Hae
Queen of Eve

Rakas keho – Minä hyväksyn sinut nyt

*Sisältää mainoslinkkejä

Rakas keho

”Tiedän, etten ole aina kohdellut sinua hyvin. Toisinaan olen yrittänyt, toisinaan myös onnistunut, mutta useimmiten olen vain ollut ilkeä ja vältellyt katsomasta sinua. Olen ajatellut, ettet ole kaunis – etten minä ole kaunis. Olen verrannut sinua toisennäköisiin, -kokoisiin ja -muotoisiin vartaloihin. Miettinyt, ettet riitä tuollaisena, ja kritisoinut jokaista kohtaa sinussa. Olemme kuitenkin kokeneet yhdessä paljon – hyvää ja pahaa. Olet minulle tärkeä, ja siksi haluaisin nyt oppia rakastamaan sinua.”

Rakas keho on mua henkilökohtaisesti puhutteleva kirja, jonka julkkareissa olin viime viikon torstaina. En tiennyt liikuttuvani tilaisuudessa ja itkeväni  Tytti Shemeikan puhetta kuunnellessa, joten mukanani ei ollut nenäliinoja. Onneksi käytän nykyään vedenkestävää ripsaria ja vieressäni istui Tinna /@masentunutmutsi joka ystävällisesti tarjosi mulle nessua. Olisi pitänyt arvata, että  puheenvuorot liittyen kehopositiivisuuteen ja ihmisten henkilökohtaisiin kamppailuihin oman kehonsa kanssa saattavat jollain tasolla liikuttaa myös minua. Samaistumispintaa oli paljon.

Rakas keho illassa oli puhetta ikuisista laihdutuskuureista, hyväksynnän hakemisesta, ympäristön ja yhteiskunnan asettamista ulkonäköpaineista. Itsensä rankaisemisesta, kurittamisesta, kiduttamisesta. Häpeästä, pelosta ja vihasta. Nöyryytyksestä. Mutta oli puhetta myös lempeydestä, hyväksymisestä, rakastamisesta. Oli valoa ja oli toivoa. Oli onnellisuutta ja seesteisyyttä.

Kaikkien kehojen puolesta

”Synnymme rakastamaan itseämme. Harva meistä kuitenkaan onnistuu säilyttämään elämänmittaisen rakkaussuhteen itseensä ja kehoonsa. Pieni lapsi on luonnollisesti sinut oman itsensä kanssa, mutta iän karttuessa intuitiivinen itsensä hyväksyminen ja oman itsensä ja kehonsa rakastaminen jää ympäristön ulkonäköpaineiden, suoritusodotusten ja itsekritiikin jalkoihin.”

Rakas keho kirjan on tehnyt Katarina Meskanen ja Heidi Strengell. Kliinisenä psykologina työskentelevän Katarinan tunnen jo entuudestaan, sillä hän ohjasi terapiaryhmääni HYKSin Syömishäiriöklinikalla ollessani ahmintahäiriöni vuoksi hoidossa. Jo silloin huomasin, että Katarina on omistautunut ihmisten auttamiselle ja erilaisten syömishäiriöiden ja kehonkuvan hoitamiseen, mutta nyt näin taas uuden palan hänestä. Hän todellakin on antanut itsestään paljon kehopositiivisuusliikkeelle. Ihailen hänen ammattitaitoaan ja aitoa välittämistä.

Sain itselleni kirjasta arvostelukappaleen ja olen sitä nyt viikonloppuna silmäillyt, erilaisten ihmisten kuvia ja tarinoita katsellen. Jo pelkkä kirjan käteen ottaminen aiheuttaa mussa pienen liikutuksen tunteen, sillä tiedän sen sisältävän paljon asioita joita olen työstänyt Syömishäiriöklinikalla ja jotka ovat tavalla tai toisella jääneet kesken ja kaipaavat edelleen työstämistä.

Mullakin tähän pisteeseen on aikaa mennyt vuosia. Ei ole ollut helpoin tie enkä perillä ole vieläkään, mutta tämä onkin elämän mittainen matka. Tällä matkalla kuljen kuitenkin hyvin mielin, sillä olen Syömishäiriöklinikan hoitosuhteen sekä mm. Kehomyytinmurtajien ja sitä kautta tutustumieni ihmisten kautta saanut paljon vertaistukea. Myös oma blogini ja Instagramini, sekä yleisesti esillä oleminen ja vaikuttaminen ovat olleet merkittäviä asioita matkalla oman kehoni rakastamiseen.

Älä vihaa vaan rakasta kehoasi

”Emme hyväksy itseämme ja kehomme saa kokea sen nahoissaan. Keho on useimmille meistä vain uuvuttavan suorittamisen, näivettävän väheksymisen tai suoranaisen kaltoinkohtelun kohde. Toisinaan keho on vain väline saavuttaa jotain parempaa: itsetuntoa, arvostusta, hyväksyntää tai oikeutusta olla olemassa.”

Kirjan tavoitteena on tarjota armollisempaa suhtautumista omaan itseen ja kannustaa näkemään kehon upeus sen koosta, muodoista tai ulkoisista ominaisuuksista riippumatta – ja juuri niiden ansiosta. Kirja kannustaa pohtimaan omaa kehosuhdetta ja johdattelee omaksumaan uudenlaisen tavan olla sinut oman kehonsa kanssa. Tutkimustietoon nojaten se korostaa ratkaisukeskeisyyttä ja antaa paljon konkreettisia ideoita sekä harjoituksia kehonkuvan työstämisen tueksi.

Suosittelen Rakas keho -kirjaa kaikille, keillä on työstämistä oman kehonkuvansa kanssa syystä tai toisesta ja myös sellaisille, jotka haluavat oppia ymmärtämään erilaisuutta ja erilaisia kehoja paremmin. Mä aion viettää paljon hyviä ja opettavaisia hetkiä tämän kirjan parissa ja toivottavasti saan taas lisää työkaluja oman henkisen ja siinä sivussa myös fyysisen hyvinvointini edistämiseksi. Mä en ole aina rakastanut kehoani, mutta rakastan sitä nyt. Juuri tällaisena, epätäydellisenä. Enkä enää pakonomaisesti koe tarvetta muuttaa siitä mitään saadakseni oikeuden olla olemassa ja tulla hyväksytyksi.

”Hyvinvointi ei sijaitse kiloissa, senteissä, kokolapuissa tai kilometreissä. Sen sijaan voidaksemme hyvin omassa kehossamme meidän tulee opetella siihen uudenlainen suhde. Meidän täytyy ystävystyä elinikäisen kumppanimme, kehomme kanssa.”

KUVIEN ASU
Turkoosi mokkatakki*
Mustavalkoinen raitapaita*
Kynähame*
Niittilaukku*

KUVAT
Tuomas Hämäläinen / Vestigevisions

LUE MYÖS
HYVÄ OLO OMASSA KEHOSSA

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.