Hae
Queen of Eve

Kun terveellinen ruoka lentää suoraan roskiin

Jääkaappimme näytti todella täydeltä ja silti musta tuntui ettei ollut mitään syötävää. Todellisuudessa syötävää olisi ollut vaikka pienelle kylälle, mutta ei ollut mitään hyvää, ei mitään mitä minun olisi tehnyt mieli.

Päätin lähteä kauppaan ostamaan lisää ruokaa, mutta sitä ennen ajattelin tarkistaa jääkaapin sisällön ja siivota sieltä pois mahdollisesti vanhentuneet tuotteet. Minna istuskeli olohuoneessa ja sivusilmällä vilkuili kun aloin avokeittiössämme tyhjäämään jääkaappia keittiön pöydälle. ”Viis euroa, kymmenen, huh huh… Siis onko noi kaikki vanhentuneita?” hän kysyi. Nyökkäilin että kyllä vaan, ja keko senkun kasvoi. ”Siis toihan on ihan hullua, tuossa on yli 50 eurolla ruokaa jota et ole syönyt! Ja se menee suoraan roskikseen!” hän huuhdahti kauhuissaan. Nii-i. Mä tiedän. Mä päätän että nyt ostan fiksua ja terveellistä ruokaa, tai edes ns. oikeaa ruokaa, ja sitten en syö sitä. Annan sen vanhentua jääkaapissa ja keksin tekosyitä miksi ostan lisäksi jotain muuta tai elän leivällä ja herkuilla. Oikea ruoka, etenkään terveellinen ruoka ei vain maita. 

20150803_151550_resized20150803_151555_resizedPöytä tulvillaan ruokaa joka ei enää ole syömäkelpoista…

Sanotaan että kattaus on puoli ruokaa, ja niin on myös suunnittelu. On hyvä tehdä kauppalistoja ja ostaa kotiin vain järkeviä ruokia, mutta mitä jos sekään ei auta? Mitä jos jättää sitten syömättä kokonaan ja paastoaa ja lopuksi mättää ruoka-ainekset, osan jopa avaamattomina ja vanhentuneina suoraan roskikseen? Sehän on silkkaa hulluutta. Jossain sitten nälissään tarttuu niihin valmisleipiin, patonkeihin sun muihin. On pakko saada hiilihydraatteja, suolaa ja rasvaa. Pian tai kuolen nälkään!

20150803_152718_resizedKassillinen biojätettä aina mansikoista ristikkoperunoihin, kun ei vaan syö niin ei syö.

Yhdenlainen taistelu siis tämäkin. Pystyn kyllä ostamaan kaupasta kaapit täyteen ruokaa, mutta vielä pitäisi opetella taistelemaan sen kanssa että myös syön ne. Viimeisen kuukauden ajan olen syönyt kohtuullisen hyvin, sillä valmiiksi tarjoiltu ja minulle valmistettu ruoka maittaa aina. Etenkin Turkin lomalla all inclusivessa ruokailut menivät lähes täydellisesti, monta kertaa päivässä ja kaksi lämmintä ateriaakin. Söin riisiä (mieletön saavutus!) ja yritin ottaa enemmän lihaa ja kanaa (taputapu!), mutta helposti kotioloissa repsahdan siihen että en vaan jaksa valmistaa.

Onko muilla vastaavia ongelmia? Veikkaan että olen ainoa… Hyviä vinkkejä ruoan tuhlausta vastaan ovat tervetulleita!

25 kommenttia

 1. Smy kirjoitti:

  Et ole ainoa. Tein eilen saman homman ja viskasin muutamalla kympillä sapuskaa roskikseen. Tosin meillä se ei johdu syömättömyydestä ihan täysin, vaan siitä että ruokaa ostetaan liikaa kun ei suunnitella.

  Mä en myöskään jaksa juurikaan tehdä ruokaa, lähinnä siks että en kauheesti tykkää kokkaamisesta. Nyt taas kun oon paljon yksin niin mun ruoka saattaa olla purkillinen tomaattia, pari kourallista pastaa tai riisiä ja purkki tonnikalaa. Ei tarvi muuta ku keittää ne pastat tai riisit :D Ja oikeesti on kyse puhtaasta laiskuudesta, ei siitä etten osaisi.

  Nykyään suosin kyllä sitä, että teen ison salaatin valmiiks josta voi syödä useampana päivänä, jos haluan jotain muuta kuin tonnikalaa ni sit vaan paistan lihat ja keitän riisit ja pistän sekaisin. Ei se nyt niin paljon vie aikaa ja kun käyttää rohkeasti mausteita ni tulee hyvää. Salaattiin suosittelen ite balsamicoa kastikkeeks :)

  Paras keino tähän mennessä siihen että ei syö sitä mitä kaapissa on, on ollut skutsiin muuttaminen :D

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Joo onhan toikin tyhmää että ostelee mitä sattuu tai liikaa, ja sitten joutuu sen takia heittelemään pois että on menny vanhaksi. Ja laiskuus… aaaargh. Paha kierre :D

 2. mikaela kirjoitti:

  Mun vinkki on, että mieti tarkkaan mitä tykkäät illalla syödä. Syötkö mieluummin ison aamiaisen ja lounaan ja mieluiten vain napostelet jotain pientä illalla? Skippaatko mieluummin aamiaisen ja satsaat isoon lounaaseen ja illalliseen? Tykkäisitkö mieluiten syödä illalla jotain kylmää vai tekeekö mieli enemmän jotain lämmintä ja täyttävää? Söisitkö mieluisesti jotain makeaa vai suolaista? Sitten kun olet keksinyt mitä mieluiten syöt illalla (itselle se on kylmä ja makea -> puolikas jääkaappikylmä meloni ja iso kulhollinen rahkaa, mysliä ja marjoja) niin tee siitä prioriteetti. Jos syöt mieluusti jotain lämmintä ja täyttävää, niin jaksa nähdä se tekemisen vaiva. Kun teet sen, saat fiiliksen että teet itsellesi jotain hyvää, annat sille jotain mitä se tarvitsee ja arvostat sitä, eli itseäsi. Että olet sen vaivan arvoinen. Jos syöt mieluiten jotain ”epätyypillistä”, niin pidät vaan mielessä ettei kaikkien tarvitse syödä samaa tai samalla tavalla, ihan niinkuin mun luottovaatteeni ei ole se naistenlehtien ”musta laadukas bleiseri”.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Syön mieluiten koko päivän herkkuja/roskaruokaa, jos multa kysytään :D Mutta joo, kyllä pitäis enempi miettiä et mitä mä oikeesti söisin, koska eihän siinä ole mitään järkeä että ostan juttuja joita en sitten syö.

 3. Maija kirjoitti:

  Sama täällä! Söisin todella terveellisesti vaikka joka päivä, jos ruoka olisi valmiiksi tehtyä. Olen vähän saamaton keittiössä, täytyy myöntää. Pyrin nykyään syömään yhden lämpimän aterian päivässä ja muuten syön laadukkaampia välipaloja. Kannattaa ostaa kokeiluun Laitilan Proeggin valmista smoothieta, siinä on 12 munanvalkuaista tölkissä ja marjasoseita. On helppo ja terveellinen välipala ja saa päivän proteiinit aika helposti nautittua. Teen tuosta smoothiesta välillä myös lättyjä.

 4. ninni kirjoitti:

  Kannattaa kokkailla kerralla isompi satsi ruokaa, jottei homma kaadu just tuohon ettei jaksa tehdä ruokaa joka päivä. Itse olen huomannut sen, että kun olen päivät koulussa ja tulen suht väsyneenä kotiin, on tärkeää saada ruokaa heti, jolloin yleensä vain lämmitän valmiin ruuan mikrossa :) Jos taas joudun aloittamaan kokkailut heti kun pääsen kotiin, tulee helposti syötyä jotain snacksia ruuanvalmistuksen aikana, tosin mun snacksit on yleensä porkkanaa tms vihanneksia ja pähkinöitä mut pyrin välttämään tollasta ylimääräistä napostelua kun siitä olen kerran elämäni aikana jo päässyt eroon. Tsemppiä, kyllä se siitä! Ja sitä paitsi ihmiselukka on oppivainen, alku on aina hankalin!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Pitäisi tehdä sitten jotain todella hyvää… Kuten kuvia katsomalla voit nähdä, siinä on pari isoa pakasterasiaa. Ne on täynnä ruokaa, jauhelihaa tms. En vaan syö. Olen halunnut varmaan elää vain leivällä ja herkuilla. Huh huh :D

 5. tiippa kirjoitti:

  Uunissa ruoka valmistuu vaivattomasti. Nakkaat kaikki fileet tai kala pakastevihanneksien (itse ei tarvi muuta tehdä kuin avata pakkaukset ;)) kaa uuniin 30-40 minsaksi ja sulla on valmis ateria. Helpoimmillaan mitään muuta ei tatvi tehä kuin oottaa, että ruoka kypsyy itsestään. Hiilatiksi pala leipää tai lohko vaikka bataattia uuniin myös. Sekin kypsyy siinä ajassa kuin liha. Tsemppiä, pystyt kyllä tekemään muutoksen!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   No valmistuuhan se, mutta kun en tykkää tuollaisesta. Mulla ei ole itselläni tarpeeksi mielikuvitusta ja sitten en jaksa enkä halua alkaa tekemään monimutkaisia ja pitkävalmisteisia herkkuja. Argh. Mut kyllä mä nyt olen tsempannut, mutta tämä kirjoitus on hyvä esimerkki siitä mitä se on pahimmillaan: Terveellistä ruokaa kyllä ostan kaupasta mutta en syö sitä :D

 6. hh kirjoitti:

  Ootko ihan varma että noi kaikki on pilalla? Monet ruuathan säilyy reippaastikin viimeisen myyntipäivän yli että ei niitä päivämääriä kannata liikaa tuijottaa vaan luottaa omiin aisteihinsa :) mulla ainakin tollaset juustot, hapanmaitotuotteet jne säilyy viikkojakin päivämäärän yli kun vaan pitää kylmäsäilytyksestä huolta.

 7. minä taas kirjoitti:

  Osaatko kokata? Jospa ongelma on se, että koet ettet saa mitään hyvää aikaan ns. terveellisistä ruuista. Koklaa kokkikoulua. Tai ehkä syy on siinä, että olet liian riippuvainen leivästä. On tutkittu, että rotilla mm. viljahiilarit ja sokeri aiheuttaa opiaattityyppisen riippuvuuden.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Osaan kyllä kokata, mutta olen laiska ja ruoan suhteen mielikuvitukseton. Myös se on iso kynnys että haen syömisestä nautintoa, ja mun on vaikea syödä ruokia joista en nauti. Sitten ne nautinnolliset ruoat on usein aika epäterveellisiä eikä olisi kauhean hyvä syödä niitä päivittäin (sisältävät paljon rasvaa, suolaa, hiilareita, eli ovat pastaa, leipää jne kaikkea sen tyyppistä). Ja kyllä, minulla on riippuvuus ruokaan, ja tutkimusten mukaan ylipainoisilla myöskin syöminen (etenkin sokeri ja rasva) aiheuttaa sellaisen ”rushin” jota normaaleilla ihmisillä ei tapahdu. Ruokanarkkarihan mä olen :)

 8. ananas kirjoitti:

  Näin ulkopuolisen silmin toi ajattelu vaikuttaa tosi erikoiselta. :) Eihän ruoat oikeasti ole hyviä tai pahoja (maultaan) vain sen mukaan onko ne ns. terveellisiä tai epäterveellisiä. Itse ainakin nautin niistä ns. terveellisistä ruoista joita syön (koska ne on hyvin valmistettuja ja maustettuja, ei mitään kälyistä maustamatonta pakasteparsaa ja kanaa) ja jos joskus tekee mieli jotain vaikkapa rasvaa tihkuvaa niin sitten syön sitä.

  Jos ajatellaan vaikkapa jotain kanatortillaa jonka voi tehdä suht kevyeksi tai sitten lisätä kaikkea juustokastikkeita mukaan niin missä vaiheessa se muuttuu sun ajattelussa houkuttelevaksi? Missä se raja menee että kanatortilla on terveellinen/ei-houkutteleva tai epäterveellinen/houkutteleva? En tiedä yhtään selviääkö mitä ajan takaa..mutta kaipa toi on sitten juuri sitä jotain emotionaalista puolta mikä syömishäiriöissä ruokaan liittyy..joku tyydytyksen tunne/kielletyn hedelmän maku kun se ruoka on ns. epäterveellinen..?

 9. Suski kirjoitti:

  Jos itse ruoanlaitto tuntuu vaikealta, niin hyödynnä terveellisempiä noutovaihtoehtoja. Salaattibaareista saa yllättävän monipuolisen aterian koottua myös nykyään ? ja toki pyytämällä noutoruoan ilman majoneeseja ym kastikkeita voi edes jonkin verran tehdä noutoruoasta terveellisempää. Ruokaa voit kuitenkin maustaa kotona oman mielen mukaan. Komppaan kyllä myös tuota uunissa valmistamista. Siellä kypsyy helposti lihat, hiilarit ja kasvikset yhtäaikaa, eikä tarvii kun paketista ottaa pellille/vuokaan ja maustaa. Esim. Kanasta saa monesti uunissa mehukkaampaa kuin pannulla paistaessa. Helppoa ja nopeaa kun tottuu. Tsemppiä!

 10. Susanna kirjoitti:

  Oon alkanut ihan lähiaikoina lukemaan sun blogia, ja luinkin tän heti kerralla läpi kokonaan. Oot näiden syömisjuttujen kanssa niin samanlainen kuin mä, ja EI et todellakaan oo ainut joka heittää safkaa menemään.

  Mä tsemppaan, ostan terveellisiä ruokia ja ehkä hetken syön niitä kunnes jossain vaiheessa tilaan pitsaa tai teen jotain muuta hölmöä ja sit lentää safkat roskiin. Terveellinen ruoka ei vaan maistu ei, kokeilin jutan superdieettiä viikon ajan ja mulla tuli niistä safkoista niin hirveen etova olo, että päätin että tää ei oo todellakaan mun homma, en vaan pysty. Jotain vikaahan sitä päässä on kun terveellinen ruoka on vaan täysin nope ja mieluiten mättäis tuplajuustoja päivät pitkät sisäänsä. Sitä tunnetta on tosi vaikee selittää, että miksi terveellinen ruoka ja salaatit ei maistu ja jotain rasvahiilaripaskaa on vaan pakko saada, joojoo, joku nyt sanoo että ”yritä kovempaa”, mutta ei se oo siitä kiinni.

 11. Riikka kirjoitti:

  Siis apua, heititkö noi kaikki roskiin? Mä jäin vaan tuijottamaan tekstiä ja kuvia kun kauhistuin, noin paljon hyvää ja monipuolista ruokaa roskiin? Eikö juustot/leikkeleet maistu edes leivän päällä? Pakasta kanat tms, jos niitä ei tule syötyä ajoissa, ehkä myöhemmin maistuu? Myös juustoraasteen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin mm. ruokien kuorruttamiseen.

  Olen melko uusi kävijä sun blogissa, joten en tarkkaan tiedä sun taustoista tms, lueskelin vaan vanhoja postauksia. Mutta siis onhan toi ihan älytöntä? En siis halua syyllistää, lähinnä vaan herätellä siihen, että ruokahävikki on pahasta niin sun omalle kukkarolle, kun ympäristöllekin.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Joo heitin koska ne oli siis vanhentuneita. Ne vanhentui siksi että söin vaan herkkuja enkä oikeaa ruokaa, nyt olen yrittänyt vältellä tuota ruokakatoa koska siinä ei ole mitään järkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *