Hae
Queen of Eve

Kirjoitustaidottomat bloggaajat

img_20160919_114737_resized_20160919_114744651
”Se on virallinen eikä viraalinen!”,  ”Se kirjoitetaan enää eikä enääN!”

Blogien kommenttibokseja lukiessa saan toistuvasti törmätä näihin kahteen lauseeseen, monia muita vastaavia esimerkkejä unohtamatta. Lukijat näkevät punaista kun sana virallinen, lukijoiden toistuvista korjauksista, kehoituksista ja suoranaisista kielloista huolimatta kirjoitetaan jatkossakin viraalinen, eikä bloggaaja lopeta kirjoittamasta sanaa enää N-kirjaimen kanssa vaan se on jatkuvasti enään. Sekös ärsyttää.

Blogimaailmassa alun alkaen oli varsin kotikutoinen meininki. Rakeisia ja sumeita kuvia ja peiliselfieitä. Maratonpostauksia ilman kuvia tai aikamoisessa mindflowssa syljettyä tekstiä ilman punaista lankaa, aiheen vaihdellessa saman postauksen sisällä aasista siltaan, ilman sitä aasinsiltaa.

Sitten tuli kausi kun menestyneimmiksi blogeiksi nousivat ne missä pääosassa oli puhkivaloitetut asukuvat milloin missäkin lokaatiossa, ja mukahuolettomasti valkoisten puuvillalakanoiden ja turkistaljan päälle nostetusta marmoripintaisesta tarjottimesta missä vaahdotettu latte sekä mansikka-vuohenjuustotäytteinen croissant odottivat bloggaajan aamurentoilua. Tekstiä oli vähän, hyvä että nimeksikään, ja otsikot olivat englanniksi jotain ihanan eteerisiä lausahduksia.

img_20160919_114834_resized_20160919_114842063

Nyt ollaan taas palattu aikaan jossa myös rosoisuus ja ns. todellinen elämä saavat näkyä, ja bloggaajat (joitain ikuisia inspiraatio/muoti/motivaatio-blogeja lukuunottamatta) paljastavat pintaa syvemmältä bloggaajien elämää ja persoonaa. Annetaan väsymyksen, sekaisen kodin, dieetistä repsahtamisen ja itsestään huolehtimattomuuden näkyä aina välillä, ja näytetään ettei kaikki ole kultaa mikä kiiltää.

Silti selkeästi yksi asia on ja pysyy, eikä edes suosittujen bloggaajien mahdolliset lukihäiriöt lopeta ärsyttämästä. Oikeinkirjoitus ja kieliasu blogissa. Onko sillä oikeesti niin paljon merkitystä?

img_20160919_114904_resized_20160919_114913828
Usein blogeja lukiessani törmään kirjoitusvirheisiin, niin yksittäisiin kuin selkeästi lukihäiriön aiheuttamiin jotka esiintyvät koko tekstin matkalta, mutta en anna niiden häiritä. Joka kerta nähdessäni selkeän virheen se kyllä särähtää ja pomppaa silmille, mutta olen monien suosikkibloggaajieni kohdalla jo tottunut siihen ja jatkan lukemista normaalisti.

Väitänkin, että tekstin sisältö ja bloggaajan kiinnostavuus on blogin ulkoasua ja oikeinkirjoitusta tärkeämpi, vaikka varmasti joitain virheet häiritsevät ylenpalttisesti ja blogin lukeminen loppuu siihen. Toisaalta, selkeästi myös se kovapäisyys ja omapäiisyys missä bloggaaja ei suostu/halua/jaksa/ole kiinnostunut opettelemaan oikeinkirjoitusta kiinnostaa niistä ärsyyntyjiä, koska he kuitenkin palaavat blogiin yhä uudestaan niistä huomauttelemaan. On pakko palata ja katsoa kuinka huonosti koulutettu amis se bloggaaja onkaan ja mitä se taas säätää. Saapahan ainakin naureskella ivallisesti (ja samalla ymmärtämättään kasvattaa sen ärsyttävän amiksen lukijatilastoja ja tilipussia).

Onko tämä enään viraalinen suositus?

Otsikkoon ei tule pistettä. Yhdyssana on yhdyssana. Sanoja ei aloiteta Jokaista Isolla Kirjaimella, Ei Edes Otsikossa.

Ammattimaisissa artikkeleissa teksti kohdistetaan koko palstan ja kuvien levyiseksi, ei keskitetä molemmista reunoista tai vain oikealle tai vasemmalle. Kirjoitus oikoluetaan, pitkä teksti jaetaan kappaleisiin. Pilkut laitetaan edes osimoilleen oikeille kohdille ja kirjoitus on kirjakieltä tai ymmärrettävää puhekieltä ilman voimakasta murretta, asiayhteydestä, bloggaajan persoonasta ja blogin tyylistä riippuen.

No, häiritseekö, ja jos niin kuinka paljon? Huomautatteko kirjoitusvirheistä bloggaajille? Meneekö herne nekkuun?

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

18 kommenttia

 1. Tommo kirjoitti:

  Sullahan se näköjään on menny herne nekkuun

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Ööö… Siis ei? Mun mielestä jokainen saa kirjoittaa niin kuin haluaa, eikä tulisi mieleenkään joka postaukseen käydä kommentoimassa aina että TAAS sulla on virhe. Niin on, mitäs sitten? Monilla on lukihäiriö, mm. suosituilla ja mun lempibloggaajilla Uinolla ja Umpulla, mutta aina niistä joku jaksaa valittaa.

   Mun mielestä sisältö on tärkein, ei se onko kirjoitusvirheitä. Hassua että sait käännettyä tekstini nurinpäin :D

 2. Jonna kirjoitti:

  Mua ei haittaa pätkän vertaa kirjoitusvirheet. Kirjoitan itsekin monesti niin suoraan tunteella ja sylkäisen vain tekstin ulos etten edes huomaa kirjoitusvirheitä. Harvoinpa jaksan edes oikolukea tekstejäni…Umpun blogia luen itsekin ja mun mielestä se kuuluu Umpun persoonaan! Eipä tulis mieleenkään mennä kenellekään huomauttelemaan, että TAAS sä kirjoitat päin *ittua, mee kouluun!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mä oikoluen aina tekstini mutta siltikin varmasti joskus jää virheitä, eikä kaikki lauserakenteet tms läpäisisi mitään virallisia vaatimuksia, eikä mun mielestä tarvikaan. Kunhan on luettavaa niin se riittää mulle :)

 3. Asdfghjkllöä kirjoitti:

  En huomauta mutta useimmiten en jatka lukemista, enkä edes avaa sellaisia juttuja, joiden otsikoissa on virhe tai isot kirjaimet jenkkityyliin. Pidän huolitellusta kielestä ja se antaa ihmisestä fiksun kuvan. Seuraan somessa mielellään vain fiksuja ihmisiä, joista inspiroidun. Oikeakielinen teksti ei aliarvioi lukijaa eikä syö uskottavuutta sisällöstä. Ilkeäksi en kuitenkaan koskaan alkaisi, sillä blogimaailmassa on kyllä blogeja joista valita. :)

 4. Noora K. kirjoitti:

  Eihän se periaatteessa niin vakavaa oo jos on vähä kirjoitusvirheitä, mutta itsellä ne ainakin lukiessa heti pomppaa silmille. Mua ärsyttää ne, enkä voi sille mitään. Kirjoitusvirheet antaa sellaisen kuvan lukijalle ettei kirjoittaja olisi ihan viimeistellyt tekstiään. Mun mielestä kieliopillisesti oikeaa tekstiä on vaan miellyttävämpi lukea, ja vaikka olisi kuinka kiinnostava teksti sisällöllisesti, niin kyllä se puhdas kirjoitusasu on mun mielestä ainakin se piste iin päälle.

  Vaikka olis muuten kiva ja mielenkiintoinen blogi, jos näen kirjoitusvirheitä tai kieliasu on muuten ärsyttävä tai epämiellyttävä lukea, niin kyllä se blogi aika äkkiä lähtee mun listalta.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Muutama virhe siellä täällä (normaalit typot) ei ole niin pahoja, mutta sitten se kyllä vaikuttaa jo enemmän jos joka kappale (mikäli kappalejakoa edes on) vilisee niitä. Kieliopillisesti oikeanlainen teksti on miellyttävin lukukokemus, mutta kyllähän Tuksun blogillakin oli paljon lukijoita, kaikesta päättömyydestään huolimatta. Lopuksi se on se bloggaaja joka jutuillaan sen yleisin haalii, ei oikeaoppisella kirjoituksellaan. :)

 5. Tiia kirjoitti:

  Mua häiritsee yleensä jonkun verran kirjoitusvirheet, mutta en ole vielä koskaan bloggaajalle asti niistä avautunut. Jätän sitten lukematta tai jos teksti on tarpeeksi mielenkiintoinen niin eipä se lopulta niin paljoa enää jaksa häiritä. Toki se ärsyttää jos samat bloggaajat toistelevat täsmälleen samoja virheitä eivätkä millään saa korjattua sitä yhtä ja samaa virhettä, vaikka ymmärrän että en voi itse tietää miltä tuntuu kamppailla esimerkiksi lukihäiriön kanssa. Annan kyllä yleensä paljon armoa jos kirjoittaja oikeasti siitä kärsii. :)

  Ehkä eniten ärsyttää kuitenkin sellainen yleinen huolimattomuus ja jos ei selvästikään koskaan oikolueta tekstejä tai nähdä sitä ylimääräistä vaivaa. Satunnaiset virheet ymmärrän, mutta en sitä että teksti kokonaisuudessaan on yksi helvetti, josta ei meinaa löytää yhtäkään välimerkkiä tai yhdyssanaa sitten millään. Koen myös, että jonkun verran asiaan vaikuttaa osaako käyttää kappalejakoa, onko teksti keskitetty ja muut sellaiset tavallaan ulkoisetkin asiat. Virheitäkin vilisevä teksti näyttää asteen verran paremmalta, kun on edes vähän yritetty. Okei, pakko myöntää, että hermot kyllä menee jos otsikoissa luetellaan monta asiaa, isoilla alkukirjaimilla ja tungetaan vielä piste perään. Selkeä otsikko pelastaisi jo niin paljon! :D

  Lopulta kuitenkin kiinnostava blogi on aina kiinnostava blogi.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Luulen että se voi olla ihan siitä kiinni että väkisin halutaan kirjoittaa väärin ja se ei itseään haittaa (siis tapaukset joissa lukijat jatkuvasti korjaavat jotain tiettyjä sanoja). Aina on siis mahdollista että bloggaajaa ei vaan K_I_NOSTA jos asian voisi näin muotoilla ;D Toki hyvä pointti tuossa että tietynlaista lukijoiden aliarviointia on todella huolimaton teksti missä kaikki pielessä, mutta sellaisia sotkuja ei taida olla kellään vähänkään suositulla blogilla. Lukihäiriötä sen sijaan on useammalla mikä selkeästi vaikuttaa kirjoituksiin.

 6. Annukka kirjoitti:

  Tarkistapa Eve itse tämän postauksen oikeinkirjoitus ihan ajatuksella ?

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Voi kuule, varmasti joskus jää virheitä vaikka kuinka oikolukisi, se on ihan normaalia ;) Ja oma asenteenihan on että virheitä saa olla, viallisia me ollaan kaikki. Omasta mielestäni sisältö on kirjoitusasua ja -taitoa tärkeämpää :)

 7. kirjatoukka kirjoitti:

  Taide on vapaata ja sen on tarkoituskin rikkoa rajoja. Teksti kertoo aina jotain kirjoittajastaan ja mielestäni kirjoitusvirheet avaavat kirjoittajan maailman kuvaa. Tyyliin tämä henkilö näkee että tämä asia pitäisi kirjoittaa isolla alkukirjainmella. :D Blogi tekstit ovat sellaisia että niissä omaperäisyys on vain plussaa. Olen kirjoittanut äidinkielestä L:n enkä todellakaan oikeinkirjoituksen takia vaan siitä huolimatta. Lehti artikkelit ja muut Viraaaaaliset sitten erikseen. Kaikki riippuu kontekstista.

 8. Outi Karita kirjoitti:

  Mä välillä kirjoitan niin vauhdilla että virheitä tulee ja vaikka lähes aina oikoluen niin omalle tekstille on sokea ja lukee tekstiä oikein kun tietää mitä pitäisi lukea. Välillä syvällisempiin teksteihin pyydän miestäni oikolukemaan, koska en haluaisi niitä virheitä :)
  Ehkä hauskin virheeni oli eräs otsikko, jossa luki Koti on keittiön sydän, nauroin omaa virhettäni aika paljon kun sen hoksasin. Päivän ajan ehti virhe otsikossa olemaan, en sitten tiedä lukivatko lukijatkaan sitä noin vai kääntyikö se päässä automaattisesti, kun ei kukaan kommentoinut.
  Itseä ärsyttää jos johonkin pieneen virheeseen puututaan, mutta isommasta ja toistuvasta on kyllä ihan hyvä saada palautetta, niin sen pystyy jatkossa korjaamaan :)

 9. Sarppa kirjoitti:

  Mua kyllä häiritsee blogeissa erityisesti yhdyssanavirheet ja kun tekstiä ei ole tasattu molemmista reunoista! Lukiossa oma äidinkielenopettaja iskosti tietyt säännöt niin vahvasti päähän, että edelleen lähes kymmenen vuoden jälkeen ne on tiukasti mielessä ja näiden sääntöjen rikkominen aiheuttaa lähes pahoinvointia :’D Jotenkin tuntuu uskomattomalta, että nykyään joka toinen ihminen kokee olevansa bloggaaja, kirjoittaja ja ties mitä mutta silti jo postauksen otsikossa on järkyttäviä yhdyssanavirheitä! Muut virheet voin jotenkin vielä hyväksyä mutta yhdyssanat on niin helppo tarkistaa, google kertoo alle nanosekunnissa onko ”ruoka valio” tai treeni ohjelma” yhdyssanoja. Jotenkin tuntuis, että blogiportaalien ylläpitäjiäkin kiinnostaisi millä tavalla bloggaajat kirjoittaa, kyllähän se nyt vaikuttaa ihan yleisilmeeseenkin jos joka toisen blogin postauksen otsikko on kuin google kääntäjän tekemä! :D Itse en jaksa välttämättä nipoilla kieliopista kun kirjottelen epävirallisesti whatsapissa yms. mutta kyllä kaikkiin julkiseen levitykseen menevät tekstit syynätään pilkun tarkasti useaan kertaan! Itse olen käynyt lukion ja opiskelen tällä hetkellä yliopistossa, mutta en halua uskoa, että kielioppi on ihmisillä oikeasti niin huonossa jamassa vaan sen takia, että lukio on jäänyt käymättä, kyllähän kielioppia opetellaan koko peruskouluaikakin!

 10. Satu kirjoitti:

  En ole niin täydellinen, että voisin toisten kirjoitusvirheitä arvostella (teen sitä varmasti itsekin), mutta näin kaksosten äitinä mua häiritsee AINA kun näen sanan ”kaksois”. Eli vaikka KAKSOISveli tai -sisko. Kun se on KAKSOSveli tai -sisko. He eivät ole toistensa kopiot, vaan ihan omat itsensä.

  Tästä on monikkoyhdistys aikanaan julkaissut tiedotteenkin, mutta edelleen jopa kirjallisuudessa lukee monesti väärin. Lehdet kirjoittelee jatkuvasti kaksoissisaruksista. Pari kertaa on ollut pakko laittaa kommenttia =D.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *