Hae
Queen of Eve

Onneksi en ole dieetillä

Ei dieettejä, ei ruokarajoitteita, ei huolia, stressiä eikä ahdistusta

Dieetillä on tullut oltua aika monesti tämän elämän aikana, vaihdellen tuloksin. Yksi isoin asia mitä dieetillä ollessani on ollut, on ollut aina se kuinka vaikeaa ne omat ja erityiset ruoat on olleet raahata mukana tai sitten on täytynyt olla syömättä. Monet sosiaaliset tilanteet muuttavat luonnettaan ihan toisenlaisiksi jos joutuu kaivamaan sen kylman kanan ja parsakaalin minigrippussista. Toki taustoja ja elämäntilanteita on monenlaisia ja se tulee aina huomioida.

Mulla on ihan hirveä nälkä tätä kirjoittaessani ihan vain siksi, että katselen näistä kuvia ja muistan kuinka hyviä nuo ruoat olivat. Mä olen viimeisen kuukauden aikana käynyt todella monissa eri lanseeraustilaisuuksissa ja pr-tapahtumissa, ja kuten aiemmin kerroinkin täällä on niissä aika usein hyviä tarjoiluja. Siitä tulikin mieleeni kirjoittaa tämä juttu.

En voi muuta sanoa kuin voi että kuinka onnellinen olenkaan etten ole millään epämääräisellä dieetillä, en ikuisella laihdutuskuurilla (enää) eikä minulla ole mitään pahoja ruokarajoitteita tai allergioita (vihaamaani korianteria lukuunottamatta). Näin ollen mun ei koskaan tarvitse nyrpistellä tarjoiluille ja katsella kateellisena vierestä kun muut syövät, vaan saan nauttia tarjoiluista ihan täysin sydämin oman fiilikseni mukaan. Tällä en tarkoita sitä, etteikö kannattaisi katsoa hieman mitä syö tai että jonkun ruokavalion noudattaminen olisi typerää. Totean vain sen kuinka helppoa on kun ei ole mitään syytä miksi siitä, tästä tai tuosta pitäisi kieltäytyä.

Se että maistelee tarjoiluja on hyvä tapa suhtautua rennosti ruokaan

On ihan ymmärrettävää, että jos on jokin tavoite mielessä jonka saavuttaminen vaatii jonkilaista tarkkaa ruokavaliota, on sitä noudatettava. On myös ihan ymmärrettävää, jos omaa joitain ruokarajoitteita eikä sen takia voi tarjoiltua ruokaa nauttia. Mielestäni kaikkialla nykyään huomioidaan todella hyvin erityisruokavaliot ja niistä pyydetään ilmoittamaan etukäteen. On vegaania, on gluteenitonta, on laktoositonta. Jos dieettiisi ei kuulu jokin tietty tarjoiltu asia vaikka muuten sitä voisitkin syödä, on ihan järkeenkäypää jättää se väliin.

Silti mä huomaan, että elämä ilman minkäänlaisia pakkoaikatauluja ja ruokarajoitteita on aivan mielettömän rentouttavaa. Moni vuosikausia kello kaulassa harrastuksiin juossut ja sen takia monia asioita väliin jättänyt ei varmasti tiedä mitä se sellainen vapaus on. Ihan niin kuin ei tiedä sekään ihminen joka on kuljettanut eväspurkkeja paikasta toiseen tai istunut nälissään kokkareilla katsellen kateellisena kun muut syövät. Se vapaus on ihan mahtavaa! Toisaalta, minäkään en tiedä millaista on kun vatsalihakset näkyy tai pystyy juoksemaan 10km lenkin.

Tietystikään emme sellaista ihmistä voi nyt verrata joka joka kerta nauttii niistä ”pakollisista treeneistään” tai siitä kulloinkin menellään olevasta ruokavaliostaan, toisille kun juuri ne asiat tuottavat elämässä nautintoa. Silti en voi olla huomaamatta kuinka paljon rennompaa niillä henkilöillä on joilla ei tällaisia rajoitteita ole. He voivat halutessaan nauttia tarjoiluista ja osallistua elämässä paljon laajemmin eri asioihin koska eivät joudu luopumaan mistään.

Ei ole pakko olla dieetillä tai sitten vetää kaikki läskiksi ON/OFF

Tässä välissäkin on kuitenkin monenlaisia vaihtoehtoja ja välimallin ratkaisuja. Monet elää ihan normaalisti ilman sen kummempia hifistelyjä. Usein tilaisuuksissa joissa itse käyn, on varsin normaalia tai jopa terveellistä ruokaa. Aika harvoin on kyse mistään epäterveellisestä roskaruoasta (jos juuri koskaan), ja jokaiselle pitäisi löytyä jotain. Mikään pakko ei tietenkään ole syödä, mutta itsestäni on todella ihanaa kun mun ei tarvitse miettiä mahtuuko tämä ja tämä päivän kaloreihin ja mahtaako tässä olla nyt liikaa rasvaa tai hiilaria. Mun olo ei muutu järkyttäväksi jos syön jotain missä on sokeria, eikä huonommaksi jos maistan lasin skumppaa.

Itseasiassa, mä luulen että mun terveydellinen tila on vaan parempi mitä monipuolisemmin syön ja rennosti napostelen myös tarjoiltavia eri tilaisuuksissa pihtaamatta niitä itseltäni ja asettaen jotain kiellettyjen listalle. Se jos mikä on erityisen riskialtista etenkin syömishäiriöisille. Sitten sitä harmittaa myöhemmin kun taisteli kiusausta vastaan ja nälissään ahmii jotain ihan typerää rasvahöttöä kaksin käsin. Ehkä olisi kannattanut vain syödä pari bruchettaa ja katkarapucoctailrulla.

Jos olisin dieetillä olisi varmaan nämä kaikki menneet ohi

Lohta ja sitruunaverbenaa, mansikka-parsasalaattia ja pinaattivinaigrette, tomaatti-avokado kaurabruchetta sekä mustikkamousse kauracrumblella olivat viime viikollakin erään pr-tilaisuuden tarjoiluissa. Lisäksi oli raikkaita juomia, makuvesiä (vettä ja vadelmia, kurkkua, sitruunaa ym) sekä alkudrinkkejä.

Monelle ruoka on pelkkää polttoainetta ja jokin muu tavoite makua ja elämyksiä tärkeämpää, kuten hyvin tiedätte, en ole yksi heistä. Itse koen, että viime aikoina olen päässyt maistelemaan monia todella hienoja ruokia ja makuja joita en ole koskaan ennen maistanut ja se on tosi kivaa.

Rento suhtautuminen ruokaan ja sitä kautta parempien makujen, terveellisempien ruokien ja kauniimpien kattausten pariin käynee mun tieni!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *