Hae
Queen of Eve

Näen unta eksästä

Näetkö koskaan unta eksästä? Mä näen.

Eksiä mulla on useampikin, mutta suurimmaksi osaksi näen unta eksästä joka oli ns. ensirakkauteni. Näen siis unta eksästä jonka kanssa elin ikävuoteni 15-25, yhteensä 10 vuoden ajan. Olen miettinyt usein miksi ihmeessä näen unta eksästä josta olen eronnutkin jo iäisyys sitten. Lähes kaksikymmentä vuotta on kulunut siitä kun parisuhteemme päättyi, mutta aina toisinaan näen unta hänestä. Tai en ehkä juuri hänestä vaan siitä, että me edelleen ollaan yhdessä.

Monet asiat ovat niissä unissa muuttuneita ja erilaisia kuin todellisuudessa. Kun näen unta eksästäni hän ei välttämättä näytä samalta kuin silloin. Usein eksässäni on kuitenkin jotain samaa kuin ennenkin jotta tunnistan hänet samaksi, mutta totuus on siis muunneltua. Kun näen unta eksästäni, olen unessa aina alussa hämmentynyt. Olen hämmentynyt siitä, että miten me seurustellaan. Että hetkonen, onko tässä jokin erehdys? Onko mulla ollut muistinmenetys vai miksi yhtäkkiä havahdun tästä tilanteesta, aivan kun aikamatka nuoruuteen mutta samalla kuitenkin elämme nykyhetkeä. Olemme aikuistuneet ja ikääntyneet, emme enää teinejä tai nuoria aikuisia. Mutta sitten taas multa on kadonnut kaikki vuodet tästä välistä. En ymmärrä kokonaisuutta.

Kun näen unta eksästä ne ovat harvoin seksuaalisia

Pääasiassa uneni eksästä ovat suhteellisen neutraaleja. Ei erityisiä onnen tunteita, mutta on ihan kivaa. Tai sitten unessa tapahtuu jotain jännittävää tai mukavaa. Ne ovat aina ihan miellyttäviä unia, mutta eivät juuri koskaan seksuaalisia. En muista kovinkaan montaa kertaa, että näissä ensirakkauttani koskevissa unissa olisi ollut oikeastaan mitään eroottista. Jos niissä on tapahtunut jotain seksuaalista, on sekin ollut hieman kuin katsoisi tilannetta kärpäsenä katosta. Ihan vain sivustaseuraajana ilman mitään tuntemuksia. Sama kuin katsoisi jonkun lukevan kirjaa.

Sen sijaan muuten nähdessäni unta eksästä olen monien tunteiden valtaama, mutta pääosin ne ovat hämmennystä ja ihmettelyä. Yritän muistella miten olen päätynyt siihen tilanteeseen ja näytellä normaalia. Tuntuu, että usein seuraan tilanteita hieman jostain oman pääni yläpuolelta, kiinnostuneena odottamaan mitä mahtaa seuraavaksi olla tapahtumassa. Aivan kuin seuraisi jotain mielenkiintoista tv-sarjaa, ainoana erona että katselen omaa elämääni.

Miksen näe unta kaikista eksistäni?

Sitä en osaa sanoa… Jokainen eksäni on unissani vieraillut useammankin kerran, mutta juuri tämä ensimmäinen parisuhteeni ”kummittelee” unissani useammin kuin muut. Näen unta eksästäni ehkä kerran kuukaudessa, tai niin että ainakin muistan. Mistä sitä tietää vaikka näkisi useamminkin kun usein unet on unohtanut jo herätessään tai ainakin pian sen jälkeen.

Ehkä tämä parisuhde on vain vaikuttanut elämääni paljon, sillä se on ollut vahvana osana henkilökohtaista kasvuani. Olen ollut siinä teini-ikäisenä, aikuistumisen kynnyksellä ja nuorena aikuisena. Ollaan kasvettu siinä yhdessä ja erikseen ja koettu monenlaisia elämänvaiheita. Ehkä on ihan normaaliakin, että kymmenen vuoden pätkä elämää seuraa uniin väkisinkin aina välillä. Ei se minua haittaa, mutta joskus vain kummastelen asiaa ja taas se muistui mieleeni kun viime yönä näin elävästi unta eksästäni ja olin taas hämmentynyt miten ihmeessä olen unohtanut, että mehän seurustellaan!

Uni eksästä on hämmentävä kokemus, herääminen helpotus

En ole tutkinut unia tai niiden merkitystä sen kummemmin, mutta olen tehnyt omat johtopäätökseni unistani. Luulen, että näen unta eksästä juuri siksi, että kyseinen aikakausi on ollut niin merkittävässä roolissa elämässäni. Unissani esiintyvä hämmennys siitä, että edelleen seurustelemme on varmaankin merkki jostain muusta epätietoisuudesta, käsittelemättömästä tunteesta tai selvittämättömistä asioista oikeassa elämässäni unen ulkopuolella. Niin usein kuitenkin se yllätys ja hämmennys vallitsevasta tilanteesta ja unen todellisuus ja ristiriita oikeaan todellisuuteen on olemassa vahvana. Kerta toisensa jälkeen aina unessa ihmettelen sitä miten me seurustellaan. Koskaan seurustelumme ei ole minulle itsestäänselvyys ja normaalia.

Se, että näen unta eksästä aina toisinaan ei häiritse minua. Itseasiassa näitä unia on loppujen lopuksi aika viihdyttävää seurata, sillä niissä hauskasti sekoittuu menneet tapahtumat, mun toiveet ja haaveet, nykyhetki ja todellisuus. Osa asioista on voinut tapahtua, osa on kuviteltua. Se on sekoitus muistoja ja fiktiota.

Näen unia kaikista eksistäni aina toisinaan ja muutenkin elämääni vaikuttaneista ihmisistä, joten en pidä tätä järin kummallisena. Onneksi kaikista eksistä on hyvät fiilikset niin nämä uneni eivät koskaan ole painajaisia. Näettekö te koskaan unta eksistä?

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

4 kommenttia

 1. Julia kirjoitti:

  Mie näen unia exästä, ja juurikin siitä ensimmäisestä. Eikä yleensä mitään seksuaalista. Normaalia onnellista elämää. Sellaista ei mitään mieltäräjäyttävää mutta tavallista.

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Noniin, en siis ole ainoa, kiva tietää :) Ja just tuollaista aika tavismeininkiä itselläkin.

 2. Emmah kirjoitti:

  Mä olen pohtinut tätä samaa asiaa. Näen ajoittain yllättävän paljon unia exästä, jonka kanssa seurustelin ikävuoteni 17-24. Ja tuo tilanteen hämmennys ja ristiriitaisuus kuulostaa myös tutulta – kuten myös helpotus heräämisen jälkeen. Unet ei myöskään ole yleensä seksuaalisia ja jos unessa on jotain siihen viittaavaa, niin yleensä oma fiilis on vähän sellainen ”ei tän pidä mennä näin, äkkiä pois tästä tilanteesta”.

  Mutta muistan kuulleeni tähän liittyen ihan järkeenkäyvän selityksen, jota en tosin osaa ihan tarkasti toistaa. Kuitenkin ilmeisesti tuossa iässä jotkin tietyt osat aivoista ovat kehittyneet niin kohisten, että juuri tuon ajan tapahtumista on jäänyt tavallaan muita ikäkausia vahvempi muistijälki.

  • Eve / Queen of Eve kirjoitti:

   Ihan samoja fiiliksiä, just tuo et on häkeltynyt ja tietää ettei pitäis olla näin :D Kyllähän nuo pitkät suhteet etenkin tuona aikana kun itse on jotenkin kasvanut ja kehittynyt ihmisenä varmasti vaikuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *