Hae
Queen of Eve
Kaupallinen yhteistyö

Karkkipäivä kuuluu kaikille

Kaupallinen yhteistyö: Maxikarkki
*Sisältää mainoslinkkejä

Onko karkkipäivä kaikkien oikeus?

Voiko ylipainen syödä herkkuja hyvällä omatunnolla, julkisesti ja paheksuntaa saamatta? Usein vastaus näihin kysymyksiin on ei. Ruokarauha on asia joka kuuluu jokaiselle ihmiselle ja kaikkien tulisi saada syödä mitä haluaa, missä haluaa ja kuinka paljon haluaa ilman muiden ihmisten arvostelevia katseita ja kommentteja. Tämä hieno ajatus ei kuitenkaan kaikkien arjessa toteudu.

Aika usein työpaikkojen kahvitauoilla puidaan kovaan ääneen omia ja muiden syömisiä. Kun ei kuulemma pitäisi syödä sitä kahvipullaa vaan laihduttaa eikä viitsi ottaa palaverissa donitsia kun samanlainen vararengas keikkuu jo vyötäröllä. Kauhistellaan kuinka paljon tuli taas viikonloppuna syötyä ja miten pitäisi keventää. Närpitään ruokalautaselta lounasravintolassa ja pohditaan kuinka voisi paastota. Jotkut samalla suureen ääneen ihmettelevät miten joku toinen voi syödä NIIN paljon tai NIIN usein tai vähintään luodaan merkitseviä katseita ”epäterveellisiin” valintoihin vaikkei mitään sanottaisikaan.

Mitä toisten syömisten arvosteleminen aiheuttaa?

Joskus tällaisesta johtuen ihmiset syövät salaa. Niin oikeaa ruokaa kuin herkkuja. Ei kehdata syödä sitä mitä haluaa ja sen verran kuin haluaa koska ympärillä on jatkuva paine ruokailusta. Lasketaan kaloreita ääneen ja todetaan kuinka se ja se on pahasta. Tällaisen paineen alla voi olla monen vaikea hyvällä omatunnolla syödä sitä suklaapatukkaa kahvinsa kanssa ja sitten ehkä ahmitaan niitä kotona kaksin käsin. Negatiivinen puhe ruoasta oli kyse sitten millaisesta ravinnosta tahansa on aina pahasta. Huonoimmassa tilanteessa se muuttaa jonkun arjen sellaiseksi, että kaikki ruokailu on tehtävä salassa. Edes elokuviin ei kehtaa ostaa poppareita ja karkkia vaikka pimeässä saisi rauhassa syödäkin. Joku kuitenkin katsoo pahalla, että mitä se tuokin ostaa noin hirveät kasat herkkuja. Sen pitäisi laihduttaa!

Karkkipäivä kuuluu kaikille!

Mä olen vahvasti sitä mieltä, että ruokarauhaa tulee painottaa yleisesti ihmisille entistä enemmän ja tulee muistaa se, että se mitä näet ei ole koko totuus. On väärä ajatusmalli että esim. ylipainoisen tulisi koko ajan laihduttaa, eikä hänelle suoda mahdollisuutta nauttia herkuista ja karkeista oman tahtonsa mukaan.

Joskus aikoinaan niinä mun vakavimpina syömishäiriöaikoina mä tein herkkuostoksia monista eri kaupoista koska häpesin niin paljon ostoksiani. Ajattelin etten lihavana voi ostaa herkkuja kaupasta ja niitä piti ripotella sinne tänne ostosten sekaan. Söin muilta salaa sillä tunsin ne katseet ja joskus sain jopa kuulla arvostelua syömisistäni. ”Sun ei pitäisi syödä tuota”. Se ei kuulu kellekään ja tällainen muka-huolehtiminen ajoi mut vain pahempaan ahdinkoon kun syömistä piti salailla.

Nykyisin olen hyvin sinut itseni kanssa ja kehtaan oikein hyvin ostaa herkkuja kaupasta. Minulla tosin on hieman harjoiteltavaa sen suhteen etten joka kerta kaupassa käydessäni ostaisi jotain hyvää. Pitää muistaa ettei joka päivän tarvitse olla herkkupäivä, mutta hyvällä omatunnolla karkkipäiviä voi pitää silloin kun niin haluaa. Suunnitelmallisuudella onkin ollut paljon apua omien syömisteni suhteen. Mietin etukäteen mitä haluan ja milloin niitä syön. Toki näistä lipsun, mutta kokonaisuudessa tämä malli on parantunut käyttäytymistäni herkuttelun suhteen.

SUUNNITELMALLISUUS AUTTAA JOTTA KARKKIPÄIVÄ PYSYY KONTROLLISSA

Jos sinulla on ongelmia syömisen suhteen ja herkut meinaavat ottaa liian ison vallan elämästäsi, ei useinkaan karkeista ja herkuista totaalikieltäytyminen ole oikea vaihtoehto. Mustavalkoisuus syömisiin liittyvissä asioissa on tutkitusti usein ongelmia pahentava asia, etenkin jos on kyse ylipainoisista ja ahmimiseen taipuvaisista ihmisistä. Sallivuus ja kohtuuden opettelu osana pysyvää elämäntapamuutosta on tärkein askel. Herkut ja karkit saavat kuulua ihan normaalina ja iloisena asiana meidän jokaisen elämään. Sinulla on oikeus herkutella omasta fyysisestä ja henkisestä olemuksestasi huolimatta!

Hyvä vinkki herkkuhimojen kontrollointiin on suunnitelmalliset kauppareissut ja heräteostosten välttäminen. Tee selkeä ostoslista ja seuraa sitä. Mieti jo etukäteen milloin aiot herkutella ja mitä silloin voisit nauttia? Mikäli herkkujen haaliminen kaupassa riistäytyy käsistä niin kannattaa muistaa että karkkipäivä on toteutettavissa myös verkkokaupan kautta herkut kotiin tilaten ja silloin joudut opettelemaan odottamista. Et saa herkkuja heti himon iskiessä vaan opettelet sen kautta tekemään järkevämpiä päätöksiä. Ennakointi voi olla isossa roolissa herkkujen syömisen tasapainottamiseen. Itse kokeilin tilata etukäteen päättämiäni herkkuja Maxikarkki -verkkokaupasta. Sain rauhassa selailla valikoimaa täydellä vatsalla (nälkäisenä himot ovat normaalia pahemmat), mietin mistä makeista ja suolaisista herkkupäiväni koostaisin ja sen mukaan valikoin perinteisten suosikkieni lisäksi myös minulle uusia tuotteita.

Omaan herkkutilaukseeni sisältyi sekä suolaista että makeaa ja myöskin juomia. Karkeista tilaukseeni tuli mm. joitain lemppari-irttareitani mainitakseni XL noitapillejä,  aika vitsikkään nököisiä mutta herkullisia maitohammasmakeisia, sitten näitä aivan mielettömän ihania Bubblizzeja (eli Fizzypoppeja), Bubsin suolaisia mustekaloja sekä isoja salmiakkikalloja ja Lonkan vaniljafudgeja sekä lakritsifudgeja. Valmiita karkkipussejakin tuli pari valittua, mm. minikokoisia vaahtokarkkeja joista aion tehdä Rocky Roadia sekä Pollyistäkin tuttuja Ahlgrenin legendaarisia bilar-autokarkkeja.

Lisäksi tilasin myöskin jättikokoisia cheddar-juustonaksuja ja näitä leffateattereistakin saatavia pekoninmakuisia snakseja. Tilaukseni viimeistelin vielä nappaamalla ostoskoriin mukaan muutamia Kanesin limsoja, mm. yrteille maistuvan Kane’s Soda Pop Carmel Valley Chop -limsan, kirsikoille ja luumuille maistuvan Red Peak Rushin sekä sokerittoman Fresno Flirtin. Btw, Kanes limsat on jo pelkältä ulkoasultaan niin ihania!

Mikä tärkeintä: Näitä ei ole tarkoitus syödä yksin salassa vaan ystävien kanssa yhdessä ja opetella nauttimaan syömisestä myös sosiaalisissa tilanteissa. Kyseessä ei ole kielletty pahe!

Ruokia ei pidä jaotella sallittuihin ja kiellettyihin!

Terve syöminen koostuu monesta eri osa-alueesta ja se on yhdistelmä makuja, elämyksiä, kokemuksia, stressittömyyttä ja joustavuutta. Syömisten kanssa kannattaa olla salliva ja joustava, sillä terveessä ruokasuhteessa mikään yksittäinen ruoka-aine ei ole kiellettyä. Muista ettei syöminen ole mikään miinakenttä vaan leikkikenttä!

Karkkipäivä kuuluu kaikille!

Maxikarkin koko valikoimaan pääset suoraan tästä!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Kaupallinen yhteistyö: Maxikarkki

2 kommenttia

  1. Anu kirjoitti:

    OMG kaikkia mun lempikarkkeja! Kauhee karkinnälkä tuli näin 22.30 aikana illalla. Huomenna pitää vissiin mennä ostaan vlopuks samoja herkkuja!

    • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

      Mun lempikarkit on tyyliin kaikki karkit. Haha. Noloa. No ei, nää on kyl hyviä ja tosi edullista tuolla Maxikarkissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *