Hae
Queen of Eve

Lentopelko ja matkustelu on vaikea yhtälö

Lentopelko ja matkustelu – Vaikea yhtälö

Kuten otsikosta voi päätellä, mulla on lentopelko. Jos tarkemmin asiaa avataan, en varsinaisesti pelkää korkeita paikkoja tai sitä että lentokoneeseen tulisi jotain vikaa ja se tippuisi, vaan enemmänkin lentokoneessa vankina olemista, sitä että olen jonkun muun päätösten alaisena ja joudun tilanteisiin joihin en voi itse vaikuttaa. Pahin tilanne lentämisessä on mahdollinen huono lentosää, enkä kestä ajatusta tuntikausien vellomisesta taivaalla ja 10 kilometrin korkeudessa olevaa vuoristorataa.

Turbulenssi eli ilmakuopat

En ole koskaan tykännyt huvipuistolaitteista enkä käynyt niissä koskaan lapsenakaan, ja laivalla oleminen on minusta kammottavaa. Olen risteillyt aikoinaan paljonkin ollessani lapsi, mutta tullessani vanhemmaksi on laivat alkaneet ahdistaa entistä enemmän. Veneily ja muu sellainen jossa aluksen voi ohjata maihin minun niin vaatiessani on täysin ok eikä kova merenkäyntikään haittaa, mutta iso risteilijä jossa voi istumisen sijaan liikkua ja kävellä, ja joka keinuu aalloilla ylös alas on mielestäni todella kamalaa. Lentokoneen kohdatessa turbulenttisen sään on valitettavasti sama asia edessä, enkä voi määrätä kapteenia vaihtamaan lentokorkeutta tasaisemmalle saati laskeutumaan, ja tällöin lentopelko saa minusta yliotteen.

Apua lentopelkoon

Ostin aikoinani lentopelkoa käsittelevän Paula Kinnusen kirjoittaman pokkarin Lentopelko hallintaan jonka luin läpi. Kirja on todella hyvä sellaisille ihmisille keitä itse lentäminen ja lentokoneen äänet, toiminnot ym epäilyttävät ja pelottavat. Minun kohdallani itse kirjasta oli jonkin verran hyötyä, mutta ei kuitenkaan täysin sillä en pelkää mitään ääniä tai sitä että kone tippuisi, minua vain yksinkertaisesti alkaa ahdistamaan siellä 10 000 metrissä jos tulee huono lentosää. Kun lentokone alkaa täristä tai vaappua nousee sykkeeni kahteensataan, hiki alkaa virrata, veri pakenee päästä, alan nieleskelemään ja paniikki valtaa mieleni.

Älä anna lentopelon pilata elämääsi

Mä olin joskus vuosikausia lentämättä oman lentopelkoni takia, ja koin etten saanut siihen tarpeeksi hyvää apua. Jotkut lukevat kirjan ja selviävät sillä, jollekin toiselle sopii konjakkiryyppy tai jokin yksittäinen alkoholijuoma joka rentouttaa tunnelmaa (varsinaisesti alkoholinkäyttöä ei lentopelkoiselle kuitenkaan suositella). Jotkut lentämistä kovasti pelkäävät käyvät myös lentopelkokurssin joka on aika tyyris, mutta siihen kuuluu myös lento joka suoritetaan kurssin päätteeksi. Näistä on monille apua.

Oma lääkkeeni lentopelkoon

Mun lääke lentopelkoon on todella yksinkertainen, ja suorastaan suututtaa ettei sitä kukaan oikein tuonut esiin ennen kuin itse tajusin siitä puhua. Se siis on lääke. Siis lääke. Ihan reseptilääke. Kirjaimellisesti lääke lentopelkoon on siis lääke. Kuinka yksinkertaista!

Itselläni lääkkeenä on ollut lääkärin kirjoittama 1-3kpl 5mg diapameja lennon aikana, ja ne ovat auttaneet loistavasti. Yksi ei itselleni riitä, mutta kaksi vie jo jännittyneisyyden pois ja kolmella olen ollut täysin rento, hyväntuulinen ja toimintakykyinen. Olen voinut nauttia maisemista (haluan aina istua ikkunapaikalla koska se helpottaa kun saa katsoa ulos ja ihastella kauniita pilviä tai maisemia), ja hyvällä tuurilla olen saanut myös nukuttua. Viimeisimmät lentoni Italiaan nukuin mennen tullen koko matkan, mutta herätessä olin ihan skarppi. Diapam ei välttämättä ole kaikkein parhain ratkaisu sen pitkävaikutteisuuden takia, joten jatkossa aion siirtyä kokeilemaan lääkärin suosittelemaa Oxamin-lääkettä jonka vaikutusaika on puolet lyhyempi.

Helpotus

Ilman lääkettä itse todennäköisesti alkaisin itkemään, kirkumaan, huohottamaan, huutamaan, ja saattaisin paniikissa alkaa tekemään jotain täysin päätöntä lentokoneessa, joten on järkevämpää ottaa lääkettä joka rauhoittaa mieltä sen verran ettei kone joudu tekemään pakkolaskua takiani enkä saa ikuista porttikieltoa lennoille.

Näin olen itse saanut ratkaistua lentopelkoni ja nykyään jopa rakastan lentämistä kun se ahdistus on saatu poistettua matkasta!

Onko lukijoilla lentopelkoa ja jos niin miten olette sen kanssa pärjänneet?

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

6 kommenttia

 1. Tiia kirjoitti:

  Ihanaa lukea tästä aiheesta, koska itselläni on todella paha lentopelko. En ole lentänyt yli 16 vuoteen ollenkaan ja olen yrittänyt työstää nyt muutaman vuoden ajan tätä pelkoa. Nyt olen sen kanssa siinä vaiheessa että enää pitäisi se lento varata, mutta hemmetti, kun pelottaa! :D Olen lukenut samaisen kirjan monta kertaa, käynyt lentosimulaattorissa ja siedättänyt itseäni lentokentällä. Tämä postaus kyllä rohkaisi taas paljon ja voisinkin kysyä noista lääkkeistä, koska vaikea kuvitella että ilman mitään uskaltaisin lentää. :D Ihanaa, että uskallat matkustaa pelosta huolimatta ja onnistuit rohkaisemaan ainakin mua! :)

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Kiva että rohkaisee edes vähän :) Minusta on ihan hullua pelätä ja ahdistua kun siihen voi saada apuakin. Lentämisestä tulee jopa mukavaa kun saa sen kontrolloimattoman pelon ja ahdistuneisuuden tunteen pois. Moni ketkä ottaa jtn rauhoittavaa eivät myöhemmin edes tarvi niitä, riittää pelkkä tieto siitä että niitä on saatavilla jos on tarve ja lääkepaketti laukussa riittää :)

 2. Anni kirjoitti:

  Itselläni on paha lentopelko enkä olekaan ollut lentokoneessa sitten lapsuuden. 12-vuotiaana lensin Yhdysvaltoihin ja takaisin, enkä muista että olisi pelottanut yhtään. Teini-ikäisenä se sitten alkoi ja sen jälkeen en ole matkustellut kuin kotimaassa ja laivalla Ruotsiin ja Tallinnaan.

  Olen miettinyt rauhoittavien kokeilemista, tai siis ilman niitä en kyllä uskalla koneeseen mennä, kun en halua saada siellä paniikkikohtausta. Testasitko annostelua ensin maassa vai otitko ekan kerran koneessa? Mietin vain, että jos ne eivät toimikaan toivotulla tavalla, niin mitäs sitten..

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mullakaan ei lapsena ollut mitään ongelmia ja matkustelin paljon lapsena ja nuorena, sitten teini-iässä ahdistus alkoi ja olin 10 vuotta matkustelematta sen takia. En testannut rauhoittavia ennen, otin sitten tunti ennen lentoa yhden, heti koneeseen mentyä toisen, ja sitten tuli vielä tunne että tarvitsen kolmannen joskus lennon aikana. Nykyään otan yhden ennen lentoa, ja koneeseen mentyä kaksi lisää. Tekee rauhallisen olon, tai jopa uneliaan. Toimintakyky silti pysyy eli en mä niistä mihinkään sekavaan oloon mene.

   Mielestäni tilanteen ulkopuolella niitä ei voi edes kokeilla, koska jos ottaisin diapamin vaikka nyt niin koska mua ei mikään pelota tai ahdista niin mähän vaan nukahtaisin. Kun tilanne on tosi jännittynyt niin ne sitten vie sitä pois. Jos yksi tai kaksi ei auta tarpeeksi niin sitten ottaa kolmannen, eihän siinä sen kummempaa. Neljä olen maksimissaan joskus ottanut ja sitten olen kyllä nukkunut kuin tukki, mutta herännyt heti jos tarvis on. 100% kaikilla ihmisillä rauhoittava kyllä rauhoittaa, eli sitä pelkoa ei ole :)

  • Maria kirjoitti:

   Mulla on hirveä lentopelko ja siihen Oxamin 15 mg lääkkeenä. Pelkäsin itsekin tuota ”mitä jos lääke ei toimi”, koska viimeisten vuosien aikana lennot ovat olleet yhtä helvettiä. Meinasin itkeä onnesta koneessa, kun huomasin että lääkkeen ottamisen jälkeen paniikkireaktiota ei normaaliin tapaan tullutkaan. Lääke ei siis vie toimintakykyä, mutta rauhoittaa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ainoana miinuksena on minulla jälkeenpäin tuleva huimaus, jota kestää 1-2 päivän ajan lääkkeen ottamisen jälkeen, mutta tämä on pieni miinus siitä, että saa lentää ilman jatkuvaa paniikin tunnetta.

 3. JR kirjoitti:

  1,5 mg xanoria toimi minulla. Kolmannen matkan jälkeen koko lentopelko hävisi kokonaan, en tarvitse enää lääkkeitä. Mukana kulkevat kuitenkin vielä taskussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *