Hae
Queen of Eve

24 KYSYMYSTÄ JOULUSTA

Santa Claus Is Comin’ to Town

Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä ja joulukausi on virallisesti avattu! Sen kunniaksi ajattelinkin tehdä heti alkuun tällaisen joulunavauksen blogissani. Bongasin Diiskuneiti -blogista ihanan joulupostauksen joka sisältää kysymyksiä joulusta ja mun oli joulufanina aivan pakko tehdä tämä jouluinen kysymyspostaus itsekin (tosin hieman muokattuna).

Meillä pläjäytettiin joulu ihan täydellä höökällä käyntiin kun eilen illalla koristelin kuusta. Halusin, että kaikki on valmista joulukuun vaihtuessa ja saan perjantaina illalla nautiskella glögiä, viiniä, juustoja, pipareita, suklaata ja fiilistellä joulua ekan kerran ihan luvalla. Ensimmäinen kunnon joulusiivo tehtiin eilen mun mutsin kanssa Minnan kotiinpaluuta varten ja lattiat luututtiin kiiltäviksi. Sohvien päällysetkin pesin ja nyt täytyykin vahtia noita elukoita kunnolla, koska toisella tytöistä on juoksut. Onneksi on nuo viltit joilla voi sohvia suojella…

Joka tapauksessa nyt on koti valmiina joulun vastaanottamiseen ja hiljakseen tässä nautitaan aattoa odotellessa. Mun mielestä joulukuu on ainoa hyvä talvikuukausi ja se talvikuukausista parhain, ja nyt saakin nautiskella vuoden satumaisimmasta ajasta. Luntakin täällä Helsingissä on yrittänyt sadella pitkin päivää, vielä kun saisi valkean joulun olisi niin ihanaa!

Mutta mennäänpä nyt niiden kahdenkymmenenneljän jouluisen kysymyksen ja vastauksen pariin!

On joulun aika, mitä luet?

Mä ostan jouluna jonkin verran jouluaiheisia aikakausilehtiä ihan vain päästäkseni fiilikseen ja jo marraskuusta aloin seuraamaan taas Facebookin ”Sydämeeni joulun teen” -ryhmää. Niitä päivityksiä lueskelen päivittäin ja saan hyvää joulumieltä ja ideoita.

Suosikki jouluelokuva?

Apua! Tämä on todella paha kysymys koska niitä on m o n t a! Yleensä joulukuun aikana katselen noin 10-20 joululeffaa ja niitä on tosi vaikea laittaa järjestykseen. Ehkäpä voisin tässä yhteydessä mainita aikuisille sopivan vuonna 1989 tehdyn ”Joulupuu on kärvennetty” -elokuvan (National Lampoon’s Christmas Vacation) joka kertoo Clark Griswoldista ja hänen perheensä jouluvalmisteluista ja sekoiluista kun liuta sukulaisia tuppautuu kutsumatta yllätyskylään. Myös ”Skipataan joulu” (Christmas with the Kranks) on kiva jouluaiheinen leffa ja samoja elokuvia katson yhä uudestaan ja uudestaan.

Missä vietät mieluiten pyhät?

Vanhempieni eli äitini ja isäpuoleni kanssa ja koirat mukana. Nyt kun vanhempani asuvat samassa kaupungissa niin jouluaattona vietetään varmaan alkupäivä heillä ja syödään ja illaksi sitten meille nauttimaan yhdessäolosta, syömään herkkuja, avaamaan lahjoja jne. Joulupäivänä sitten itse menen taas vanhemmilleni koko päiväksi rentoutumaan, tapaninpäivänä ehkä kotosalla. Vielä ei ole mitään lyöty täysin lukkoon.

Lempi joululaulu?

Näitä laulujakin on monta. Rakastan joululauluja ihan yli kaiken ja jouduin taistelemaan koko marraskuun etten olisi soittanut niitä koko ajan. Suomenkielellä esitetyistä ”Sydämeeni joulun teen” ja ”Sylvian joululaulu” on varmaan ne kauneimmat ja tuo paljon muistoja lapsuuden jouluista mummolassa. Myös ”Varpunen jouluaamuna” on ihana. Englannin kielisistä ”White christmas” on mun suosikkini. Tätä postausta kirjoittaessani taustalla soi Michael Bublén Christmas Special kokoelma.

Milloin avaatte lahjat?

Aattona myöhemmin illalla. Ei koskaan ennen klo 18.00, eli ensin syödään. Lahjojen avaamisen yhteydessä nautitaan yleensä pientä naposteltavaa, viiniä, olutta, glögiä, suklaata, pipareita, juustoja, pähkinöitä jne. Sitten rauhaksiin jaetaan lahjat, availlaan ja ihastellaan.

Osaatko nimetä kaikki joulupukin porot?

Suomalaisessa joulussa ei taida oikein muita poroja olla kuin Petteri Punakuono, eli niitä kaikkia nimiä en kyllä muista mitä jenkkijoulussa on. Yksi oli ainakin Vixen ja joku oli Comet… Rudolph on Petteri!

Mitä joulun traditiota odotat eniten tänä vuonna?

Ennen jouluaatto alkoi aina Joulupukin kuumaa linjaa televisiosta katsellessa ja kuunnellessa kun pienet lapset tohkeissaan sinne soitteli, toivoi lahjoja ja lauloi pukille. Edesmennyt joulupukkia esittänyt Kosti oli ihan paras joulupukki ikinä. Traditioita on monia silti, usein vanhempani haluavat nähdä joulurauhan julistuksen, ja televisiosta tulee Samu Sirkan joulua ja Lumiukko. Ehkä se jouluruoka ja illan rauhoittuminen on kuitenkin kaikkein parasta.

Oikea vai muovinen joulukuusi?

Muovikuusi on ollut vuosikausia ihan siitä syystä, että haluan nauttia kuusesta pitkään. Aito kuusi ei taida hengissä pysyä 1.12 lähtien sinne loppiaiseen asti, vaan sitten voisi laittaa kuusen vasta aatonaattona joka on mun makuun ihan liian myöhään. Nyt emme oikeaa kuusta voisi ottaakaan kun meillä on kaksi koiraa ja kissa. Kissa syö tuota muovikuustakin ja oksentelee, joten voi vaan kuvitella miten kävisi oikean kanssa.

Kaikkien aikojen suosikkisi jouluherkuista?

Tuuvinki eli imelletty perunalaatikko tai bataattilaatikko ja säilykeherneet. Nam! Rakastan!

Rehellisesti: kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?

Kyllä paras tunne on lahjojen antaminen toisille. Itsekin toki tykkään saada lahjoja, mutta jos pitäisi valita vain toinen niin kyllä se antamisen ilo on mulle se isoin juttu.

Oudoin saamasi lahja?

Eräältä entiseltä kumppanilta saatu huovasta tehty tonttulakki johon oli isolla painattanut jossain firmassa tekstin ”Tonttu-Torakka” joka oli sellainen joulukuun ajan ollut insidevitsi mun joulutohinoihin liittyen. Tämä oli yksi monista hänen lahjoistaan ja aikamoinen läppä, naurettiin pitkään sille aattonakin ja olin se tonttulakki päässä.

Millainen lahjojen paketoija olet?

Lahjojen ulkonäkö on mulle usein aika tärkeässä osassa enkä hyväksy mitään rumia ja räikeitä monivärisiä papereita kun käärin lahjoja, vaan paketoin mieluiten yksivärisiin ja tyylikkäisiin papereihin. Yleensä mulla on teemaväri minkä mukaan laitan.

Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?

Mä en omista yhtään sellaista vitsikästä jouluaiheista vaatetta, eli menen ihan jossain kivoissa joulua varten hankituissa vaatteissa. Juhlavammin syömisen ym ajan, ja sitten ihan tavallisesti muuten. Asussa missä on mukava olla, se on tärkeintä.

Ihanin joulumuistosi lapsuudesta?

Kaikki! Joulut on olleet joka vuosi mun elämän parasta aikaa ja lapsuusmuistoja jouluista on ihan hirveesti. Ehkä ihaninta oli ne tietyt pienet asiat: Nukuin mummolan vintissä ja sieltä aamulla alas laskeutuessani soi radiossa Varpunen jouluaamuna ja mummo oli keittänyt joulupuuroa. Päivän mittaan kävi paljon sukulaisia tuomassa ja hakemassa lahjoja, juomassa glögiä ja konjakkia ym. Sitten mentiin joulusaunaan ja kellarikerroksessa tuoksui kinkku. Joulusaunan jälkeen syötiin ja lähdettiin iltakirkkoon ja haudoille. Koko päivä oli pitkää odotusta siitä että joulupukki tulee tai pääsee avaamaan lahjat. Ihanaa!

Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?

Varmaankin lapsena, mutta ei tämä tainnut olla meillä mikään erityinen traditio. Muistan, että näitä kauniisti koristeltuja piparkakkutaloja ollaan ostettu koristeeksi jostain myyjäisistä, eikä niitä kyllä syöty kun pölyttyivät.

Suosikkipuuhasi joululomalla?

Jouluohjelmien-, ja leffojen katsominen, kirjojen lukeminen, kynttilänvalossa villasukissa sohvalla loikoilu ja läheisten kanssa rupattelu. Se kiireetön oleminen ja hyvin syöminen on varmasti mukavinta puuhaa.

On jouluaatto, mitä kupissasi on?

Missä kupissa? Mukissako? Vaaleaa glögiä ehkä, tai mintulla terästettyä kaakaota kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla.

Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?

Äiti <3

Mitkä värit tekevät joulusi?

Valkoinen ja hopea tai kulta.

Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat vuosittain?

Hmm… No ainakaan meillä ei ole joulupöydässä sitä limaista lipeäkalaa!

Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?

En ole, mutta kyllä mä voisin viettää joulua ulkomailla. Ainoa vaan on se, että sitten se pitäisi olla joku luminen kohde. Vaikka Aspeniin upeaan mökkiin joka on koristeltu valmiiksi, eli lottovoittoa odotellessa ;) Mihinkään helteiseen paikkaan ei huvittaisi lähteä, kyllä se lumi kuuluu jouluun vaikkei sitä välttämättä eteläisessä Suomessa olekaan.

On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?

Säilykeherneitä, sienisalaattia, graavilohta, tuuvinkia tai bataattilaatikkoa, kermaista rusinatonta maksalaatikkoa, makaronilaatikkoa (pennepastalla ilman jauhelihaa), lanttulaatikkoa, karjalanpaistia, kinkkua/kalkkunaa ja sinappia.

Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?

Ehdottomasti valkoiset! Värikkäät ei missään nimessä ole mun juttu :D

Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?

Jouluaatto on se mitä odotan eniten, koska siinä on sitä tiettyä taikaa

Tähän loppuun haluan vielä jakaa juuri julkaistun coverin ”Tulkoon joulu” laulusta jossa kaverini Jukka (aka Pajari) esiintyy Tia Kiurun kanssa duettona. Kaunis esitys <3 Kannattaa kuunnella!

♡ SEURAA MINUA ♡

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.