Hae
Queen of Eve

Illanviettoa pirtutrokareiden vanavedessä

Illanviettoa pirtutrokareiden vanavedessä

Royal Line risteily. Viinan salakuljetus ja kotipolttoisen tekeminen. Nämä oli illan aiheena. Nyt varmaan mietityttää että miten nämä kaksi asiaa liittyy toisiinsa? No, minäpä kerron.

Elokuun ensimmäisen päivän ilta alkoi kivoissa tunnelmissa, kun ystäväni Carolinen kanssa saavuttiin puoli kuuden maissa Helsingin Kauppatorille ja Kolera-altaan kupeeseen odottelemaan Royal Line risteilyä ajavaa M/s Nataliaa saapuvaksi satamaan ja poimimaan meidät illallisristeilylle.

Olen aiemminkin kertonut blogissani käyneeni kesäisin  erilaisilla sightseeing-kiertoristeilyillä, ja nyt sain mahdollisuuden päästä tutustumaan millainen on 2,5 tunnin pituinen, Helsingin itäisessä saaristossa seilaava Kieltolaki-risteily.

Mun mielestä keväisin, kesäisin ja syksyisin nämä erilaiset risteilyt ovat ihan huippua ajanvietettä: olipa sitten itse helsinkiläinen tai muualta pääkaupunkiin matkustava, niin Helsingin ihaileminen mereltä käsin ja merellinen ilmapiiri aalloilla lipuen on varsin kivaa puuhaa. Royal Line risteily, oli se sitten pikainen kiertoajelu tai pidempi illallisristeily on varsin varteenotettava vaihtoehto kun miettii kivaa tekemistä Helsingissä.

Me ollaan Carolinen kanssa tutustuttu naapureina ja koirien kautta, ja aika paljon istuskeltu koirien kanssa puistossa ja myöhemmin myös toistemme luona kyläillen. Oli siis tosi kiva että päästiin tekemään jotain ihan erilaista ja ilman koiria, meille aika ennenkuulumatonta.

Stig ombord!

M/s Natalia on kolmikerroksinen laiva jonka alimmassa kerroksessa on ruokailusali, keskikerroksessa baari, ja yläkerroksessa kattoterassi. Laivaan sisälle päästyämme meidät ohjattiin suoraan meille varattuun pöytään joka oli todella kauniisti katettu ja aseteltu. Ruokasali kokonaisuudessaan oli todella viihtyisästi sisustettu valkoisine pöytäliinoineen ja punaisine yksityiskohtineen.

Kieltolaki ja pirtun trokaus näkyi hyvin laivan sisustuksessa, menussa ja juomalistassa. Risteilyn aikana saatiin kuunnella mielenkiintoista tarinaa viinan salakuljettamisesta ja kotipolttoisen tekemisestä Suomen kieltolain ajalla 1919-1932. Siinä tuli samalla ihan vahingossa opittua kaikenlaista menneistä ajoista, ja peltikattojakin tulee katseltua ihan eri tavalla.

Me ei kuitenkaan ihan täysin lähdetty pirtutrokareiden vanavesissä kulkemaan että olisi tilattu kaffeplöröä tai rohkaisuryyppyjä, vaan sivistyneesti hienojen naisten tapaan tilattiin pullollinen valkoviiniä.

Kieltolaki-risteilyllä on mahdollisuus illallistaa monella eri tavalla, ja laivan kokki valmisti todella maistuvia saaristolaisherkkuja. Alkupalapöytä olikin aivan veden kielelle tuova jo ihan yksistään, ja edullisimmillaan risteilyn saa pelkällä ”Salakuljettajan illallispöydällä” joka on siis käytännössä muiden, kalliimpien illallisten alkupalat noutopöydässä.

Tilattavissa on Algothin tai Pirtukuninkaan illallinen, tai vaihtoehtoisesti todella juhlava Pirtukeisarin juhlaillallinen, kukin omilla erilaisilla menu-vaihtoehdoillaan, pää-, ja jälkiruoka pöytiin tarjoiltuna.

Noutopöydän herkut olivatkin sitten todella maistuvia herkkuja, nam!

Silliä ja silakkaa, graavilohta, Tuomaan lämminsavulohta, savumuikkuja ja hapankermaa, pippuroitua naudan paahtopaistia, maalaispateeta ja pihlajanmarjahyytelöä. Isoäidin perinteisiä tillikurkkuja, ohra-papusalaattia, tomaatti-sipulisalaattia, marinoituja kasviksia. Vihreää salaattia, oliiviöljyä & balsamicoa, keitettyjä perunoita sekä runsas leipäkori ja voita.

Me Carolinen kanssa tykätään hyvästä ruoasta ja niinhän siinä kävi että tuli syötyä jo pelkkiä alkupaloja niin että napa rutisi…

Joten tukevahkon alkupalapöydän jälkeen oli pakko lähteä hieman ulos istuskelemaan ja fiilistelemään maisemia ennen kuin olisi pääruoan aika. Se olikin hyvä ottaa pieni happihyppely ja antaa ruoan lasehtia, sillä samalla sai ihailla upeita maisemia ja nauttia raikkaasta ilmasta.

Täytyy sanoa että on tuo Helsingin saaristo vaan niin kaunista katseltavaa, ja täynnä upeita huviloita. Ei sitä tajua ennen kuin itse lähtee merelle katsomaan kaupunkia ulkopuolelta, ihan erilainen tunnelma. Risteilyllä oli myös ulkomaisia turisteja ja huomasi että heille tämä oli erityisen erikoislaatuista. Niin sitä porukalla ihmeteltiin ruokalajeja kuin maisemiakin: harvan pääkaupungin ulkopuolella on samantien näin paljon kaunista luontoa.

Illan alkaessa hieman hämärtämään, oli aika siirtyä takaisin sisätiloihin ja pääruoan pariin. Tilaamamme menu oli Algothin illallinen, ja siinä pääruokana oli tällä kertaa ankankoipea, puy-linsseistä tehtyä muhennosta ja paistettuja herkkusieniä.

Suussasulavaa, ei voi kuin kehua!

Tämän tyyppistä ruokaa tulee ihan hävettävän vähän syötyä, joten ihan hyvä että joskus nautiskelee jostain oikeista makuelämyksistä eikä vain siitä perinteisestä pikaruoasta mihin ainakin itse tulee aivan liian usein sorruttua. Huomasi kyllä että ei ole mitään einestä tämä, vaan keittiömestari on oikeastikin keskittynyt siihen miten soppakauhaansa heiluttaa.

Pääruoan jälkeen olikin taas aika lähteä hieman jaloittelemaan ja kiertämään laivaa. Käytiin baarin puolella keskikerroksessa ja avonaisella takatilan terassilla taas vilvoittelemassa ja ihailemassa ohi lipuvia huviloita ja rantasaunoja, melojia, surffaajia ja purjeveneitä.

Kieltolaki-risteilylle pääsee mukaan ilman illallistamistakin, ja laivan baarissa olikin reippaasti monenlaista pientä snacksia tarjolla, eli siellä kyllä varmasti saa aikansa kulumaan.

Kun aloimme lipumaan takaisin kohti Helsingin keskustaa ja kävimme pyörimässä eri vierasvenesatamissa, oli samalla myös jälkiruoan aika. Voiiiii pojat… Tuota olisi voinut syödä enemmänkin!

Omenapiirakkaa ja vaniljavaahtoa aivan ihanilla murusilla ja pirtsakalla kastikkeella. Siinä oli kiva katsella citymaisemaa ja herkutella samalla.

Royal Line risteily

Algothin illallinen ja Royal Line risteily oli ihana tapa viettää aikaa ystävän kanssa ja startata kesän viimeinen kuukausi, se kuukausista parhain eli elokuu.

Jos risteily Helsingin edustalla ja pieni sightseeing-retki kiinnostaa, niin kannattaa tsekata Royal Line -risteilyjen eri vaihtoehdot täältä! Vielä on kesää ja syksyä jäljellä ja varmasti tällainen retki on monelta kokematta, joten vielä ehtii oikein hyvin :)

Kiitos Royal Line että saatiin olla mukana, varmasti nähdään vielä uudestaan!

Queen Of Everything Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *