Hae
Queen of Eve

Ärsyttävä blogimainonta


Muutama päivä sitten netissä lähti leviämään teksti ahneista bloggaajista jotka kerjäävät itselleen erilaisia hyödykkeitä ilmaiseksi. En linkitä alkuperäiseen juttuun mutta se löytyy surullisen kuuluisalta vauvapalstalta joka usein sisältää hyvin kohahduttavia keskusteluketjuja. Tässä aloituksessa jonkun yrityksen työntekijä hyvin rankoin sanankääntein arvosteli bloggaajia ja sitä kuinka he kerjäävät monien satojen eurojen edestä tavaraa blogiyhteistyöhön eikä firma oikeasti hyödy siitä mitenkään. Perässä oli tietysti aika isokin lauma luultavasti asiasta sen enempää tietämättömiä ja ehkä jollain lailla joistain bloggaajista ärsyyntyneitä anonyymejä naureskelemassa ja hihkumassa innoissaan sille kuinka älytöntä blogimainostaminen on ja miten se on vain huonoksi yritykselle. Muutama järjen äänikin ketjussa näytti olevan mutta pääpointtina pikaisella silmäilyllä oli jonkinlainen koko blogiskenen dissaus.

FitFashionilla Monna kirjoitti tosi hyvän vastineen blogissaan aiheesta, ja koska kirjoitus on varsin kattava, en ala samoja asioita rustaamaan uudelleen. Monnan vastineen tälle bloggaajien ahneudelle ja tyhjäpäisyydelle voit käydä lukemassa tästä: Puheenvuoro bloggaajien puolesta,  mikäli et ole juttua jo ehtinyt lukaisemaan. Mä en itseäni ehkä ihan ammattibloggaajaksi pysty tituleeraamaan sillä tämä ei ole kokopäivätyöni, mutta fakta on se että usein käytän tähän paljon aikaa, joten kyllä tämä kakkostyönä toimii normaalin päivätyöni ohella. Itse en usko sekuntiakaan että yritykset syytäisivät rahaa ja solmisivat yhteistöitä bloggaajien kanssa mikäli tätä markkinointikanavaa ei koettaisi hyödylliseksi ja se ei tuottaisi toivottua tulosta.

No entä tienaako blogilla? Kyllä, kyllä blogilla voi tienata mutta eikö sitten saisi? Pitäisikö bloggaajien käyttää vaikkapa se 10-20h viikossa blogeihinsa ihan pelkkänä hyväntekeväisyytenä, avata omaa elämäänsä ja yksityisyyttään, tuottaa materiaalia, niin kuvia kuin luettavaa ja uusia aiheita ja keskustelua ihan ilman minkäänlaista korvausta? Osa bloggaajista on kokopäiväisiä bloggaajia ja silloin etenkin työ on varmasti vielä suurempaa, vaikkei se toki lukijoille näykään muuten kuin tuotettuna materiaalina, juuri siinä että sinä pääset sitä blogia lukemaan ja niitä kuvia katselemaan. Jokainen blogillaan jotain tienaava taatusti sen ansaitsee, oli sitten kyseessä itse blogiportaalin kuukausipalkka, mainostulot, affiliatemainonta tai muut yhteistyöt. Jokaisen roposen eteen on tehty jotain, eivät ne vain itsestään ilmaannu.

Rahkariini, tomaatti ja leipä ostettu omalla rahalla. Piilomainontana Hackmanin veitsi ;) Ps: Minulle saa lähettää molempia.

Blogimainontaa on myös toisinaan kritisoitu ja jotkut lukijat kokevat sen ärsyttäväksi. Perusteena on ollut väitetty valheellisuus ja ahneus, se että bloggaaja haalisi itselleen yhteistöitä vain sen ilmaisen tavaran toivossa, tai valehtelisi tuotteen eduksi vain siksi koska sai sen maksutta. Näin omien tietojeni mukaan ei kuitenkaan tapahdu ainakaan minun tietämieni bloggaajien keskuudessa, enkä itse moista harrasta. Mulle tarjotaan yhteistöitä ja suostun niihin jos ne ovat mielenkiintoisia, tai sitten itse ehdotan yhteistyötä jollekin yritykselle koska koen että se hyödyttäisi molempia osapuolia. Saan myös blogini kautta joitain asioita veloituksetta itselleni testattavaksi, mutta niistä ei ole mitään kirjoituspakkoa enkä niitä ala kehumaan ilman perustetta. Oma tyylini on sellainen että jos joku kohta ei ole miellyttänyt niin sanon kyllä suorat sanat, on siitä yhteistyöstä maksettu tai ei. Kirjoittelen myös tosi paljon fiiliksistäni liittyen eri tuotteisiin tai palveluihin ihan ilman minkäänlaista muuta päämäärää kuin luoda juttua blogiin.

Mä itse olen varmaan täydellinen mainonnan uhri ja blogien lukijana (bloggaamisen lisäksi luen muiden blogeja) mua voi ohjailla kuin pässiä narussa, sillä on olemassa lukuisia tuotteita ja palveluita joita olen ostanut vain ja ainoastaan siksi että joku on kertonut niistä blogissa. Siinä missä joku toinen ärsyyntyy blogimainonnasta, mä innostun. Tutkin itse paljon blogeja ja luen todella mielelläni erilaisista palveluista ja tuotteista kokemuksia, en sinisilmäisesti vaan koen saavani niistä hyvää ja hieman erilaista tietoa kuin jostain netin bannerimainoksesta tai television mainoskatkolla näytetystä jutusta.

Mainoksen uhriksi heittäydyin minäkin, ja Jonna1983 kohahduttaneen Oletteko kuulleet Rahkariinista? -postauksen takia menin ja ostin Rahkariinia, mihin muuten en olisi kiinnittänyt varmaan mitään huomiota, ja btw, on muuten hyvää ;)

Mitä mieltä te ootte blogimainonnasta ja siitä että bloggaajat saattavat saada tuotteita kokeiluun, tai jopa palkkaa bloggaamisestaan?

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa

8 kommenttia

 1. sourcran kirjoitti:

  ihana postaus:D mä taidan olla vähän samanlainen siinä missä toinen ärsyyntyy mainonnasta, mä innostun:D

 2. Hanna kirjoitti:

  Tottakai blogit ovat myös hyvä kanava tutustua uusiin tuotteisiin ja miksei myös saleihin, lajeihin ym. Itse olen tosin hyvin kriittinen kenen suosittelemia asioita uskon. Joskus myös aivan tuulesta temmatut kokeilut ”kävin tänään suklaahieronnassa, näitä suositellaan otettavaksi kerran kuukaudessa, á 200 EUR” ovat todella typeriä lukea, kun voit itsekin arvata, ettei bloggaaja käytä kyseistä palvelua.
  Fitfashionilla monella bloggaajalla on hyvä oma tyyli ja mainokset eivät ole liian tyrkyttäviä. Tosin se ärsyttää, kun joku suuri firma jakaa 500 pussia reikäleipiä, joista jokainen misu sitten bloggaa. Mutta monestihan lukijat kyselevät itsekin, mitä meikkiä käytät, missä olet teettänyt ripset ym.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Hyviä pointteja! Tuo varmasti pistää silmään jos kymmenessä blogissa on samaan aikaan tai yhden viikon aikana kaikilla joku ”reikäleipäpussi” esittelyssä. Voipi tulla pieni ähky ja sitten jo lukijat alkaa skippaamaan postauksia kun katsoo että ”eikääh, nyt tuollakin on juttu reikäleivistä”.

 3. Terveelliset Herkut kirjoitti:

  Sama juttu, en ehdi kiertelemään kaupoissa saati selailla verkkokauppojen tarjontaa tämän tästä, että kyllä innostun bloggaajien tekemästä mainonnasta jos tuote osuu minun tarpeisiini, oli sitten kyseessä ruoka, vaatteet, sisustus tai muu. Näiden postausten perusteella myönnän myös ostaneeni monia tuotteita. Ei haittaa ainakaan minua!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mä en kiertele kaupoissa juurikaan, mutta nettikauppoja selaan paljon. Todennäköisempää kuitenkin on että jos pohdin jonkun tuotteen kohdalla, niin jos sitä on joku bloggaaja mainostanut niin ostan sen sitten. On myös tosi paljon juttuja mistä mä en tietäisi mitään enkä tajuais tarvitsevani ellei joku kertois niistä. Just Paunen-blogista löysin IHANIA sisustustauluja! Niistäkään tietäis mitään ellei olisi kirjoittanut.

 4. idaelisa kirjoitti:

  Ei muakaan blogimainonta häiritse. Jos on jotain joka ei kiinnosta, voin skipata sen osuuden tai koko postauksen. Musta blogimainonta on vaan hyvä juttu, kunhan bloggaaja tosiaan seisoo itse rehellisesti tuotteen takana!

  Mun koitaloksi ei nykyään koidu niinkään blogit, vaan FB-ryhmä Nordic Style and Beauty, sielä saa niin hyviä vinkkejä tuotteista, et muutamat jutut on sielä vastaan tulleiden juttujen myötä ostettua ja ostoslista senku kasvaa. :D Säki voisit tykätä tosta ryhmästä, liity jos et oo jo!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mä en skippaa edes koko postausta, mutta jos vaikuttaa tylsälle niin vain pikaisesti silmäilen ja katson kuvat. Tylsä tuote/turha juttu/minulle tarpeeton tavara jää kuitenkin ostamatta vaikka olisin jutun lukenutkin.

   Mä en tuosta FB-jutusta tiennytkään, pitää tsekata :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.