Hae
Queen of Eve

Kun on kuukautiset ja veri lentää

IMG_20170123_170303_resized_20170123_050528305Kuukautiset – Naisena olemisen huono puoli

Menkat. Monkut. Moonikset.
Hilloviikko. Öljynvaihtoviikko. Piinaviikko.
Puolukkapäivät. Rättipäivät. Kotkan veripäivät.
Kun punainen täti tuli kylään ja Japani liputtaa.

Kuukautisista ei voi sanoa että rakkaalla lapsella olisi monta nimeä, mutta niillä kuitenkin on. Itse olen aina sanonut kuukautisia tylsästi kuukautisiksi, sillä menkat tai muutkaan väännökset eivät vain istu suuhuni. Mua silti ehkä hieman huvittaa noi Kotkan veripäivät… Haha!

Anyway, kivointa olisi jos kuukautisista ei tarvisi puhua ollenkaan kun niitä ei olisi ollenkaan, mutta minulla kyllä on. Valitettavasti.

IMG_20170123_165845_resized_20170123_050416099

No entäs sitten ne mun kuukautiset?

Joskus nuorena parikymppisenä naisena syödessäni ehkäisypillereitä pääsinkin lähelle nirvanaa, sillä sain pidettyä useamman vuoden ajan kuukautiset lähes kokonaan poissa. Ne olivat silloin ”puolivuotiset”, koska usein söin kuutisen liuskaa putkeen enkä pitänyt taukoja joka kuukausi. Se lysti kuitenkin loppui aikanaan kun tiputtelua alkoi esiintymään eikä mikään estänyt tulevaa monsuunia (kirjaimellisesti). Nyt olen ollut ilman hormonaalista ehkäisyä jo noin viidentoista vuoden ajan, ja se on ihanaa ja vapauttavaa. Ainoana miinuspuolena koen kuitenkin sen että minulla on ne kuukautiset, ja ihan joka kuukausi.

Kuukautiseni ovat ailahtelevat, eikä etukäteen voi tietää mitä on tulossa. Joskus vatsaoireita on paljon, suolisto sekaisin pari ensimmäistä päivää, eivätkä kolme tamponia ja viisi sidettä päällekäin (okei ehkä vähän liioiteltua mutta u get the point) pidä minua 100% suojattuna, niin että voisin huoletta ilman ongelmia mennä töihin tai julkisille paikoille. Menemättä sen tarkemmin yksityiskohtiin, voin paljastaa joskus liukastelleeni omassa veressäni matkalla vessaan ja kaatuneni pahasti. Näky oli kuin Alibin kannesta.

Pääasiallisesti näiden kauhukertomusten ohella olen kuitenkin ollut tyytyväinen kiertooni ja siihen että usein meinaan jo unohtaa että kuukautisia on olemassakaan, ennen kuin ne taas tulevat. Hyvänä muistutuksena voisin kyllä pitää toisinaan leukaani ilmestyviä ihonalaisia järjettömän kipeitä hormonipaiseita, joita minun neuroottisena puristeluhimoisena on pakko ronkkia. Niitä puristellaan päiväkausia vaikka väkisin ja neulalla puhkotaan ulostulotiet ihon rusahdellessa ja veden lentäessä silmistä. Ah tätä naiseuden onnea.

IMG_20170123_170222_resized_20170123_050515103

Miksi mulla on aina ihme säkää kuukautisten kanssa?

Viimeisin hauskaakin hauskempi episodi oli viikonloppuna, kun ollessani töissä tuli sähkökatkos joka sulki kaikki valot, sähkölukot, järjestelmät ym tuntikausiksi. Eipä siinä muuten mitään, mutta voinette arvata millaista on taiteilla pilkkopimeässä vessassa kännykän valon kanssa, siteiden, tamponeiden ja käsisuihkun kanssa säheltäen…

Vinkkini kuukautisten ajalle

Buranaa, kuumavesipullo jalkoväliin ja kyljelleen tai selälleen jalat koukussa sänkyyn. Kuumavesipullon saa oivallisesti 1,5 litran muovisesta limsapullosta ja sen voi jalkovälin ohella laittaa myös alaselkään. Helpottaa kipuja ja jomotusta kotona ollessa.

Hyvää lukemista, leffaa ja ravitsevaa rautapitoista ja vitamiineilla kyllästettyä ruokaa. Tarpeeksi lepoa. Töissä tämä kaikki voi olla hankalaa mutta nää on ne parhaat mulle toimivat keinot.


Fiilaako kukaan mua? Onko teillä jotain hyviä vinkkejä, kokemuksia tai kertomuksia?

 

Queen Of Everything Instagramissa / Bloglovinissa / Facebookissa
Snapchatissa käyttäjätunnus queenofeve1808

13 kommenttia

 1. Emmi kirjoitti:

  Ihanaa, että joku kehtaa blogata näistä ja puhua asioista niiden oikealla nimellä. Itsestä tuntuu, että osa naisista häpeää puhua näinkin luonnollisesta asiasta ja vertaistukea saa lähinnä parhaalta ystävältä tai netin kauhukokemuksien paratiisista eli keskustelupalstoilta :D

  Itsellä tuo sama ongelma, että suojat ei tunnu riittävän ja menkkojen aikaan alkaa jo lähes ahdistamaan, kun tietää että kohta pitää lähteä töitä kohti tai julkisille paikoille. ??

  ”Helpottavaa” kuulla etten ole ainoa näiden ongelmien kanssa!

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Kyllä mä kehtaan, mutta en kyllä pidä kuukautisia hirveän mielenkiintoisena aiheena mistä aina jaksaisi jauhaa. Mut toisaalta, naisen elämään ne kuuluu aika monelle ihan väkisinkin, joten kyllähän niistä tulee tavalla tai toisella avauduttua.

   Pelottaa kyllä istua jollekin vaalealle tuolille, aina saa kauhulla odottaa onko jälkeä kun nousee ylös. Hrrr…

 2. Sarppa kirjoitti:

  Ootko kokeillut koskaan kuukuppia? Se on kyllä pelastanut mun kuukautiset kun ei ole tarvinnut pelätä että nukkuessa veri vuotaisi siteestä ohi lakanoihin! Kuukuppi on mahtava, ekologinen ja halpa! :)

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Oon kokeillut ja mä kyllä haluaisin sitä käyttää jos tuote toimisi mulla. Mä en voi käyttää kuppia koska tilavuus ei riitä, on erittäin sotkevaa ja pitäisi olla vaihtamassa todella usein. Töissä, julkisissa paikoissa ym tosi hankala. Plus, mulla kipeytyi paikat siitä, limakalvot ei tykännyt siitä ”alipaineesta” tms mikä tulee. Tai oli mitä oli, se kohta mihin reunat osuu tuli siis kosketusaraksi. Kuukuppi sopinee niukille/normaaleille kuukautisille, mutta ei valitettavasti riitä kaltaiselleni härän kurkusta vuotavalle :(

 3. Varpuslintu / viikarivartti.blogspot.fi kirjoitti:

  Hyvä postaus! Tykkään, kun aiheesta puhutaan. Siihen liitty edelleenkin ihmeen paljon tietämättömyyttä ja ties mitä kummallista vähättelyä ja kaikkea, joten on tärkeää pitää asiaa esillä. Itselläni on ihan kaameat menkat kerran kuussa, mutta onneksi ne ovat tosi säännölliset, ja nykyisellä kipulääkearsenaalillani pärjään jotenkuten. Kirjoittelin aiheesta blogiini syksyllä, kun Twitter kävi kuumana #kaameimmatmenkat-keskustelua: http://viikarivartti.blogspot.fi/2016/10/jihuu-kaameimmatmenkat-keskustelu-nosti.html

 4. Herkku kirjoitti:

  ”Oon kokeillut ja mä kyllä haluaisin sitä käyttää jos tuote toimisi mulla. Mä en voi käyttää kuppia koska tilavuus ei riitä, on erittäin sotkevaa ja pitäisi olla vaihtamassa todella usein. Töissä, julkisissa paikoissa ym tosi hankala. Plus, mulla kipeytyi paikat siitä, limakalvot ei tykännyt siitä ”alipaineesta” tms mikä tulee. Tai oli mitä oli, se kohta mihin reunat osuu tuli siis kosketusaraksi. Kuukuppi sopinee niukille/normaaleille kuukautisille, mutta ei valitettavasti riitä kaltaiselleni härän kurkusta vuotavalle :(”

  Mitä kokoa ja miltä valmistajalta kokeilit kuppia? Niitä on eri muotoisia ja kokoja. :) Minulla on Luneten pienin, mutta hyytymätekijä kun puuttuu vuodan kuin pistetty sika. Silti se riittää niin, että 11 päivän menkat saa melkein huomiotta pois (kivut eri asia, niihin auttaa kuuma kauratyyny ja kevyt liikunta). :) !

 5. Monsuuni kirjoitti:

  Moi!

  Hyvä kirjoitus! Itselläni myös todella runsaat menkat. Onneksi on kuukuppi! Melkein voi unohtaa voitavansa kuiviin :D Minulle sopii kuitenkin vain se isompi koko ”synnyttäneiden naisille”/15ml, koska pienempi vyöryy yli äyräiden alta aikayksikön (en ole synnyttänyt). Eri valmistajilla koot vaihtelevat huomattavasti. Kerran erehdyin ostamaan jonkin pikkiriikkisen ja sen jälkeen olen pitäytynyt Luneten koossa 2. Tyhjennettävä sekin max. 10h välein, koska sekin menee yli muuten, mutta pärjää sillä kuitenkin hyvin työpäivän/koko yön!

 6. A kirjoitti:

  Hei! Mulla niagaramenkat ja käytössä LadyCup kokoa L. Tuo kuppi vetää 34ml, riittää mulla ekoina parina päivänä kun 3-4h välein tyhjentää. Materiaali on todella pehmeää. Aikaisemmin oli käytössä mooncup, joka ei ollut niin vetoisa, eikä pehmeä, joten kupeilla on isoja eroja! Ei ole tarvinnut enää rättien kans pelailla, tamponit kun oli käytössä, isoimmasta tuli alle tunnissa läpi, että todella runsasta on vuoto täälläkin :(

 7. S kirjoitti:

  Luneten kuukuppi on ollu loistava, kakkoskoko käytössä ollu pari vuotta! Oli pelastus meikäläiselleki ku tamponi ja imukykyisin side ei auttanu mitään yhdessäkään. Vaihtovälit oli ihan naurettavan lyhyitä ja tamponit tuntu ihan paskalta paikoillaan. Välillä tuntu että sankollinen kolahtaa aina kerralla ja mihin se kerkiää imeytyä. Nyt voi treenata ja tehdä kaikkea mitä haluaa ihan huoletta eikä tarvi miettiä koska tarvii taas vessaan juosta. UImassaki oon ihan huoletta pystyny käymään :)

 8. Jenna / Pirtti kirjoitti:

  Onpa mainio blogi! Ihanan suoraa puhetta ja rehellistä tekstiä, tykkään! Löysin tänne vasta ja selasin jo vaikka kuinka pitkälle taaksepäin :) Erityisesti tämä kuukautisista kertova teksti oli ihan huippu, niin kovin vaiettu aihe se miten hankalat ne perkeleet voivat olla. Kirjoittelin asiasta joskus itsekin: http://www.lily.fi/blogit/pirtti/kaameimmatmenkat-ja-nolo-naiseus

  Valtaisat tsempit ruokarytmin ja -tottumusten etsimiseen! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *