Hae
Queen of Eve

Parasta vapussa ei ole sima ja munkit vaan selväpäiset vanhemmat

*Sisältää mainoslinkkejä

Parasta vapussa

on nakit ja perunasalaatti. Ai niin ja munkit, sipsit, ilmapallot ja serpentiini. Vapputori ohi kulkevine marsseineen, vappuviuhka, aurinkoinen ja lämmin sää seka kaikki kaverit keskustassa. Näin olisin vastannut jos minulta olisi lapsena kysytty. Näin olisin vastannut myös teininä.

Nyt aikuisena vastaisin samaa. Sima puuttuu listasta mutta niin se puuttui aina. Rusinoista, niistä turvonneista en etenkään tykkää. Enkä tippaleivistä. Lisäisin tähän listaan kuitenkin vielä yhden asian. Se mistä tykkäsin ja tykkään edelleen (mutten sitä tietysti lapsena ja nuorena ajatellut) on selväpäiset vanhemmat. En kirjoita selvät, sillä se antaisi kuvan alkoholia nauttimattomista vanhemmista. Sitä vanhempani eivät olleet. Mutta selväpäisiä kyllä. Ei niin että olisivat olleet vesiselviä, vaan niin että olivat tarpeeksi selväpäisiä huolehtimaan minusta ja tarpeistani. Ollakseen turvallinen vanhempi.

Äitini joi alkoholia hyvin vähän tai kohtuullisesti, enkä muista kuin muutaman kerran elämässäni jolloin olisin huomannut jonkinlaista päihtymystä hänessä (silloinkin olin jo teini). Alkoholia kuitenkin käytettiin, saatettiin juoda se saunalonkero tai olut ja jonkun juhlaruoan kanssa viiniä. Alkoholi ei ollut mikään tabu, vaan täysin normaalisti suhtauduttava asia. Vanhempani myös tykkäsivät käydä ravintoloissa ja pubeissa tapaamassa ystäviään. Mutta sillä tavalla fiksusti ja ajoissa kotiin tullen, tai ainakin äitini. Joskus isälläni lähti hieman lapasesta, mutta kokonaisuudessaan en voi valittaa. Mulla oli aina vähintään toinen vanhemmista kunnossa, enkä koskaan kohdannut tilannetta jossa mun vanhemmat olisivat toikkaroineet holtittomina ja jopa mun vahdittavana. Sellaistakin on tullut nähtyä että lapset kaitsee vanhempiaan.

Ihan perushyvät vanhemmatkin riittää ja siitä saa kiittää myöhemmin

Vanhempani olivat siis hyviä (omasta mielestäni toki parhaita), rakastavia, huomioivia. Mulla oli paljon vapauksia mutta myös rajoja. Mun vanhemmat eivät sekoilleet aina juhlapäivinä humalassa eikä mulla ollut koskaan turvatonta oloa koska mun vanhemmat olisi ryypänneet holtittomasti. Ei edes vappuna.

Vappuna mun vanhemmat olivat terassilla. Silloin oli aina lämmintä ja aurinkoista. Siellä oli paljon muidenkin kavereiden vanhempia, naapureita, perhetuttuja. Kaikki olivat pukeutuneet hienommin ja välillä käytiin aina moikkaamassa vanhempia. Muu aika liehuttiin pitkin kaupunkia torilla ja muita juttuja tehden. Vapussa kivointa oli se, että välillä käytiin ystävien kanssa meillä kotona, sillä asuimme ihan keskustassa ja äiti oli kattanut keittiöön tosi hienot tarjoilut. Oli vappupallot, serpentiinit, sipsiä ja herkkuja pöydällä. Usein vielä päiväseltä syötiin ravintolassa, siihen aikaan oli hienoa käydä pizzalla. Illalla tuotiin sitten pizzaa kotiin ja syötiin vielä niitä nakkeja ja perunasalaattia.

Monille se vappu tuntuu kuitenkin olevan vuoden pahin örväysjuhla ja aika monelta lapselta kysyttäessä ne vappumuistot ovat ikävä kyllä hyvin erilaisia. Toinen ehkä on juhannus. Ne on ne hervottomimmat ryyppäysbileet vaikka näin ei tarvisi olla. Niin se kuitenkin monilla menee. Vappu kun on vielä työläisten ja kaupunkilaisten juhla niin tuntuu sen oikein korostuvan. Roskataan, riehutaan, kuseskellaan ympäriinsä ja oksennellaan. Teinit on kännissä, vanhemmat on kännissä. Vähän kaikki on kännissä ja enemmän kuin normaalisti. Mun mielestä se ei ole kauhean hauskaa ja pahimmillaan se on jopa surullista katseltavaa.

Hauskaa vappua voi viettää myös vastuullisemmin

Mä en nyt mitenkään halua jeesustella millään asialla ja jokaisen aikuisen alkoholinkäyttö on oma asia, mutta vain niin kauan kun ei ole lapsia. Silloin kun niitä lapsia on, on vastuussa ja tilivelvollinen muillekin kuin itselleen. Mä toivon, että monilla pysyisi se järki päässä eikä mitään kohtuutonta ördäämistä olisi taas koko vappu tiedossa. Vapussa pitäisi olla muutakin tekemistä kuin hillitön dokaus. Tiedän, että osa aloitti kupittelun jo vappuaattona ja vappupäivänä se jatkuu. Viime yönä kaduilla on varmasti pyörinyt porukkaa normaalia enemmän porttikongeihin kuseskellen ja päivällä se jatkuu.

Kaivopuistosta löytynee ainakin se yksi oksennus rintamuksillaan ja löysät housuissaan sammunut teekkari. Hirveät määrät roskia ja jätettä ja erilaisia ihmisten eritteitä. Mutta toivottavasti ei yhtäkään lasta ympäripäissään olevien vanhempiensa seurassa.

Mun vapussakin alkoholi varmasti tulee näkymään, sillä viiniä löytyy kotoa ja muutama muukin juoma. Tarkoitus ei kuitenkaan ole olla konttauskunnossa vaikkein muille olekaan vastuussa. Mut ilman hauskaakin voi olla viinaa, eiku? Mites se menikään…

Kivaa vappua kaikille, juhlitaan, mutta pidetään järki mukana!

Psst! Bette Boxin saa tänään vappupäivänä 1.5.2019 tilattua 20% alennuksella!

Alennus on voimassa vain tänään ja toimii koodilla VAPPU20

Tilauksen saat tehtyä suoraan TÄÄLTÄ*

 

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *