Hae
Queen of Eve

Espanjalaiset ei osaa englantia, argh!

Espanjalaiset ei osaa englantia, aaaaaaargh!!!

En muistanutkaan, että täällä on tämä ongelma. Espanjalaiset eivät nimittäin osaa englantia. Kyse ei taida olla pelkästään siitä, että ollaan ylpeitä omasta kielestä ja siksi vängätään vastaan (kuten esim. ranskalaiset), vaan sitä ei ihan oikeasti osata. Eikä tietty mikään ihmekään, sillä täällähän dubataan kaikki mahdolliset tv-ohjelmat jotta englantia ei voi oppia vahingossakaan. Mä en ole koskaan ymmärtänyt tuota dubbaushommaa, eikö ne tekstitykset riitä? Itse en ainakaan haluaisi kuunnella Vesa-Matti Loiria Johnny Deppinä tai Mikko Leppilampea Eddie Murphynä. Ihan älytön ajatus.

Oli miten oli, niin pienoisia ongelmia on tullut vastaan jo heti alkumetreillä. Ongelma ei välttämättä ole pelkästään englannin kielen osaamattomuus, vaan sitä kohtaan heijastuva pelko ja ennakkoluulot, tai palveluhaluttomuus? En ole ihan varma mistä on kysymys, ehkä sekoitus näistä kaikista.

Kielitaidottomuus on pieni ongelma

Se, ettei espanjalaiset osaa englantia sai rennommatkin ”lomahermot” hieman kiristymään, kun eilen asioitiin isossa ostoskeskuksessa eikä kukaan sen jättimäisen marketin myyjistä tai kassoista osannut sanaakaan englantia. Siis ei sanaakaan, ei edes ”no english” tms. Älytöntä oli se, että myyjät ja kassat joiden apua yritettiin saada olivat kaikki noin 25-50v ikäisiä, eli ei mitään vanhaa kansaa vaan ns. nykyajan ihmisiä.

Apu mitä oltaisi kaivattu olisi ollut todella yksinkertainen, eli selvitys sille mitä aurinkorasvojen erilaiset alennukset tarkoittivat. Toki kääntäjää olisi voinut myös käyttää, mutta ihan yksinkertaista olisi ollut myös kysyä, että onko tämä kaksi yhden hinnalla vai jos ostaa kaksi niin saa toisesta puolet alennusta vai mitä? Kaikki laput olivat erilaisia ja eri tekstein, joten oli vaikea saada yhtenäistä linjaa arvailemalla, eikä missään ollut sanaakaan englantia. Hassua sinänsä, että tämäkin paikka varmasti osittain elää turismilla, niin luulisi, että edes alkeellisiin juttuihin kiinnitettäisiin huomiota, mutta ei niin ei.

Ei haluta puhua englantia vai ei osata?

Tyrmistyttävä kokemus oli kyllä, kun hymyillen käveltiin myyjiä kohti ja yritettiin kysyä neuvoa, niin he alkoivat vaan puhumaan espanjaa ja käänsivät selkänsä meille. Siis kieltäytyivät jatkamasta keskustelua. Olivat suorastaan pelästyneen oloisia englanninkielisestä aloituksestamme, ja äkkiä paniikissa vaan yrittivät päästä meistä eroon ja ohjasivat viittelöiden aina seuraavalle ja seuraavalle, jotka tekivät myös samoin.

Se, mikä ärsytti eniten oli se, etteivät he edes yrittäneet. Kaikkialla muualla maailmassa jossa olen matkoillani tavannut kielitaidottomia ihmisiä, on asiointi silti onnistunut oikein hyvin. Miksi? Siksi koska elekieli on keksitty. Tämänkin alennusasian olisi saanut selvitettyä viittelöimällä ja vaikka espanjaksi numeroita luettelemalla sormin, mutta kun he eivät edes halunneet tai uskaltaneet alkaa palvelemaan niin hommat jäi kesken.

Google translator käyttöön!

Jatkossa varmaan kannattaa vaan heti kaivaa google translatorit puhelimesta esille ja käännellä omatoimisesti kaikki kyltit, tekstit, ilmoitukset ym, eikä odottaa minkäänlaista yhteistyötä ja palvelua. Ilmeisesti kovinkaan monet espanjalaiset eivät osaa englantia, eivät uskalla puhua sitä tai eivät edes halua puhua.

Kanariansaarilla en muista tätä ongelmaa olleen, eikä Mallorcalla, Ibizalla tai edes parikymmentä vuotta sitten Torremolinoksessa, mutta täällä kuulemma varsin yleistä. Jännä. Ei anneta sen masentaa, opetellaan itse sitten vaikka espanjaa. Kaunis kielihän se on, ei siinä!

Jos haluat seurata matkaani ja meininkiä niin pysy kuulolla blogissa ja siirry virtuaalisesti Espanjaan mun Instagram Storyissä. Eli laitappa queenofeve seurantaan!

 

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

7 kommenttia

 1. Emilia Tuukkanen kirjoitti:

  Moi! Oon asunut Benalmadenassa, eli ihan Fuengirolan naapurikaupungissa, ja ollut Fugessa töissä kohta 4v. Suurinta osaa espanjalaisista vaan pelottaa englannin käyttö, kun he eivät sitä osaa, ja heitä (etenkin niitä nuoria) hävettää kielitaidottomuus.

  Asia on ihan käsittämätön, enkä voi vieläkään vaikka nyt espanjaa jo puhunkin, ymmärtää, miten alueella, joka todellakin elää turismilla, voi olla kahviloissa, hotelleissa, vaatekaupoissa yms töissä henkilökuntaa, jolta ei edes tervehtiminen onnistu englanniksi. Francon ajan jäljet näkyvät tässä asiassa edelleen, kouluissa englanninopetus on vähän sellaista ”blind leading the blind” -meininkiä ja kaikki on tosiaan dubattu leffoisa videopeleihin.

  Ja toivottavasti nää säät kohta paranisivat :D

  Tsemppiä reissuun, onneksi espanjalaiset sentään yleensä korvaavat kielitaidon puutetta kovalla yrittämisellä ja elehtimisellä, ja yleensä ainakin yrittävät auttaa miten vaan pystyvät. Poikkeustapaukset ovat sitten juuri noita jotka eivät edes noteeraa kun huomaavat turistin.

  http://www.emiliatuukkanen.com

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   ”Asia on ihan käsittämätön, enkä voi vieläkään vaikka nyt espanjaa jo puhunkin, ymmärtää, miten alueella, joka todellakin elää turismilla, voi olla kahviloissa, hotelleissa, vaatekaupoissa yms töissä henkilökuntaa, jolta ei edes tervehtiminen onnistu englanniksi.” Joo, just toi. Kuitenkin ihan kaikkialla muualla on pärjännyt tosi hyvin, ihan vaikka ilman englantia koska muutenkin voi elehtiä, mut jännä ettei yhtään yritä. Heti vaan hanskat tiskiin ja selän kääntäminen, vaikka asian ois varmasti voinut selvittää ihan vaan iloisella palveluasenteella vaikkei osaisi sanaakaan samaa kieltä :)

   Säät oli ma ja ti oikein hyvät ja mähän jo paloin tietty, mutta tää ke on ollu vähän surkeempi. Silti täällä on reilusti Suomea lämpimämpää huonoinakin hetkinä ja kun kuukausi ollaan reissussa niin ei haittaa vaikkei joka päivä olisi täys helle päällä :)

 2. Anna kirjoitti:

  Sun teksti kuulostaa nyt aika naurettavalta.
  Sä lähdet turistiksi köyhempään maahan, jossa on Suomea huonompi koulutustaso, ja valitat siitä ettei maassa osata englantia, joka ei ole edes maan virallinen kieli?
  Enemmänkin pitäisi kysyä että miksi sä et ole vaivautunut opettelemaan espanjaa sen vertaa että selviäisit turistina Espanjassa?

  Ite en maailmalla matkatessani lähde olettamaan että asiakaspalvelijat muualla kuin suurien ketjujen hotelleissa osaisi englantia. Koska sen olettaminen on vain todella ajattelematonta.

  Ja Ranskassa asuneena voin myös sanoa että ei siellä ole englannin puhumattomuuden syynä haluttomuus puhua, vaan ihan osaamattomuus. Sielläkin nimittöin kielten opetus on paljon heikompaa ja vähäisempää kuin Suomessa.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   En tarkoittanut että oletan hyvää kielitaitoa, mutta ei tämä ole mikään Afrikan takapajuinen kylä vaan Espanjan yksi turistivetoisin paikka. Emilia tuossa jo täällä asuvana kuittasikin jo hyvin ja tunnisti ongelman: ”Asia on ihan käsittämätön, enkä voi vieläkään vaikka nyt espanjaa jo puhunkin, ymmärtää, miten alueella, joka todellakin elää turismilla, voi olla kahviloissa, hotelleissa, vaatekaupoissa yms töissä henkilökuntaa, jolta ei edes tervehtiminen onnistu englanniksi.”

   Ongelma ei ole se ettei ole yhteistä kieltä, vaan juuri tuo ettei edes haluta yrittää tai ei osata sanaakaan. Kyllä mä tiedostan että täällä on heikompi kielitaito, mulle olis kelvannut vaikka elehtiminen mutta jokin pelko/häpeä ohjasi liikaa heitä niin eivät uskaltaneet.

   Toki meistä jokainen voisi opetella espanjaa, venäjää, kiinaa ja swahilia ja kaikkia niitä kieliä aina islannista portugaliin mitä maapallolla on, mutta kun se englanti on otettu sellaiseksi yleiskieleksi jota kaikkien olisi hyvä osata niin sillä mennään pääasiallisesti. Koko kansalta en sitä odota, mutta tosiaan tällaisissa isoissa kansainvälisissä kauppaketjuissa/ostiskeskuksissa ym palveluammateissa sitä luulisi muutaman sanan taittuvan, mutta se tosiaan taisi olla naurettava oletus.

   Noh, eiköhän täällä pärjätä ihan hyvin tämmöisistä sattumuksista huolimatta. Suurin osa varmasti haluaa auttaa ja asiat saadaan selviksi tavalla tai toisella :)

 3. Tarppa kirjoitti:

  Juurikin Espanjassa asuneena tiedän, mistä puhut. Tämä oli yksi syy miksi Suomeen takaisin muutin! Kertakaikkiaan mulle jäi vain se kokemus, että Espanjassa ei arvosteta lainkaan turisteja. Turistit tuo maahan ihan järkyttävästi rahaa, mutta niiden eteen ei vaivauduta tekemään ihan mitään työtä. Edes opettelemaan englannin kieltä! Välillä tuntuu, että he oikeen vihaavat turisteja. Eivät taida tajuta, että me turistit pidetään heidän maansa talous edes jossakin jamassa.

  Tiedän, että Espanjan koulussa toinen pakollinen kieli on Ranska ja Englanti on vain valinnaisena kielenä. Jos maan johdolla olisi vähänkään järkeä päässä, niin englannin opiskelusta pitäisi tehdä edes osittain pakollista. Kohta maa tyhjenee turisteista, koska palvelu ei pelaa ja turisteja ei arvosteta.

 4. Espanjatar kirjoitti:

  Espanjaa pitkään hallinnut diktaattori Franco oli aikoinaan sitä mieltä, että espanjankielestä pitää olla ylpeä ja kielten opetukseen ei ole panostettu tästäkin syystä. Espanjassa pitkään asuneena olen tottunut että jopa lääkärit ovat kielitaidottomia. Korkea koulutuskaan ei takaa täällä sitä, että englantia osattaisiin. Järkevintä on opetella edes vähän espanjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *