Hae
Queen of Eve

Kauniisti katettua ei viitsi ahmia

Miksi pitää ahmia?

Tässä tehdessäni tutkimusmatkaa itseeni, olen miettinyt paljon syitä siihen miksi mun pitää ahmia. En nyt tarkoita mitään hallitsemattomia ahmimiskohtauksia (joista en ole kärsinyt pariin vuoteen), vaan pikemminkin sitä miksi on ylipäätään se tarve ahmia kaikki ruokansa. Miksi täytyy tunkea kaksin käsin ruokaa kitusiinsa ja ylensyödä? Miksei osaa pitää sopivia ruokailuvälejä vaikka tietää, että se ateriarytmi olisi tärkeää ahmimisen kontrolloimisessa? Miksi pitää ahmia jotain hiilaripitoista ja rasvaista aina, eikä koskaan mitään ihana ja freesiä?

Ahmiminen on tunteisiin pohjautuva tapahtuma

Tiedän kyllä, että ahmimishäiriö on se joka aiheuttaa halun ahmia. Tiedän myös ne asiat, mitkä itselläni ovat ahmimishäiriön taustalla ja mikä aiheuttaa tunnepohjaista syömistä. Ne on niitä samoja asioita mitkä joillain toisilla aiheuttaa juomista, huumeiden käyttöä, itsetuhoista käyttäytymistä tai vaikkapa masennusta. Tämä on vain se mun tapa selvitä elämästä, tylsyydestä, ahdistuneisuudesta, väsymyksestä, pettymyksistä, vastoinkäymisistä, suruista, iloista, ihan mistä vain. Mutta eniten mua kiinnostaa se, millä tavalla voisin yrittää hieman huijata itseäni. Selviytymiskeinoja tähänki vikaan voi keksiä vaikka kuinka monia ja luulen, että tämä on yksi ihan toimiva jos sitä vaan jaksaa noudattaa.

Ahmimista, tai oikeastaan mitä tahansa ruokailutapahtumaa minulla edeltää aina nälän tunne, eikä minkä tahansa nälän, vaan sellaisen nälän jonka olen päästänyt aivan liian pitkälle. Ateriarytmin puuttuminen onkin yksi isoin haittatekijä ahmimishäiriön hoidossa, sillä jokainen varmasti tietää millaista on olla nälässä ja sitten saada ruokaa… Sitä lähtee monella häiriöttömälläkin mopo käsistä ja mätetään ihan yli omien tarpeiden. Myös ne halut ja himot ovat nälkäisenä todella vääristyneitä. Tekee mieli kaikkea energiapitoista, rasvaista, suolaista, makeaa. Jotain kunnon kalori-, ja hiilaripommia.

Vaivalla valmistettua ei halua ahmia

Olen huomannut, että mikäli panostan ruoanlaittoon ja myös sen esillepanoon, on todennäköisempää, että nautiskelen ruoan normaalisti enkä ylensyö. Syön rauhallisemmin, pureskelen ruokani kunnolla, en kiirehdi vaan keskityn itse tapahtumaan, makuihin ja tuoksuihin ihan erilailla. Tämä onkin aika mieletön oivallus josta mun kannattaa napata kiinni, sillä kukapa ei haluaisi herkullista ruokaa ja kauniita annoksia?

Usein sitä vaan mättää kitusiinsa ties mitä epäterveellistä ihan vain siksi koska on niin hemmetin nälkä. Ei siinä kiireessä ehdi alkaa miettimään kivoja kattauksia tai asetella ruokiaan. Eikä kiinnosta paljon mikään muukaan, kun on vain saatava nopeasti jotain millä saa energivarastonsa tankattua. Jännä juttu, kuinka siitä ruokailusta kuitenkin nauttii niin paljon enemmän silloin, kun se ateria on vaivalla valmistettu, kauniisti katettu ja täynnä erilaisia makuja.

Suunnitelmallisuus rajoittaa tunnetta ahmia

Olen toitottanut tätä sata kertaa kuitenkaan koskaan kunnolla ottamatta siitä koppia. En tiedä kuinka hyvin onnistun, mutta aion taas yrittää. Olen niin hyvin tehnyt nyt 1+1=2 laskuja, että niitä on suhteellisen helppo noudattaa ainakin teoriassa. Ravintolassa syödessä kaikki menee hyvin ja silloin kun joku muu kokkaa ja tarjoilee. Kun vastuu siirtyy itselleni, ei laiskuuteni meinaa millään venyä siihen kaikkeen ja alan oikomaan. Nopeita ruokia, mikrovalmista, pakastepizzoja.

Mutta nyt tein jo hyvän käännöksen kun ostin viime viikolla vain vähän tavaraa jääkaappiin. Realia, aamupalajuustosiivuja yksittäin pakattuina, paketin kinkkua. Kurkkua ja tomaatteja. Bataatti-, ja kanakeittoa. Tuoremehua. Kiivejä ja marjoja. Turkkilaista jugurttia. Kananmunia. Hyvin yksinkertaisia asioita, mutta terveellistä normaalia ruokaa. Sellaista mitä pitäisi olla helppo valmistaa ja jota ei mene niin paljoa hukkaan. Ja hei, tää loppuviikko meni hyvin. Söin jopa paketin leipää ja ostin uuden. Yhtään ei mennyt roskikseen! Se jos mikä on edistystä, että ihan oikeasti myös syön ostamani ruoat enkä syö jotain siinä sivussa. Vain otettu lääke auttaa jne. You know the drill ;)

Kuvat Unsplash.com

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *