Hae
Queen of Eve

Somevaikuttajan tärkein tuki on toinen vaikuttaja

Somevaikuttajan ystäväpiiri koostuu usein sekä ”taviksista” että toisista vaikuttajista

Ensi viikolla lähestyvä ystävänpäivä mielessäni aloin pohtimaan ystävien merkitystä omassa elämässäni. Mulla on useita läheisiä ystäviä keiden kanssa voidaan puhua suoraan asioista ja ystävästä riippuen tehdä kaikenlaista. Mulla on ystäviä ihan sieltä ekalta luokalta lähtien (joidenkin kanssa ollaan oltu jopa tarhassa samaan aikaan) ja jotkut ovat tulleet sitten yläasteen, lukion ja jatko-opiskeluiden varrella. Myös työelämän kautta tulleita ystäviä ja kavereita on kertynyt etenkin aikuiselämän aikana. On monenlaista ystävää ja jokaisella heillä on tärkeä merkityksensä mun elämässä.

Somen parissa työtä tekevänä yllättävän suureen rooliin nousevat myös ne ystävät jotka eivät ole vain ystäviä, vaan alunperin töiden kautta tavattuja ihmisiä ja ala on meille yhteistä. Heidän eronsa muihin ystäviin on se, että he ymmärtävät ihan erilailla työhön liittyviä asioita. He ymmärtävät sitä mitä kukaan muu ei, eli tämän työn varjopuolia ja paineita. Ennen työasioista pystyi puhumaan käytännössä kaikkien ystävien kanssa, mutta nyt kun oma ala ja siinä tehtävä työ on niin erilaista, ei alan ulkopuolinen ihminen voi kaikkea ymmärtää etenkään ilman omaa kokemusta.

Kuvaaja Teemu Lehto

Somevaikuttajan paksu nahka ei ole itsestäänselvyys

Julkista työtä tekevänä ja sosiaalisessa mediassa itsensä tai oman elämänsä tavalla tai toisella brändänneenä on väistämätön tosiasia se, että aika ajoin joutuu kohtaamaan paljon kritiikkiä omaa olemustaan ja esilläoloaan kohtaan. Jos kritiikki olisi asiallista ja hyvin argumentoitua on se helpompi ottaa vastaan ja jopa hyödyntää osana omaa kehittymistä bloggaajana tai vloggaajana. Usein kuitenkin se saatu palaute koskee ihan kaikkea muuta kuin varsinaista työn laatua. Se palaute on 90% anonyymia ja tapahtuu erilaisilla internetin keskustelupalstoilla, FB ryhmissä ja puhelinapplikaatioissa. Pääpaino on usein somevaikuttajan persoonaan tai ulkonäköön painottuvana arvostelua joka joskus on suorastaan nettikiusaamista. Minusta on outo kuvitelma, että somevaikuttajan tulisi vain alistua kaikkeen kohtaamaansa huonoon käytökseen, niellä haukut ja valheellisten asioiden levittely ja itkeä itsensä hiljaa uneen lukiessaan mitä kaikenlaista hänestä sanotaan, ilman oikeutta puolustautua.

Somevaikuttajan tekemisiä ja tekemättä jättämisiä, sanomisia ja sanomatta jättämisiä, valintoja, ulkonäköä, parisuhteita, perhetaustaa ja kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä ruoditaan sumeilematta. Usein levitetään myös juoruja jotka eivät lainkaan pidä paikkaansa ja anonyymisti laitetaan liikkeelle erilaisia ikäviä syytöksiä tai oletuksia. Toisinaan jopa kaivellaan jotain mitä on sanonut viisi, kymmenen tai viisitoista vuotta sitten. Tehdään vaikka tikusta asiaa ja pyritään esittämään ihminen mahdollisimman negatiivisessa valossa. Somevaikuttajalla harvemmin on ”oikeutta” muuttaa mieltään tai kehittyä ihmisenä. Sekin on joko valehtelua tai feikkaamista. Aina teet väärin jonkun mielestä.

Joskus olen ottanut kantaa itseäni koskeviin keskusteluketjuihin ja vastannut asiallisesti lisäten oman nimeni loppuun. Olen halunnut antaa vastauksen johonkin asiaan ihmettelijöille, olla reipas ja rehellinen ja lähestyä ystävällisesti.  Sitä luulisi, että tällainen otetaan hyvin vastaan ja ajatellaan että wow, tuo on suoraselkäinen tyyppi kun itse tulee ottamaan osaa juoruketjuun jossa häntä haukutaan ja antamaan ne todelliset vastaukset asianomaiselta itseltään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Puolustautuminen tai asioiden oikean laidan selvittäminen saatetaan ampua alas välittömästi ja faktaan perustuva vastaus miinustaa pois keskustelusta (joissain palveluissa voi antaa alapeukkuja/downvotea kommenteille) jotta todellisuus ei tulisi esille. On hyvin yleistä, että keskusteluissa halutaan hiljentää asianomainen kenestä puhutaan pahaa ja jatkaa juoruamista. Jos jonkun muun kirjoittajan puolustava kommentti erehtyy joukkoon tulemaan, niin sekin miinustetaan tai vähintäänkin väitetään puolustajaa asianomaiseksi itsekseen. Tämän ilmiön voi todeta monessa paikassa. Positiivisuudelle ei haluta antaa sijaa.

Somevaikuttajan työ on jokaisen oma valinta, mutta se ei tarkoita sitä etteikö enää omaisi tunteita ja voisi loukkaantua

Itselleni on kehittynyt vuosien saatossa aika kova nahka, mutta en voi kieltää etteikö joskus olisi tuntunut todella pahalta lukea kaikkia niitä haukkuja. Kuinka olen kamala ihminen, täysi kusipää ja itseäni täynnä. Kuinka olen rikas ja hemmoteltu, muita hyväksi käyttävä feikkaava ihminen. Miten olen niin ruma ja lihava.  Joskus vuosikausia sitten mun oli tosi vaikea niellä tällaisia juttuja, sillä mulla on todella vahva oikeudenmukaisuuden tarve. Olen huono sietämään väärää informaatiota ja haluan aina puolustautua ja oikaista asiat. Ajan saatossa olen päässyt siitä yli ja vuosi-pari sitten lopetin pitkäksi aikaa kokonaan kaikenlaisten keskustelupalstojen lukemisen. Niin hirveän paha mieli niistä tuli. Nykyisin välttelen itseni googlaamista kuin ruttoa sillä en halua lukea niitä mahdollisesti ikäviä juttuja, tieto lisää tuskaa. Mutta siitäkin huolimatta vaikka somevaikuttajat eivät itse lukisi itseään koskevia juttuja niin monet heidän ystävänsä ja läheisensä lukevat. Sitä kautta ne usein sitten korviin kantautuvat. En tiedä kohtaavatko itse näitä juttuja kirjoittavat samanlaista kirjoitelua itsestään tai ovatko esim. koulukiusaamisen uhreja vai itse niitä koulukiusaajia, mutta selvähän on että jonkinlainen paha olo ja katkeruus siitä heijastuu joka sitten purkautuu tällä tavalla.

Monet negatiivisista asioista voimaa saavat ihmiset tuntevat ehkä jonkinlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta kun pääsevät haukkumaan ihmisiä anonyymisti eri paikoissa ja kenties saavat koottua samanlaisia negatiivisessa ilmapiirissä vellovia ihmisiä mukaansa. Se varmasti tuntuu hyvälle, että joku toinen vihaa samaa somevaikuttajaa ja pääsee purkamaan niitä tuntojaan. Iän ja elämänkokemuksen kasvaessa olen itse päässyt aika hyvin sisäiseen rauhaan sen kanssa, etten voi kontrolloida koko internetiä ja aina tulee olemaan niitä ihmisiä jotka haluavat puhua ja kirjoittaa toisista ikäviä asioita. Minä en voi sitä estää, eikä minun kannata niitä lukea. Näissä asioissa usein helpottaa kun keskittyy vaan tekemään sitä omaa hommaansa. Koirat haukkuu mutta karavaani kulkee.

Kuvaaja Teemu Lehto

Somevaikuttajan tuki toiselle helpottaa ja asialle voi jopa nauraa

Se tässä ehkä onkin parasta, että itse tietää asioiden todellisuuden ja voi pysyä rehellisenä itselleen. Ne ystävät joita on saanut somevaikuttajien parista tietävät myös tämän saman ja jakavat sen kohtalon. Me voimme vaikka yhdessä puhua näistä typeristä juoruista ja nauraa porukassa. Tiedämme ettemme oikeasti ole sellaisia kuin joku anonyymi vihaaja kirjoittaa ja jatkamme omalla tavallamme.

Somevaikuttajien toisilleen antama tuki tässä asiassa on korvaamatonta. Mä tiedän niin monta ihanaa somevaikuttajaa ketkä eivät ole yhtään sellaisia kuin heistä sanotaan,  vaan suorastaan päinvastaisia. Mä toivon, että mulla on mahdollisimman paljon niitä hyvän mielen seuraajia jotka pääasiallisesti näkee mut todellisessa valossa ja pysyy erossa näistä ikävistä juorupiireistä ja pahan ilman linnuista.

Yritetään olla mahdollisimman positiivisia ja jos aikoo kritisoida niin tehdään se jooko asiallisesti ja rakentavasti? Ja jos ihan hirveästi ärsyttää niin sitten kannattaa olla seuraamatta. Se ei paljoa vaadi ja oma olokin paranee kun poistaa ne tekopyhät ja idiootit somevaikuttajat joista vaan oma pinna palaa. Eiks je?

Ihanaa lauantaita just sulle!

♡ SEURAA MINUA ♡

Instagramissa Bloglovinissa / Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *