Hae
Queen of Eve

Vuorovaikutustaidot kateissa

Vuorovaikutustaidot kateissa

Nyt kun olen päättänyt pitää sydämeni avoimena, on uusien ihmisten kohtaaminen tapetilla. Uusiin tyyppeihin tutustuttaessa vuorovaikutustaidot ja ylipäätään kyky keskustella ovat heti kovassa syynissä, ne punnitaan nimittäin aika nopeasti sillä juttuhan ei jatku jos se ei suju luontevasti.

Minna kirjoitti eilen hyvän blogitekstin ”Jokainen ihminen haluaa tulla kuulluksi” ja siitä tämä aihe nousikin mieleeni. Omassa elämässäni keskusteleminen ja toisen kuunteleminen on aika korkealla sijalla ja sen kyllä huomaa jos toisella ei ole keskustelutaitoa ja vastavuoroisuus eli tärkeä osa keskustelua puuttuu.

Ihan ehdottomasti paras kohta Minnan blogitekstissä oli seuraava:

Ihminen joka ei koskaan kysy mitä sinulle kuuluu

”Valitettavasti tällaiseen törmää aina välillä. On niitä ihmisiä joilla on valtavan suuri tarve kertoa itsestään, avautua ja kaataa saavilla asioita toisen ihmisen päälle. Toki sellainen on ihan ymmärrettävää, että välillä ystävyyssuhteissa toisella osapuolella on sellainen elämäntilanne joka vaatii enemmän kuuntelua ja puimista ja sitten sitä käsitellään paljon. Se on normaalia ja näin sen kuuluu ollakin.

Silloin jos kuuntelu on aina yksipuolista tai vaikkapa parisuhdetta rakentaessa asetelma on niin, että toinen koko ajan auttaa toista, eikä itse koskaan tule kuulluksi, kääntyy asetelma usein nurinkuriseksi ja toinen ihminen joka ei tule kuulluksi turhautuu. Mielestäni on peruskohteliaisuutta, että toisen ihmisen kanssa kommunikoitaessa kysytään mitä sinulle kuuluu ja annetaan myös mahdollisuus kertoa. On ikävää huomata, että on sellaisia ihmisiä jotka ottavat yhteyttä vain silloin kun tarvitsevat jotain tai elävät omassa kriisissään ja tarvitsevat tukea.”

Kysyy muttei kuuntele

Vaihtoehtona voi olla myös tämä. Kysytään ne kuulumiset siksi koska on pakko, mutta ohitetaan ne samantien eikä keskustelussa täten ole minkäänlaista vuorovaikutusta. Vuorovaikutustaidot kun eivät ole vain sitä että kysytään pakosta. Hyvät vuorovaikutustaidot ja se vastavuoroisuus tarkoittavat sitä, että toisen juttuihin voidaan ottaa kantaa, keskustelua voidaan jatkaa niistä pointeista ja oikeasti kuunnellaan ja havainnoidaan, ei vain kuulla. Itsekkäiden keskustelijoiden tapa on yleensä se, että pakollisten kuulumisten kysymisen jälkeen siirrytään nopeasti takaisin siihen omaan agendaan ja sivuutetaan toinen kokonaan. Ei millään tavalla tarrata mihinkään toisen sanomaan, vaan jauhetaan vaan sitä omaa juttua.

Kun mä pari vuotta sitten sinkkuunnuin, sain muutaman uuden miespuoleisen tuttavuuden keiden kanssa törmäsin tähän ongelmaan ja voi pojat että se oli raskasta. Musta tuli yhtäkkiä pelkkä kuuntelija ja siinä missä nämä henkilöt saivat helpotusta omaan elämäänsä siitä, että purkivat tuntojaan useasti viikossa näillä maratonpuheluilla, niin mä olin niiden jälkeen ihan sippi. Vuorovaikutustaidot olivat täysin kateissa.

He halusivat jauhaa koko ajan vain omia juttujaan ja kehuivat sitten kuinka on mahtavaa, että mä ymmärrän. Joo, ymmärsinhän minä ja mielelläni autan ja kuuntelen muita, mutta olisihan se ollut kiva tulla itsekin huomioiduksi muutenkin kuin jonain henkilökohtaisena terapeuttina itsekkään ihmisen monologille.

Vuorovaikutustaidot ovat tärkein osa keskustelua

Mulle on todella tärkeää, että keskustelussa on jatkuvasti mukana vuorovaikutus. Se, että molemmat saa ja antaa. Se, että ollaan tasapuolisia keskustelijoina ja molempia kiinnostaa aidosti toisen asiat ja kuulumiset.

Toki on hetkiä jolloin ei mennä ihan 50/50 ja se on täysin normaalia, mutta kokonaiskuvaa katsottaessa hyvän keskustelun ja keskustelijan pitäisi olla sellainen missä puntit ovat tasan.

 

♡ SEURAA MINUA ♡

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

 

4 kommenttia

 1. Jaaana kirjoitti:

  Eipä muuta, kuin että oot kovin kaunis näissä kuvissa – toki siis muutoinkin mutta näitä jäi jotenkin tuijottamaan :) <3

  Toivon vuoteesi 2018 kaikkea hyvää! :)

 2. Annika kirjoitti:

  Niiin totta joka sana! Oon huomannut ja kokenut täysin saman asian. Muutenkin nykyään laittanu yhä enemmän merkille kommunikaatioon liittyviä asioita. Mies etsinnässä nää asiat on tullu huomioita kerran jos toisenkin. :D

 3. Len kirjoitti:

  Mä en oo miehissä törmännyt samaan, mutta naispuolisten ystävien suhteen oon semmonen, että vedän puoleeni valittajia jotka puhuvat vain itsestään ja joilta ei koskaan saa suunvuoroa. Todella raskasta ja kyllähän niitä tyyppejä alkaa sit vältellä…

  Siksi tykkään miehistä ystävinä, mut niiden kohdalla mulla taas on ongelma, että vain harvat haluavat olla ”vain ystäviä” ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.