Hae
Queen of Eve

Tärkein ekoteko on tabu josta ei saa puhua

Kiinnostaako sua tulevaisuus ja se millaisen maapallon me jätämme jälkeemme?

Onko sulla olemassa joku ekoteko jonka teet maapallon hyväksi? Yrität kierrättää? Minimoit ruokajätteen? Käytät ekosähköä? Vähennät autoilua tai olet jopa autoton? Ehkä alat vegaaniksi? Nämä on kaikki hienoja asioita ja auttavat päästöjen vähentämisessä, mutta ovat oikeasti aivan minimaalisia hiukkasia verrattuna siihen isoimpaan asiaan. Siihen mistä ei saa puhua, sillä tärkein ekoteko on edelleen tabu ja se suututtaa monia kuulijoita.

Tärkein ekoteko on lapsettomuus

Länsimaisen ihmisen paras ja tehokkain ekoteko on hyvin henkilökohtainen ja se on lapsettomuus. Kuulostaa karulle mutta se on kylmä fakta. Pienempi määrä lapsia on ylivoimaisesti tehokkain keino vähentää päästöjä. Yhden lapsen päästövaikutus teollisuusmaassa on 58,6 tonnia vuodessa. Kaikki muut tavat vaikuttaa omiin päästöihin ovat paljon pienemmässä mittaluokassa: esimerkiksi autoton elämä säästää vuosittain 2,4 tonnin päästöt, ekosähköön vaihtaminen 1,5 tonnia, lihaton ruokavalio 0,8 tonnia ja ruokajätteen vähentäminen ainoastaan 0,4 tonnia. Suomalaiset aiheuttavat vuosittain henkeä kohden keskimäärin noin yhdeksän tonnin päästöt. Siihen kun hankkii kaksi lasta, on oma päästövaikutus kasvanut 13-kertaiseksi.

Tästä ei varmasti monen ole kauhean miellyttävä keskustella, sillä halu saada lapsi ja lisääntyä on hyvin henkilökohtainen asia.

En tarkoita etteikö kukaan saisi tehdä lapsia ja nyt kaikkien olisi alettava lapsettomiksi

Tätä asiaa tulisi ehkä miettiä isommassa mittakaavassa. Voisiko se olla asia millä kantaa oman kortensa kekoon? Voisiko esim. adoptio olla yksi vaihtoehto, sillä maailmassa on jo olemassa paljon lapsia ketkä tarvivat rakastavat vanhemmat, kodin ja turvaa ja heitä syntyy koko ajan lisää. Toki ymmärrän myös halun hankkia biologisesti oman lapsen vaikkei itselläni sellaista ole koskaan ollutkaan.

Mä en voi hurskastella, että vapaaehtoinen lapsettomuus olisi omalla kohdallani jotenkin erityisesti ilmastonmuutosta ja maapallon tulevaisuutta ajatellen tehty tietoinen valinta, sillä niin se ei ole. Mä olen vapaaehtoisesti lapseton riippumatta siitä millainen tulevaisuus rakkaalla planeetallamme on, joten kovin paljon parempaa ihmistä en tällä valinnallani pääse esittämään. Kun kuitenkin tiedän sen olevan suuri ekoteko maailmalle niin voin olla iloinen omasta osallisuudestani. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nyt voisin sitten roskata ja kuluttaa senkin edestä, mutta kyllähän se merkitsee paljon kokonaiskuvassa.

Mitä kaikkea voikaan tehdä maapallon eteen, paitsi olla lapseton?

Mä en todellakaan oleta, että ihmiset nyt vain lopettaisivat lisääntymisen Suomessa ja muualla länsimaissa, mutta lisääntymistäkin voi olla järkevää punnita tarkemmin tulevaisuudessa. Jos kuitenkin lapsia haluaa niin sitten kannattaa todella ahkeroida tämän maapallomme eteen ja yrittää tehdä mahdollisimman paljon niitä pieniä ekotekoja joilla voi yrittää pienentää hiilijalanjälkeään ja sitä kuormaa mitä itse ja oma jälkikasvu maapallolle tuottaa.

Jonna kirjoitti mielenkiintoisia ajatuksia huolestaan maapallon tulevaisuudesta. Hän tekee paljon pieniä asioita ja yrittää opettaa niitä myös tyttärelleen jotta voi antaa omalle lapselleen huolettoman elämän ja puhtaan ilmaston, ruuan sekä veden ilman, että siitä tarvitsee taistella muiden ihmisten kanssa. Mä en itse ole niin optimisti ja huoleton (ihan rehellisesti sanottuna) että edes uskaltaisin enää lisääntyä. Näen maapallon tulevaisuuden post-apokalyptisten elokuvien maisemana ja tulevaisuuden henkiinjäämistaisteluna. En kestäisi ajatusta että mun lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset eläisivät sitä todellisuutta. Toivon kovasti ettei ihmiset tuhoa koko maapalloa elinkelvottomaksi kaiken elämän suhteen ja haluan olla kuvitelmissani väärässä.

Näistä raadollisista ajatuksista huolimatta pyrin kuitenkin vaikuttamaan asioihin jollain tavalla. Omasta mielestäni yksi helppo tapa on osallistua esim. hyväntekeväisyyteen sellaisten järjestöjen kohdalla ketkä tekevät työtä vaikuttamalla päättäjiin hallinnon ja lainsäädännön tasolla. Monet asiat ovat myös yksilönvalintoja, mutta mielestäni asiaa pitäisi tarkkailla juuri isossa kaavassa. Avohakkuiden rajoittaminen ja turpeen noston lopettaminen, soiden ja kosteikkojen hoito ja suojelu sekä erilaiset luonnon-, ja eläinten suojeluun panostavat järjestöt tekevät paljon työtä juuri näiden asioiden eteen. Heitä rahoittamalla voi saada asiantuntevaa porukkaa tekemään sitä vaikuttamistyötä isommalla skaalalla ja on mahdollisuus saada kestäviä ja pitkäkantoisia tuloksia.

Näin ”kepeitä” ajatuksia tällä kertaa! Onko tämä aihe joka suututtaa sua vai koetko että tutkijoiden tehtävä onkin kertoa faktat välittämättä tunneasioista esim. lapsettomuudesta ekotekona?

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

19 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Jälleen kerran hyvä kirjoitus ja täynnä asiaa.

 2. Heli Heinonen kirjoitti:

  Tähän ei voi sanoa muuta kuin aamen!

 3. Mummeli kirjoitti:

  Olisi kiinnostavaa verrata lapsen aiheuttamia päästöjä hyvin köyhissä maissa ja hyvinvointivaltioissa. Toinen tabu on lemmikkien aiheuttamat päästöt ja ympäristökuormitus. Aika vähän löytyy näistä tietoja ja kommentteja.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Ne erothan on ihan mielettömät. Siihen juuri perustuukin se, miksei juuri länsimaisissa maissa ”kannattaisi” lisääntyä mikäli mietitään vain ilmastonmuutosta ja hiilijalanjälkeä. Muutenhan toki esim. Suomen syntyvyys on heikko ja siihen kannustetaan, mutta jos nyt puhtaasti mietitään ihan vain maapallon parasta niin silloin länsimaisten lisääntyminen ei ole hyvä juttu. Lemmikeistä on tehty myös laskelmia, isot koirat ainakin olleet vertailussa. Kyllä noistakin löytyy tutkimuksia jos jaksaa alkaa googlettelemaan :)

 4. Pekka kirjoitti:

  En näe aihetta tabuna, lapsettomuudesta puhutaan ja kirjoitetaan valtavasti. Pikemminkin kyseessä on muoti-ilmiö, jonka evoluutio hoitaa pitkälti kuntoon yhden sukupolven aikana.

  Ja suoraanhan lapsen ilmastovaikutusta ei pysty tietämään, se riippuu minkälaiset kulutustottumukset perheellä on. Keskimääräisellä vaikutuksella ei tältä osin tee mitään. Ja lapsestahan voi tulla tiedemies, joka ratkaisee koko ilmaston lämpenemiseen liittyvän ongelman. Eli en jättäisi tästä syystä tekemättä.

  Laiskuus, mukavuudenhaluisuus tai haluttomuus poistua mukavuusalueelta ovat sen sijaan hyviä argumentteja vapaaehtoiselle lapsettomuudelle. Itsekin jätin esim. opiskelut väliin tämän argumentin vuoksi, ja olen viettänyt todella mukavan elämän pleikkaria pelaten.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Hyviä pointteja sulla. Suoraan ei tietystikään voi laskea kun muuttujia on niin paljon, mutta jonkin mukaanhan se on aina ennustettava ja tutkijat on tehneet keskimääräisen kulutuksen mukaan ne ennusteensa. Lapsettomuus sinänsä on kenties yleistä, mutta aika harva sitä oikeasti ilmastonmuutoksen takia valitsee tai ekotekona, vaan juurikin henkilökohtaisista mieltymyksistä johtuen. Niin minäkin, ja sinäkin :)

 5. Emilia kirjoitti:

  Länsimaissa ei ole mitään tarvetta lapsettomuuteen, täysin naurettava väite kun globaalissa etelässä pusketaan lapsia hilpeällä volyymilla ulos. Eli jos nyt oletetaan ilmastonmuutoksen olevan ongelma, kannattaisi miettiä, mitä ylikansoitukselle voi tehdä siellä, missä sitä kohdataan.

  Täysin absurdia lukea yhä uudestaan ja uudestaan näitä ”liberaaleja” kannanottoja.

  • Mummeli kirjoitti:

   Hei Emilia, luepa Hans Roslingin kirja Faktojen maailma niin huomaat miten väärässä olet etelän ”hilpeässä lapsentekovolyymissä”. Ehdottomasti meidän olisi mietittävä omaa ja samaa kulutustasoa elävän maailman tekoja ilmastokaaoksen hallinnassa.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Tämä ei ole mun ”mielipide”, vaan tiedemiesten ja tutkijoiden tutkimuksen tulos. Ihan kylmää faktaa siis. Asiasta löytyy ihan mukavasti tutkimuksia ja perusteita sille miksi ei ole niin kuin ajattelet asian olevan.

 6. TK kirjoitti:

  Kiitos tästä, mahtavaa kun joku (muukin) sanoo tämän faktan ääneen!
  Jos niitä lapsia haluaa, voisi ihan hyvin miettiä adoptiota sieltä, missä on lapsia joilla ei ole muuten mahdollisuutta hyvään elämään.

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   Mä kyllä ymmärrän myös halun omille biologisille lapsille enkä tuomitse ketään vaikkei se oma valintani olekaan, mutta sanotaan näin että nykyisessä tilanteessa asioita kannattaa ehkä alkaa harkitsemaan ja katsomaan uudessa valossa.

 7. Mintsu kirjoitti:

  Aiheen vierestä mutta näytätpä kauniilta uudessa vaaleassa tukassa :) Olisi kiva lukea hiusprojektistasi jälleen.

 8. Pana kirjoitti:

  No on kyllä melko karua jos joku on edes halunnut laskea lapsista päästövaikutuksia. Puhutaan kuitenkin ihmiselämästä. Eikö sitten paras ekoteko jokaisen kohdalla olisi itsemurha..?

  • Eve / Queen Of Everything kirjoitti:

   No ei se ole mitenkään karua että lasketaan ihmisen päästovaikutukset kun me ihmisethän niitä just tehdään. Siinä se lapsienkin päästövaikutus tulee samalla. Tiede on tiedettä ja tutkimukset tutkimuksia, ja niitä pitää tarkastella ilman mitään erityisiä mielipiteitä ja tunnelatauksia ihan sellaisina faktoina. Eri asia onkin sitten kuinka voidaan niitä vähentää. Maapallon kannalta helpoin varmaan olisikin se kun ihmiset vaan puff katoaisivat. Saisi luonto ja eläimet korjaantua taas, mutta ei tässä nyt mihinkään jjoukkoitsemurhaan kukaan ole kannustamassa.

 9. Vela kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Itsekin olen vapaaehtoisesti lapseton.
  Pakko sanoa, toi vaalea tukka on sulle ihan nappi valinta! Näytät tosi nätiltä. Musta oli tosi jyrkkä verrattuna tähän raikkaaseen vaaleaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *