hyvin tunteellinen
Liiallisuuksiin asti itsenäinen

Tunnistan näistä väittämistä itseni 100%. Olen juuri tuollainen. Mitäpä tässä muuta kuin nyökyttelee.

Väittelijä (ENTP-A / ENTP-T)

Älykkäät ja uteliaat ajattelijat jotka eivät voi vastustaa älyllisiä haasteita.

Väittelijä on varsinainen paholaisen asianajaja, joka silppuaa argumentteja ja uskomuksia ja antaa liuskojen lepattaa tuulessa kaikkien nähtävillä. Toisin kuten päättäväisemmät yksilöt väittelijät eivät toimi näin saavuttaakseen jonkin syvemmän merkityksen tai strategisen päämäärän, vaan yksinkertaisesti koska se on kivaa. Minkään toisen persoonallisuustyypin edustaja ei nauti henkisestä sparrauksesta enemmän kuin väittelijä, sillä siten hän voi harjoittaa säkenöivää älyään, käyttää laajaa tietopohjaansa ja kykyään yhdistellä erilaisia ajatuksia ja testata niiden kestävyyttä.

Hups… Saako tätä edes kertoa? Mutta totta se on! Tällainen mä olen luonteeltani ja varmasti paljon mun kanssa tekemisissä olleet ihmiset ovat kaikki nämä puolet mussa nähneetkin, niin hyvässä kuin pahassa. Olen moniulotteinen persoona, joskus ehkä hieman ristiriitainenkin kun on kahden persoonallisuustyypin vahvuudet ja heikkoudet mukana.

Täällä ei ole mitään sääntöjä – yritämme saavuttaa jotakin!

Väittelijät nauttivat tietyllä tapaa alakynnessä olosta ja älyllisestä harjoituksesta, joka liittyy vallitsevan ajattelutavan kyseenalaistamiseen, mikä tekee heistä korvaamattomia olemassa olevien järjestelmien ja toimintatapojen uudistamistehtävissä ja uuden suunnan haussa. He hallitsevat kuitenkin surkeasti ehdotustensa varsinaisen konkreettisen täytäntöönpanon. Väittelijät rakastavat ideointia ja suuria ajatuksia, mutta välttelevät viimeiseen asti “likaisia töitä”. Väittelijöitä on vain noin 3 prosenttia väestöstä, ja hyvä niin, sillä näin he voivat kehitellä omaleimaisia ajatuksian ja astua sitten syrjään, jotta runsaslukuisemmat ja pikkutarkat persoonallisuudet voivat hoitaa ideoiden täytääntöönpanon ja ylläpidon.

Juuri näin! Mä rakastan haastaa ihmisiä keskusteluun ja ajattelemaan uudelleen asioita joltain toiselta kantilta. Tykkään myös hieman piikitellä ja kyseenalaistaa, kaivaa sieltä kunnolla niitä perusteluja ja saatan rohkeasti olla eri mieltä jostain tietystä aiheesta ihan suuremman yleisön vastukseksi, ja siis just for fun! Olen tietysti yleensä oikeastikin sitä mieltä, mutta kavahdan tietynlaista laumasieluisuutta ja sitä ettei ajatella omilla aivoilla. Myös tuo on enemmän kuin totta, että välttelen likaisia töitä. Se näkyi jo aktivistin persoonallisuustyypissä etten ole niin hyvä toteuttaja. Mieluummin delegoin tehtävät muille ja itse keskityn ideointiin. Tämä on myös yksi hyvä piirre Vaikuttajamedian pyörittämisessä: Persoonamme istuvat hyvin yksiin Johannan kanssa ja se mitä toiselta puuttuu, sen toinen korvaa.

Väittelijöiden kyky väittelyyn voi olla ärsyttävä. Se on usein tervetullutta, kun siihen kehotetaan, mutta se voi myös kaatua omaan nokkeluuteensa, jos väittelijät esimerkiksi avoimesti kyseenalaistavat esimiehensä tai repostelevat kaiken, mitä heitä vaikutusvaltaisemmat sanovat. 

Tämä lieneekin yksi syy miksi mun on hieman vaikea olla ns. ”lammasmaisissa” työtehtävissä joissa on tiukat säännöt eikä tilaa luovuudelle. Vielä kun päälle pistetään esim. osaamaton johto tai mielivaltaiset, typerät päätökset ilman kunnon perusteluja niin arvatkaa kenestä tulee juuri se raskas tyyppi ja kaiken kyseenalaistaja? Kyllä, voin viitata. Mä pidän ihmisten haastamisesta enkä pelkää auktoriteetteja. Hyvää johtamista, joustavuutta ja kykyä perustella asiat mä ihailen ja kunnioitan, mutta kaikenlainen kieli ruskeana eteneminen ja porukassa pään nyökytteleminen vain ”koska se nyt on niin” ei ole mun juttuni.

Väittelijöitä kunnioitetaan heidän näkemyksensä, itsevarmuutensa, tietämyksensä ja vankan huumorintajunsa vuoksi.

Onneksi kuitenkin myös jotain hyvää! Oikeasti olen siis myös väittelijänä ihan hyvä tyyppi. Aika itsevarma, tiedän asioista paljon ja mulla on laaja huumorintaju. Oon hauska tyyppi vaikka itse sanonkin (sanoinko jo että olen itsevarma?).

Mahdollisuus menetetään, jos siihen liittyy kovaa työtä!

Väittelijöillä on usein takanaan monia muita pidempi tie luonnollisten kykyjensä valjastamisessa. Heidän älyllinen riippumattomuutensa ja vapaa näkemyksensä ovat uskomattoman arvokkaita heidän pitäessään ohjaita käsissään, tai jos heidän kykyjään arvostetaan korkealta taholta. Tämän aseman saavuttaminen voi kuitenkin olla väittelijätyypeille vaikeaa. Kun he ovat saavuttaneet tällaisen aseman, väittelijöiden on hyvä muistaa, että jotta heidän ajatuksensa kantaisivat hedelmää, he tarvitsevat avuksi henkilöitä, jotka laittavat palaset kohdilleen. 

Pitää paikkansa. Mulla on kestänyt aikansa tietää mitä elämältä todella haluan ja millaiset työtehtävät ovat mulle sopivia. Mä en ihan heti ole ymmärtänyt kuinka luova ja idearikas olenkaan. Toki sen olen aina tiennyt, mutten ole osannut sitä valjastaa esim. työelämän puolelle ennen somemaailmaa. Osasin aina ennen blogejakin aavistaa, että se on jotain tämän suuntaista luovaa juttua, mutta mitä? Somejutut on ihan mua, sen mä olen ymmärtänyt viimeisten vuosien aikana. Ja onneksi työelämässä tukena on tuo Johanna. Hän on se kuka sitten laittaa palaset kohdalleen näissä mun visioissa ja toteuttaa asioita käytännössä.

väittelijän vahvuudet

Asioista perillä oleva
Nopea ajatuksenjuoksu
Omaperäinen
Loistava sparraaja (aivoriihi)
Karismaattinen
Energinen

Väittelijän heikkoudet

Väittelynhaluinen
Tunteeton
Suvaitsematon
Huono keskittymään
Käytännön töiden välttely

Ja niin. Sieltähän ne taas tuli ja aikalailla 100% osuvuus. Nämä hyvin sopivat myös aktivistin luonteeseen, paitsi hyvänä tasapainottajana on se, että aktivistina olen hyvin myötätuntoinen ja empaattinen, mutta väittelijän roolin iskiessä ei paljoa muiden mielipiteet ja tuntemukset huolestuta kun jyrään tavoitteeni läpi. Olen myös aika suvaitseva ihminen, mutta silloin kun mulla on jyrkkiä mielipiteitä jostain asiasta niin voi olla vaikea olla näyttämättä sitä. Muutoin hyväksyn erilaisuuden ja suorastaan kannustan siihen.

Yleisesti pidän tällaisia persoonallisuustestejä hyvinä paikkoina hieman tutkia itseään ja tutustua omaan ajatusmaailmaan. Näiden tulosten analysointi kuitenkin opettaa myös mulle taas jotain, etenkin kun kirjoitan auki tähän niitä tuntemuksia mitä nämä mussa herättää.

But, enoug about me! Kertokaa millainen persoonallisuus teillä on jos olette tehneet tämän testin? Millaiset tyypit hakeutuu mun blogin pariin? Olisi kiva kuulla!

Kuvaaja: Minna / Tyttö Sinä Olet Vahva

Tekoturkis / Ellos*
Paita / H&M

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

8 kommenttia

 1. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Täytyypä itsekin tehdä tämä testi! Tunnistan sinut muuten aika monesta piirteestä ;) JA vitsi miten upeat kuvat!!!!!

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Tee ihmeessä, mua kiinnostaisi kuulla millaisen tuloksen sä saat! Ja ei ihmekään jos tunnistaa, kyllä ne mua kuvaa :D Kiitos kuvakehuista, Minna osas ottaa hyvät kuvat! :)

 2. Inka Nitta kirjoitti:

  Mä oon kans väittelijä!

 3. liinakoo kirjoitti:

  Tää oli hauska testi… olen väittelijä. Ihmettelin että olin oikeasti enemmän ekstrovertti kuin introvertti, ehkä se niinkin on. :D

  http://www.mamalina.vaikuttajamedia.fi

 4. Sanna kirjoitti:

  Mä oon tehnyt kans ehkä pari kolme vuotta sitte ton saman testin ja sain kans tulokseksi väittelijän.

  Tunnistin itseni kyllä silloin siitä ja jonkin verran nytkin. Oon aina tykännyt haasteellisista tilanteista ja keskusteluista ja erityisesti sytyin aiemmin niissä tilanteista, joissa pääsin perustelemaan asiat niin perinpohjin, että ihmiset muuttivat jopa näkemyksiään keskustelujen jälkeen.

  Eli väitän toimineeni kyllä varsin väittelijälle tyypillisellä tavalla. Sitten tapahtui jotain ja tajusin, että itseasiassa mulle on aivan sama mitä mieltä ihmiset on asioista jos mä olen varma itsestäni ja asiastani ni se riittää. Niin ja tajusin, että ollessani ”väittelijä” moodissa niin itseasiassa siinä kävikin niin, että monet vain kyllästyi kuuntelemaan mun jankutusta ja loputtomia perusteluja eri näkövinkkelistä ja siksi teki myönnytyksiä että olisin vaan hiljaa ??
  No joka tapauksessa tein nyt sen testin uudestaan ja sain tulokseksi yrittäjän. Eli ilmeisesti oon siirtynyt enemmän puheesta toimintaan ?

  Mielenkiintoisia testejä??

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Eikä, sinäkin oot ollut väittelijä :D Mua huvittaa kun nyt oon saanut tosi paljon kommenttia IG ja tänne blogin puolelle ja kaikki on väittelijöitä, haha. Voihan toki olla, että samantyyppiset sitten vaan reagoi tähän munkin kirjoitukseen niin että haluaa omansa kertoa kun kerran osuu yksiin :)

   Mullakin tosiaan toi aktivisti on ehkä voimakkaampi, mutta myös väittelijä. Aika 50/50 ne menee. Tota väittelijää yritän hieman hillitä itsessäni ja oon myös iän myötä siinä onnistunut. Oon sun kanssa samaa mieltä tosta et kukin saa olla sitä mieltä mitä ite haluaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *