Hae
Queen of Eve

Vielä pari sanaa lentomatkustamisesta

Vielä pari sanaa lentomatkustamisesta

Viime viikolla sain soiton YLE TV1 Sannikka & Ukkola -ohjelman Sanna Ukkolalta kun hän pyysi mua perjantai-iltaiseen tv-lähetykseen puhumaan lentomatkustamisesta. Kutsu tv-ohjelmaan perustui useisiin matkustamiseen liittyviin blogipostauksiini, mm. suht tuoreeseen kirjoitukseen Lentäminen saastuttaa mutta en aio lopettaa. Olin estynyt osallistumaan ohjelmaan sillä perjantai meni muissa työhommissa, käynnissä kun olivat Matkamessut jossa kävin töiden puolesta tekemässä juttua mielenkiintoisimmista matkailualan yrityksistä.

Suosittelin ohjelmaan kuitenkin toista bloggaajaa jolla varmasti on mielipiteensä sanottavana mikäli vain paikalle pääsee saapumaan. Niinpä perjantaisessa tv-lähetyksessä nähtiinkin entinen A-lehtien aikainen kollegani Ulla-Riitta Koskinen, eli monille tuttu Umppu. Jakso jossa käsitellään lentomatkustamista löytyy Yle Areenasta ja voit katsella sen täältä: Onko lentäminen yksi perisynti?

Kuinka paljon siItä lentomatkustamista VOI SYYTELLÄ?

Lentomatkustamisesta on kieltämättä tullut hyvin lyhyessä ajassa yksi perisynneistä tai ainakin joillekin ihmisille siihen rinnastettava asia. Jos mitään muuta ei enää keksi, on hyvä arvostella ihmisten lomamatkoja ja mahdollisia lentoja. Ymmärrän täysin lentomatkustamisesta aiheutuvat päästöt ja ilmastovaikutukset, mutten ymmärrä sitä kuinka paljon asialla syyllistetään. Tämä asia ei voi kaatua yksittäisten ihmisten harteille niin, että lentomatkustamisesta seuraa syyllistäminen ja kivitys.

Niitä syyllistämisen arvoisia asioita on paljon muitakin, kuka nyt mitenkin asioita haluaa tarkastella. Ja sitten on edelleenkin niitä mistä ei saa edes ääneen puhua (Psst! Tärkein ekoteko on tabu josta ei saa puhua). Mielestäni ketään ei kuitenkaan pitäisi syyllistää millään aiheella, vaan ennemminkin kannustaa niihin tekoihin joita jo tekee ja arkipäiväisiin asioihin joihin jokaisella on mahdollisuus osallistua. Pienistä pisaroista se valtamerikin syntyy eikä joidenkin yksittäisten lomamatkailijoiden lennoista voida tehdä niin isoa numeroa joka ohittaa muiden maiden päästöt yhteensä.

Tällaisiin ohjelmiin osallistuminen ja julkisen työn tekeminen on toki aina oma valinta. Näistä saattaa poikia elämään paljon hyviä asioita, mutta myös niitä varjopuolia. Sitä helposti asettaa itsensä ulkonäköineen ja persoonoineen kaikkien arvosteltavaksi. Nykyisin vielä rankemmin ja ruodittavana saattaa olla koko elämä aina kulutustottumuksista kierrätykseen ja sellaisiinkin asioihin joita ei erikseen halua edes tuoda esille.

AION JATKAA LENTOMATKUSTAMISTA – MUTTA SUOSIA ENEMMÄN MYÖS KOTIMAAN KOHTEITA!

Mun osalta yritän ehkä miettiä jatkossa enemmän sitä, etten tekisi niin usein lyhyitä lomamatkoja ja lentelisi ympäri Eurooppaa turhan useasti. Tarkoitan siis sitä, että yhden vuoden aikana ei ehkä ole pakko käydä sekä Lontoossa, Pariisissa, Roomassa, Budapestissä, Prahassa jne. Voi olla mahdollista että näin tapahtuu, mutta yritän ainakin miettiä sitä ja mahdollisuuksien mukaan viettää reissussa kauemmin aikaa kerralla (kuten viimeksi olin kuukauden Espanjassa ja matkustin siellä eri paikkoihin).

Lämmön ja auringon perässä olen paljonkin, mutta jos ei nyt mietitä säätä vaan ihan muuten vain lomamoodia, niin pyrin jatkossa tekemään myös kotimaan reissuja. Ja mikä mielenkiintoisinta itselleni, kenties jopa ihan oman kaupungin sisällä.

#staycation kunniaan, vai miltä kuulostaisi hotelliloma ilman suurempaa matkustamista?

TSEKKAA AIEMPI KIRJOITUKSENI MATKAMESSUJEN MIELENKIINTOISIMMISTA YRITYKSISTÄ TÄÄLTÄ

Kuvat Unsplash

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Yksi kommentti

  1. Maarit kirjoitti:

    Kyllä se taitaa olla lihansyönti tuon lentomatkustamisen ja lasten hankkimisen kanssa aika samoilla viivoilla mitä tulee ekologisuuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *